125 tips om energie te besparen
Het huis staat vol apparaten die energie gebruiken. Van het fornuis tot de droger en van de televisie tot de verwarming. Al deze apparaten dragen bij aan het totale jaarlijkse energieverbruik van het huishouden. Bij de meeste apparaten kan er flink worden bespaard op het energieverbruik, gewoon door ze bewust te gebruiken. Door bewust te leven kunnen er jaarlijks tientallen euro's bespaard worden op de energierekening. En in sommige gevallen zelfs nog veel meer. Hieronder een overzicht van meer dan 125 bespaartips.
Besparen op het energieverbruik van verlichting
Met de komst van de eerste gloeilamp in de negentiende eeuw kregen de eerste huishoudens eenvoudige verlichting. Daarvoor waren er slechts olielampen en kaarsen. Bijna 200 jaar later worden gloeilampen nog steeds gebruikt. Dit is echter slecht nieuws voor het milieu en voor de energierekening. Daarom raden we aan gebruik te maken van nieuwe, duurzame energie om verlichting in en rondom de woning te realiseren.
Meer over het besparen op verlichting →Besparen op het energieverbruik van verwarming
Als de ‘r’ in de maand zit, zetten we met zijn allen opnieuw massaal de verwarming aan. Er zijn verschillende manieren om het huis te verwarmen, zonder dat daarmee de energierekening enorm stijgt. Het is dus absoluut niet nodig om in de kou te zitten. Wel is het zo dat de helft van de energierekening bestaat uit de kosten van de verwarming. Hier staan tips vermeld om te besparen op het energieverbruik van de verwarming.
Meer over het besparen op verwarming →Energie besparen op de wasdroger
Besparen op het gebruik van de wasdroger is een goede manier om te besparen op de energierekening. De meest energiebesparende tip is om de wasdroger zo min mogelijk te gebruiken. Maak bijvoorbeeld gebruik van het mooie weer in de zomer en hang de was buiten, in plaats van deze in de droger te stoppen. Uiteraard werkt dit advies niet in de winter, waardoor het gebruik van de wasdroger toch onvermijdelijk is. Op deze pagina zijn tips te vinden over hoe de wasdroger voordelig te gebruiken is.
Meer over het besparen op wasdroger →Besparen op verbruik van de vaatwasser
De vaatwasser is een populair product in het Nederlandse huishouden. Ruim de helft van alle Nederlandse huishoudens heeft een vaatwasser in huis. Door slimmer om te gaan met de vaatwasser is er een winst van wel vijftien procent van de totale energierekening te behalen. Houd bij de bij aanschaf van een nieuwe vaatwasser rekening met de energielabels. Op deze pagina staan handige tips voor het besparen op het energieverbruik van de vaatwasser.
Meer over het besparen op vaatwasser →Besparen op het energieverbruik van je elektrische apparatuur
Een huishouden heeft vaak meerdere televisies en meerdere computers en dan is besparen al snel mogelijk. Toch zijn er ook genoeg elektrische apparaten die minder voor de hand liggen en veel energie verbruiken. Door apparatuur correct te gebruiken en niet uit het oog te verliezen, kun je al snel veel geld en energie besparen. En niet alleen door het gebruik van energieslurpende apparaten te beperken.
Meer over het besparen op elektrische apparatuur →Besparen op de wasmachine
Een goede wasmachine is belangrijk om het huishouden draaiende te houden. Maar het is eveneens belangrijk om tijdens de aanschaf van de wasmachine te kijken naar het energieverbruik. Wasmachines zijn tegenwoordig een stuk energiezuiniger dan wasmachines van twintig jaar geleden. Het kan daarom nuttig zijn om te kijken naar vervanging. Bovendien worden ze telkens voorzien van een handig energielabel. Daardoor valt er flink te besparen op de energierekening en draag je bij aan het milieu.
Meer over het besparen op wasmachine →Besparen op warm water
Het gebruik van warm water is een flinke hap uit de jaarlijkse energierekening. Warm water wordt uiteraard niet alleen gebruikt in de badkamer, maar ook op andere plekken. Bijvoorbeeld in de keuken, wanneer men een kopje koffie of thee wil zetten. Maar liefst twintig procent van de volledige energierekening wordt besteed aan het verwarmen van water. Daarbij gaat het grootste deel naar douchen en baden. Een doorsneegezin van vier personen verbruikt ongeveer 21 euro per maand aan warm water.
Meer over het besparen op warm water →Energie bespaar apps
Het is mogelijk om aan de hand van je mobiel (op afstand) allerlei zaken in huis te regelen. Vergeten om de lichten uit te doen? Of geen zin om thuis te komen en een half uur te moeten wachten tot de woonkamer lekker is verwarmd? Geen probleem, een app regelt gewoon de energiezaken in en rondom het huis. Dit is bovendien ook handig want hierdoor is het mogelijk om meer te besparen op het energieverbruik in een woning. Ten slotte zijn de lichten uit en stond de thermostaat niet de hele dag veel te hoog.
Besparen met apps →Bespaar op het energieverbruik van je koelkast
De koelkast is een van de grootste energieslurpers in een huishouden. Koelkasten worden in veel huishoudens niet vaak vervangen. Ze hebben vaak een lange levensduur en gaan soms tien tot wel twintig jaar mee. In die tijd is de techniek uiteraard niet blijven stilstaan, waardoor er tegenwoordig veel apparaten op de markt te vinden zijn die veel minder energie verbruiken. Het is mogelijk om tot wel zestig euro per jaar op de energierekening te besparen.
Meer over het besparen op koelkast →Bespaar op het energieverbruik van je vriezer
Bij een apparaat dat zoveel energie verbruikt als een vriezer is het belangrijk dat je bewust met het apparaat omgaat. Er zijn diverse zaken die je kan doen om deze flinke energiepost zo effectief mogelijk te gebruiken. Je kunt op termijn wel meer dan honderden euro’s per jaar besparen, dus het is de moeite meer dan waard om er goed naar te kijken.
Meer over het besparen op vriezer →Bespaar op het energieverbruik van de cv ketel
De cv-ketel heeft natuurlijk een grote invloed op het energieverbruik in een woning. Dat geldt nu eenmaal voor alle apparaten die warmte opwekken. Een van de beste manieren om op het energieverbruik te besparen is investeren in een energiezuinigere ketel, huren kan hierbij eveneens een oplossing zijn. Daarnaast zijn er echter nog andere mogelijkheden om te besparen op het energieverbruik van de cv-ketel.
Meer over het besparen de cv ketel →Bespaar op het energieverbruik door te isoleren
Goede isolatie is misschien nog wel de beste manier om te besparen op het energieverbruik. Zonder goede isolatie gaat er ongelofelijk veel warmte verloren en moeten verwarmingstoestellen onnodig overuren draaien. Er zijn verschillende soorten isolatie mogelijk en ze hebben ook nog eens uiteenlopende terugverdientijden. Ten slotte is het ook belangrijk dat de ventilatie hierbij niet vergeten wordt.
Besparen door te isoleren →Bespaar op het energieverbruik van de airco
Steeds meer Nederlanders kiezen ervoor om een airco in huis te halen, zeker nu de zomers extremer worden. Zo’n airco verbruikt echter ook veel energie. Het energieverbruik kan tot meer dan dertig keer hoger liggen dan dat van een ventilator. Daarom is het belangrijk om het gebruik van de airco te beperken. Daarnaast zijn er nog een aantal handige tips die helpen om het energieverbruik van de airco te beperken. Niet alleen een geschikte airco, ook een correct onderhoud is een vereiste om te besparen.
Meer over het besparen op airco →Bespaar op het energieverbruik van de oven
Net zoals andere apparaten die warmte genereren, verbruikt ook een oven best veel energie. Bij het kopen van een nieuwe oven is dit zeker iets om rekening mee te houden, maar het louter vergelijken van energielabels volstaat niet. Ook het correct gebruiken van een oven helpt om energie te besparen. Door diverse experts te vragen om tips, hebben we een pagina boordevol energietips omtrent het gebruik van de oven samengesteld.
Meer over het besparen op de oven →Besparen op het energieverbruik in de tuin
Niet alleen in huis zijn er veel apparaten die energie verbruiken, ook in de tuin is dat het geval. Er zijn gelukkig ook talloze manieren om energie te besparen in de tuin, bijvoorbeeld op de tuinverlichting of bij het gebruik van de grasmaaier. Met een aantal handige tips geven wij aan hoe het mogelijk is om zowel energie als water te besparen in de tuin. Een besparing van honderden euro’s per jaar is mogelijk.
Meer over het besparen in de tuin →Veelgestelde vragen over het besparen van energie
Energie besparen, kan op verschillende manieren. We kunnen bijvoorbeeld energie besparen in de tuin en energie besparen tijdens het koken. Sommige tips zijn eenvoudig, andere tips zijn dat niet. Hoe dan ook is het ongewoon dat men hier nog vragen over heeft. In deze FAQ over het besparen van energie vind je het antwoord op al jouw vragen over energie besparen.
Hoeveel energie kan ik besparen?
Hoeveel energie jij kan besparen, is afhankelijk van talloze factoren. Door te kiezen voor een nieuwe zuinige koelvriescombi, gloeilampen door ledlampen te vervangen, elektrische kacheltjes door een infraroodpaneel te vervangen en te kiezen voor een duurzame wasmachine, wasdroger en vaatwasser kan een gemiddeld gezin tot 1.500 kWh per jaar besparen. Dit resulteert in een besparing van zo’n 330 euro. Wanneer ook de woning onder handen wordt genomen en de verbruikspatronen wijzigen, kan de besparing natuurlijk nog hoger oplopen.
Hoeveel energie verbruikt een gemiddeld Nederlands gezin?
Een gemiddeld Nederlands gezin verbruikt 2.730 kWh aan stroom. Toch zegt een gemiddelde weinig. Zo verbruikt 1 op de 8 gezinnen minder dan 1.500 kWh per jaar terwijl 1 op de 7 gezinnen meer dan 5.000 kWh per jaar verbruikt.
Hoe kan ik sluipverbruik voorkomen?
Trek altijd de stekker van het apparaat uit wanneer je het een tijdje niet gaat gebruiken. Maak daarnaast gebruik van een contactdoos met aan/uit-schakelaar. Ook handig zijn bespaarstekkers. Deze bespaarstekkers schakelen de stand-bystand dan volledig uit.
Zijn energiezuinige lampen duurder?
Ja en nee. Ja omdat een energiezuinige ledlamp in de winkel meer zal kosten dan een halogeenlamp. Nee omdat energiezuinige lampen minder stroom verbruiken en bovendien ook veel langer meegaan. Zo heeft een ledlamp 15 keer meer branduren dan een gloeilamp.
Houd ik niet beter mijn gloeilamp tot deze stuk gaat?
Nee. Milieu Centraal heeft dit berekend en de extra milieubelasting die ontstaat door de gloeilamp weg te gooien en een nieuwe ledlamp te maken is minimaal. De milieuwinst die daarbij wordt gegenereerd op langere termijn is vele keren groter.