Besparen op het energieverbruik van de droger
Een gemiddeld huishouden kan op jaarbasis veel geld besparen door dagelijks energiebewust te handelen. De droger is een van de grootste energieverbruikers in huis. Zeker oudere drogers gebruiken enorm veel elektriciteit om de was te drogen. Door op een bewuste manier de droger te gebruiken, is het mogelijk om jaarlijks tientallen euro's te besparen op het energieverbruik. Daarnaast wordt het klimaat minder zwaar belast wanneer er bewust wordt omgegaan met energie.
De juiste droger kiezen
Een wasdroger is een van de grootste energieverbruikers in een huishouden. Daarom is het raadzaam geen gebruik meer te maken van zeer oude wasdrogers. Deze wasdrogers verbruiken vaak behoorlijk wat energie. Kies daarom voor een nieuwe wasdroger die ontworpen is met het oog op een zuiniger energieverbruik. Drogers hebben net als wasmachines een eigen energielabel. In de winkel wordt dit energielabel duidelijk aangegeven. Zeer energiezuinige drogers hebben een A-label, maar vergen vaak een grotere investering. In principe is het beter om een warmtepompdroger dan een gasdroger aan te schaffen. Een gasdroger is namelijk vaak een stuk minder energiezuinig.
Een was-droogcombinatie of alles-in-eenmachine
Ten onrechte wordt wel eens gedacht dat het beter is om een was-droogcombinatie te gebruiken, in plaats van een afzonderlijke wasmachine en droger. Toch is het beter om twee losse apparaten te kopen. Een alles-in-eenmachine verbruikt namelijk veel meer energie dan twee losse apparaten samen.
Gebruik bovendien tijdens het centrifugeren een zo hoog mogelijk toerental. De droger hoeft dan niet zo hard te werken. Bovendien raden we het gebruik van een automatisch programma aan. De meeste moderne wasdrogers hebben eigen automatische programma’s, afhankelijk van het type kleding in de droger. Een automatisch programma is in de regel veel energiezuiniger dan een programma dat gebaseerd is op een vaste draaitijd. Soms is de was al lang droog, terwijl het programma toch nog door blijft draaien. Het spreekt voor zich dat dit niet de meest energiezuinige oplossing is. Hier zijn nog meer tips te vinden om energie te besparen.
Het energieverbruik verschilt van droger tot droger. Oudere drogers zijn vanzelfsprekend minder zuinig, maar ook tussen nieuwe drogers zitten er verschillen. Alle drogers hebben een eigen energielabel waaraan kan worden gezien hoe energiezuinig de droger is. De meest zuinige drogers hebben label A, de minst zuinige drogers hebben energielabel G.
Drogers met label A zijn meestal warmtepompdrogers. Gasdrogers zijn vaak minder zuinig (label B of C). De zuinigere drogers zijn in de regel ook duurder. Het is met de dure waterpompdrogers lastig om binnen de levensduur de extra investering terug te verdienen ten opzichte van minder zuinige drogers. Bij goedkope waterpompdrogers kan dit wel mogelijk zijn.
Andere bespaartips
Naast het kiezen van de juiste droger, zijn er nog andere manieren om te besparen op het energieverbruik van de droger.
Hang de was uit
Het is een open deur, maar waar mogelijk is het een goede overweging om de was op te hangen. De droger blijft uit en elektriciteit wordt bespaard. Bovendien bespaart dit extra tijd tijdens het strijken, omdat alles minder gekreukeld is.
Vul de trommel zoveel mogelijk
Zorg voor een volle wastrommel. Door zoveel mogelijk was in één keer te drogen, hoeft de droger minder vaak te draaien. Een volle trommel in de wasmachine zorgt trouwens eveneens voor een beter wasresultaat.
Kies voor de optie ‘strijkdroog’
De meeste drogers hebben verschillende instellingen, zoals kastdroog of strijkdroog. Bij de instelling kastdroog is de droger langer bezig en wordt er meer energie verbruikt dan bij de instelling strijkdroog.
Centrifugeer de was goed
Laat de was in de wasmachine wat langer centrifugeren voordat de was in de droger gaat. Centrifugeren kost minder energie dan drogen.
Maak altijd het stoffilter schoon
Iedere droger heeft een stoffilter dat na een gemiddelde droogbeurt redelijk vol zit. Wanneer het stof er ophoopt, heeft dit gevolgen voor het energieverbruik. Maak er daarom een gewoonte van om het stoffilter na iedere droogbeurt schoon te maken.
Zet de droger zo snel mogelijk uit
Laat de droger na een droogbeurt niet langer dan nodig aanstaan. Weliswaar is de droger niet actief bezig, toch wordt er nog wel energie verbruikt. Dit is vergelijkbaar met onnodig de lichten laten aanstaan en geldt evenzeer voor de wasmachine.
Veelgestelde vragen over het besparen op het energieverbruik van de droger
De beste manier om te besparen op het energieverbruik van de droger is door de droger niet te gebruiken, maar de was gewoon aan de lucht te laten drogen. Als je de droger toch gebruikt, is het belangrijk om hier zorgvuldig mee om te gaan. In deze FAQ beantwoorden we een aantal veelgestelde vragen over het duurzaam gebruiken van een droger.
Hoe werkt het nieuwe energielabel voor wasdrogers?
Sinds maart 2021 is het energielabel met de vele plusjes weggevallen en is er een andere indeling voor in de plaats gekomen. Hierdoor kunnen wasdrogers die voorheen label A+++ hadden nu ineens label B, C of D hebben. Het apparaat lijkt dan wel minder energiezuinig te zijn, maar het gaat uiteraard nog steeds om hetzelfde apparaat met hetzelfde energieverbruik. Omdat hedendaagse wasdrogers allemaal heel energiezuinig zijn geworden, zorgt de nieuwe indeling ervoor om opnieuw beter onderscheid te maken tussen de verschillende drogers.
Hoeveel energie verbruikt een droger?
Dit is afhankelijk van welke droger je hebt en hoe vaak je de droger gebruikt. Een energiezuinige droger zal bijvoorbeeld 100 tot 175 kWh per jaar gebruiken. Dit is tot drie keer minder dan een onzuinige droger. Het verbruikt echter nog steeds veel meer dan de meest ecologische droger die er is: de waslijn.
Doe ik de droger beter wel of niet helemaal vol?
Het is beter dat de droger goed gevuld is. De droger hoeft dan minder vaak te draaien en hierdoor zal je per kilogram wasgoed een lager energieverbruik hebben.
Gebruik ik een hoog of een laag toerental?
Een hoger toerental is over het algemeen aangeraden omdat er dan minder warmte moet worden opgewekt om het wasgoed te drogen. Centrifugeren kost namelijk minder energie dan het opwekken van warmte. Dit is natuurlijk vooral relevant bij automatische programma’s waarbij het programma automatisch stopt wanneer het wasgoed helemaal droog is.
Wat doe ik met mijn oude droger?
Deze kan je gewoon inleveren bij de winkel waar je een nieuwe droger koopt of je kan het inleveren bij de Milieustraat van je gemeente. Milieu Centraal raadt ten slotte aan om oude drogers niet naar de kringloopwinkel te brengen of (online) te verkopen. Ze zijn zo energieonvriendelijk dat je er het milieu geen plezier mee doet. Het is beter dat ze worden gerecycled en dat anderen een energiezuinigere droger kopen.