Bespaar op het energieverbruik van de vriezer
De vriezer is een van de grootste energieverbruikers in een gemiddeld huishouden. De vriezer gebruikt per uur niet veel energie, maar staat wel dag en nacht en elke dag van het jaar aan. Op de lange termijn verbruikt de vriezer daarom erg veel energie. Hoeveel geld een vriezer op jaarbasis kost, hangt onder andere af van het bouwjaar van de vriezer. Oude vriezers zijn veel minder zuinig dan nieuwe vriezers. Door een zuinige vriezer bewust te gebruiken, kan er op jaarbasis nog steeds veel geld worden bespaard.
De juiste vriezer kiezen
De meest zuinige vriezers verbruiken per jaar ongeveer voor 35 euro aan energie. Een vriezer van zeven jaar oud kost al snel zeventig euro per jaar aan stroom. Het is daarom belangrijk om een zuinige vriezer aan te schaffen en toch die oude vriezer te vervangen. Uiteindelijk wordt die investering dan toch terugverdiend. Bij de aankoop van een nieuwe vriezer is het belangrijk om te letten op het energielabel. Een vriezer met energielabel A is het meest zuinig, een vriezer met energielabel G het minst.
Besparen in combinatie met een lange levensduur
Een vriezer heeft vaak een lange levensduur, waardoor er in de meeste huishoudens nog een oude vriezer te vinden is. Hoe ouder de vriezer, hoe hoger het energieverbruik van de vriezer. Toch zijn er ook manieren om nog meer te besparen indien men reeds een nieuwe vriezer heeft gekocht.
Zo raden we aan om bij ijsvorming onmiddellijk actie te ondernemen. Een laagje van 2 mm op het vrieselement levert al snel een extra energieverbruik op van wel tien procent. Daarom is een goed onderhoud van de vriezer echt aan te raden. Ook zijn er handige tips om de vriezer op een efficiënte manier te ontdooien en zo wordt er weer wat extra energie bespaard. Dit bijvoorbeeld door een pan met heet water in het vriesvak te plaatsen. Of ontdooi de vriezer als het buiten vriest, dan kunnen de producten ondertussen buiten in de kou bewaard worden. Zo profiteren we optimaal van de mogelijkheden die de natuur ons biedt, terwijl we op ons beurt dan weer de natuur helpen door de energiebesparing.
Zorg bovendien altijd voor een goed werkende deurrubber zodat de koude lucht niet ontsnapt. Als dat wel gebeurt, komt er warme lucht binnen, waardoor de vriezer opwarmt en daardoor meer energie nodig heeft. Het is eenvoudig om na te gaan of de rubbers van een vriezer nog goed zijn: leg een zaklamp in de vriezer en doe deze aan. Wanneer men licht uit de kieren van de deur ziet ontsnappen, zijn de rubbers aan vervanging toe.
Let verder ook op de grootte van de vriezer. Het is wellicht niet nodig om een vriezer met een inhoud van 500 liter te kopen voor een tweepersoonsgezin. Hoe groter de inhoud van de vriezer is, hoe meer de vriezer zal verbruiken. Over het algemeen wordt aangeraden om per persoon zo’n 50 liter netto-inhoud te voorzien.
Voor een groot gezin is een vrieskist te overwegen. Een vrieskist verbruikt namelijk tot 15% minder energie. In tegenstelling tot bij een vrieskast met laden zijn de producten dan wel minder eenvoudig te ordenen. Het lager verbruik komt omdat koude lucht zwaarder is dan warme lucht. Bij een diepvrieskist blijft de koude lucht dan ook in de kist wanneer de deur wordt geopend, terwijl de koude lucht bij een diepvrieskast meteen verloren gaat.
Zuinige vriezers zijn duurder, maar deze investering kan op de lange termijn worden terugverdiend via energiebesparing. Waar mogelijk is het daarom het overwegen waard om een duurdere, maar zuinigere vriezer aan te schaffen.
Alle bespaartips op een rijtje
Naast de keuze voor een zuinige vriezer zijn er ook andere manieren om te besparen op het energieverbruik.
Ontdooi de vriezer regelmatig
IJsvorming in de vriezer zorgt voor een veel hoger energieverbruik. Een dun ijslaagje kan het verbruik al enorm laten toenemen. Laat daarom regelmatig de vriezer ontdooien. Wie tegen dit ontdooien opziet, kan dan weer beter kiezen voor een vriezer met no-frost-technologie. Het nadeel daarvan is wel dat deze technologie ook zelf energie verbruikt, hoewel het nog steeds beter is dan een vriezer boordevol ijs te gebruiken. Een eventuele gulden middenweg vinden we bij de low-frost-vriezers. Deze vriezers moeten nog steeds af en toe ontdooid worden, maar de ijsvorming is wel tot 80% vertraagd en het energieverbruik ligt lager dan bij een no-frost-vriezer.
Hou de vriezer zoveel mogelijk gesloten
Het verschil tussen de buitentemperatuur en de temperatuur in de vriezer is erg groot. Wanneer de vriezer even openstaat, ontsnapt er erg veel koude. Het kost veel energie om de vriezer vervolgens weer op temperatuur te krijgen.
Zorg voor goede rubbers in de deur
De rubbers aan de binnenkant van de deur hebben een belangrijke isolerende functie. Met slechte rubbers ontsnapt er continu koude uit de vriezer. Hierdoor moet de vriezer harder koelen om op temperatuur te blijven. Dit kost erg veel energie.
Zet geen warm eten in de vriezer
Warm eten kan de temperatuur in de vriezer flink opdrijven, waardoor de vriezer extra moet koelen. Laat warm eten eerst tot kamertemperatuur afkoelen, zet het daarna even in de koelkast en dan pas in de vriezer. Verdeel het bovendien ook even in kleinere porties. Dit maakt het eenvoudiger bij het ontdooien. Uiteraard kan er voor ijsblokjes een uitzondering worden gemaakt. Water bevriest namelijk sneller als het warm is en het zorgt er ook voor dat de ijsblokjes veel helderder zijn.
Zet de vriezer op een goede manier neer
Er kan worden bespaard op het energieverbruik door de vriezer op de juiste manier neer te zetten. Het is belangrijk dat een vriezer exact waterpas staat. Daarnaast is het belangrijk dat er ruimte zit tussen de muur en de achterkant van de vriezer. De achterkant van de vriezer genereert warmte. Deze warmte moet weg kunnen. Staat de vriezer te dicht tegen de muur aan, dan blijft deze warmte hangen, met als gevolg dat de vriezer opwarmt. Natuurlijk is het ook geen goed idee je vriezer pal naast je vrijstaande oven, vaatwasser of fornuis te plaatsen.
Zet de vriezer niet te koud
In de praktijk lijken veel mensen hun vriezer te koud in te stellen, waardoor ze nodeloos tot 15% meer energie verbruiken. In de praktijk is een temperatuur van -18°C echt wel koud genoeg. Wanneer de vriezer geen ingebouwde thermometer heeft, raden we aan om erin te investeren. Zo’n thermometer is al voor 2 euro verkrijgbaar en is razendsnel terugverdiend.
Prop de vriezer gezellig vol
Een volle vriezer verbruikt minder energie dan een lege vriezer. Er is dan namelijk minder lucht dat moet worden gekoeld en dat meteen wordt vervangen door warme lucht als de deur opengaat. Vul lege ruimtes daarom op met plastic flessen met water of met piepschuim.
Maak de vriezer regelmatig schoon
Deze tip is er niet alleen om hygiënische redenen, maar heeft ook op energetisch niveau nut. Door het buisjesrooster aan de achterkant van de diepvries schoon te maken en te ontstoffen, zal de vriezer efficiënter werken. Dit kan natuurlijk alleen wanneer het gaat om een vrijstaand model.
Zorg voor een slimme diepvriesorganisatie
Dit is niet alleen prettiger in gebruik, maar het zorgt er ook voor dat de deur niet onnodig lang geopend hoeft te blijven. Werk bijvoorbeeld met labels, breng structuur aan door middel van laden en plaats de voedingswaren die eerder of vaker nodig zijn ook vooraan in de vriezer. Noteer meteen ook wanneer de voedingswaren in de diepvries terechtkwamen, want ook in de vriezer blijft het niet eeuwig goed. Varkensvlees bederft bijvoorbeeld na zes tot acht maanden in de vriezer.
Zorg dat niks tegen de deur aanduwt
Soms zit de vriezer zo vol dat de deur slechts met het nodige duwwerk sluit. Dit is echter geen goed idee, want dit wil zeggen dat de inhoud voortdurend druk uitoefent op de deur. Hierdoor zijn er wellicht kleine kiertjes waardoor de kou kan ontsnappen.
Veelgestelde vragen over besparen op de vriezer
Wil je energie besparen op de vriezer, maar weet je niet goed hoe? Heb je vragen over de beste manier om energie te besparen op de vriezer? Lees dan zeker verder, want in deze FAQ beantwoorden we talloze vragen over het besparen van energie met de vriezer.
Mijn vriezer heeft geen elektronische thermometer. Kan ik een gewone thermometer gebruiken?
Ja, maar dompel de thermometer dan wel onder in een glas plantaardige olie en laat dit samen gedurende 12 uren in de vriezer. In het andere geval wordt namelijk de luchttemperatuur gemeten, waarbij het verschil tot 10°C kan oplopen.
Hoe werkt een vriezer met no-frost-technologie?
Het aanvriezen in een vriezer gebeurt door het aanwezige vocht. Bij de no-frost-technologie wordt dit vocht afgevoerd, waardoor het niet nodig is om de vriezer te ontdooien. Deze technologie verbruikt ook zelf energie, waardoor ontdooien nog steeds wenselijker is. Het is wel beter dan niet ontdooien en het heeft ook comfortvoordelen.
Hoe moet ik mijn vriezer ontdooien?
Ontdooien is ongeveer 1 tot 2 keer per jaar nodig. Hiervoor wordt de vriezer uitgeschakeld en kunnen alle producten bijvoorbeeld even in een koelbox of in de winterse buitenvrieskou vertoeven. Met een haardroger kunnen grote stukken ijs snel worden gesmolten, maar verder moet de vriezer even tijd krijgen om langzaam te ontdooien. Na het ontdooien is het noodzakelijk om de vriezer goed te drogen met een handdoek, waarna de vriezer ook kan worden gereinigd. Een sopje van warm water en afwasmiddel volstaat. Schakel nadien de vriezer opnieuw in. Eenmaal de temperatuur onder -10°C is gezakt, kunnen de producten er opnieuw in.
Wat is de ideale omgevingstempratuur van mijn vriezer?
Op het internet staat vaak te lezen dat het beter is om een vriezer in een koude ruimte te zetten, maar zo eenvoudig is het niet. Vriezers hebben namelijk klimaatklassen en zij bepalen wat de minimum- en maximumtemperatuur is. Enkel vriezers met klimaatklasse SN mogen in een ruimte van minder dan 16°C worden geplaatst, maar het mag er ook nooit kouder zijn dan 10°C. Eenmaal het kouder wordt, daalt ook de maximale invriestemperatuur. Bij een omgevingstemperatuur van minder dan 5°C zal zelfs een vriezer met klimaatklasse SN niet meer in staat zijn om te koelen. Deze vriezers hebben daarnaast een maximale omgevingstemperatuur van 32°C. Bij vriezers met klimaatklassen N, ST en T bedraagt de ondergrens 16°C en is de bovengrens respectievelijk 32°C, 38°C en 43°C. Op energetisch vlak is het wel altijd het interessantst om de ondergrens op te zoeken.
Ik wil restjes invriezen. Is er iets waar ik op moet letten?
Ja, doe restjes in de eerste plaats altijd in bakjes die luchtdicht afsluiten. Als de deur opent, gaat de koude lucht in het bakje dan niet verloren. Vul de bakjes bovendien niet tot aan de rand, want door het invriezen kan alles wat uitzetten en kan het bakje barsten. Controleer natuurlijk ook altijd of de bakjes wel geschikt zijn voor in de vriezer en kies bij voorkeur voor vierkante of rechthoekige bakjes omdat ze eenvoudiger te stapelen zijn. Noteer ten slotte altijd wat er in het bakje zit en wanneer het werd ingevroren.