5 tips om energie te besparen in de horeca
Het is algemeen bekend dat er in de horeca bijzonder veel energie wordt verbruikt. Een groot deel van deze energie is noodzakelijk, maar een significant deel van het energieverbruik is dat eigenlijk niet. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat bijvoorbeeld een bewustere indeling van de keuken reeds een aanzienlijk verschil kan betekenen. Wij zochten alvast enkele interessante tips uit waarmee er niet alleen één keer, maar wel structureel kan worden bespaard op het energieverbruik in de horeca.
1.) Het fornuis, een absolute energieverslinder
De eerste en misschien ook wel meteen de belangrijkste tip van deze pagina heeft betrekking tot het fornuis. Het gebeurt niet zelden dat gasbranders en elektrische platen gedurende een lange tijd onnodig aan blijven staan. Vaak worden beide zaken meteen aangezet van zodra het personeel de keuken binnen komt. Dat is absoluut niet nodig. Goed nadenken over een zo efficiënt mogelijk gebruik van zowel gasbranders als elektrische platen kan reeds zorgen voor een niet onaanzienlijke besparing op de energierekening.
2.) Besteed de nodige aandacht aan de koeling
Niet alleen onderdelen van de keuken die als functie hebben om te verwarmen zijn stevige energieverbruikers. Wat bovendien bijvoorbeeld ook te denken van de koeling? Niet zelden is er zelfs sprake van een soort van wisselwerking tussen koude en warme elementen in de keuken. Wordt er bijvoorbeeld in de keuken nog veelvuldig gebruik gemaakt van gloeilampen? In dat geval is het de moeite waard om deze boven koelapparaten te vervangen door bijvoorbeeld spaarlampen of ledverlichting. Van gloeilampen is namelijk bekend dat ze niet alleen veel energie verbruiken, maar ook nog eens warmte produceren. Bij de koeling zelf wordt het verder nog aangeraden om de koude leidingen te isoleren en de deurrubbers steeds goed af te sluiten. Door het goed afdekken van de koel- evenals de vriesmeubelen buiten de openingstijden is het steeds mogelijk om reeds de helft van dit energieverbruik uit te sparen.
3.) Maximumtemperatuur instellen op de thermostaatkraan
Het loont altijd de moeite om een bepaalde maximumtemperatuur te hanteren op thermostaatkranen. Thermostaatkranen welke zich in algemene ruimtes bevinden worden in principe altijd bediend door meerdere personen. Dit betekent in de praktijk altijd een significant hoger energieverbruik. Het is mogelijk om de thermostaatkranen (volledig of gedeeltelijk) te blokkeren waardoor deze min of meer altijd in dezelfde stand blijven staan. Ook op deze manier kan er op efficiënte wijze aan energiebesparing worden gedaan.
4.) Energiezuinige verlichting is een must
In de horeca wordt er niet alleen vaak, maar vooral ook veel gebruik gemaakt van verlichting. Er is niet alleen de verlichting in de zaal, maar ook in de keuken evenals in bijvoorbeeld een bepaalde voorraadkamer, een mogelijke wijnkelder, etc. Door gebruik te maken van energiezuinige verlichting zoals ledverlichting is het mogelijk om zonder verlies aan comfort een aantrekkelijk bedrag te besparen op de energiefactuur. Bovendien moet het gezegd dat ledverlichting ook zomaar kan zorgen voor extra sfeer.
5.) Bewegingssensoren gebruiken bij terrasverwarming
Op de meeste terrassen van horecazaken wordt er gebruik gemaakt van terrasverwarming. Het merendeel van de terrasverwarmers warmen vrij snel op. Dit gebeurt doorgaans binnen een tijdsduur van slechts 10 seconden. De lucht blijft echter niet zomaar continue warm op het ogenblik dat de terrasverwarmers aan blijven staan. De lucht zal immers slechts nauwelijks opwarmen. Alleen de mensen of voorwerpen die binnen de zogenaamde stralingsbundel vallen warmen op. Door gebruik te maken van bewegingssensoren wordt voorkomen dat de terrasverwarmers continue aan blijven staan en daardoor onnodig veel energie verbruiken.