Circulaire economie biedt kansen
De circulaire economie is een hot topic wereldwijd en zal naar verwachting enorme economisch kansen bieden. Volgens ramingen van de Ellen MacArthur Foundation zal de wereldwijde circulaire economische markt in de toekomst meer dan een biljoen dollar waard zijn.
Volgens een schatting van het TNO zal de circulaire economie van de EU in de komende tien jaar zorgen voor een economische groei van 500 miljard euro, waarvan 7 miljard euro voor Nederland. Hierbij kan men denken aan zelfgemaakte producten, een refurbished MacBook, maar ook aan Airbnb. Structureel betekent dit dat er 54.000 banen in Nederland in de circulaire economie beschikbaar zullen zijn. Enorme kansen voor Nederland dus (bron: Rijksoverheid).
Wat houdt circulaire economie precies in?
De circulaire economie gaat niet alleen over het recyclen of hergebruiken van materialen en producten, het gaat om een geheel nieuw economisch model. Minimaal tot geen productie van afval ligt ten grondslag aan de circulaire economie. Producten worden zo ontworpen dat ze gemakkelijk hergebruikt of gerecycled kunnen worden, niet-hernieuwbare natuurlijke bronnen worden vervangen door hernieuwbare bronnen, diensten zullen producten vervangen en energieproductie zal gebaseerd worden op duurzame, hernieuwbare energiebronnen. Goederen en diensten zullen niet meer alleen in het bezit zijn van bedrijven, maar tevens gedeeld worden met particulieren.
Welke kansen zijn er?
Nederland heeft naast een sterke positie op het gebied van kennis tevens een goede positie om de economie meer circulair te maken. Dit betekent ook dat hieraan goed te verdienen valt. Een circulaire economie versterkt de Nederlandse concurrentiepositie, levert een schoner milieu op en verbetert de voorzieningszekerheid van grondstoffen. Maar wat betekent dit nou precies voor Nederland en voor de verschillende provincies?
Om na te gaan wat de kansen en acties zijn op het gebied van circulaire economie, heeft SER Zeeland namens de provincie Zeeland onafhankelijk onderzoeksbureau CE Delft de opdracht gegeven om dit uit te zoeken. In een circulaire Zeeuwse economie zijn alle grondstoffen van de Zeeuwse economie hernieuwbaar. Dit betekent dat al het afval, zowel van huishoudens als uit de verschillende economische sectoren, hoogwaardig wordt hergebruikt. Op de lange termijn dreigt de provincie Zeeland kansen te missen en er mogelijk zelfs op achteruit te gaan als niet nu ingezet wordt op het ontwikkelen van een circulaire economie in de provincie.
CE Delft heeft de provincie Zeeland daarom de volgende aanbevelingen gedaan:
Zeeland moet een voortrekkersrol aannemen op het gebied van circulaire innovatie en bij afvalstromen altijd te kiezen voor de meest circulaire optie;
Bij het verstrekken van vergunning, zoals bijvoorbeeld bij recreatiegebieden, dient de provincie voorrang te verlenen aan circulaire bedrijven en pilotprojecten;
De provincie kan in haar rol als aandeelhouder kiezen voor circulaire opties en ontwikkelingen;
De provincie dient een zo goed mogelijk toezicht te houden op de naleving van milieuwetten, waarbij er nadruk gelegd wordt op de gewenste richting die genomen wordt;
De provincie Zeeland kan samenwerken met de Rijksoverheid en de Europese Unie om zo circulaire kansen aantrekkelijk te maken voor Zeeland.
Het CE Delft geeft tevens aan dat deze aanbevelingen niet alleen gelden voor Zeeland, maar toepasbaar zijn voor de rest van Nederland en dus ook andere provincies.
Nederland is een koploper op het gebied van recyclen en duurzaamheid, echter voor een volledig circulaire economie is er meer nodig. Om alle kansen te benutten zal een landelijk overheidsbeleid nodig zijn. Hoewel dit een grote opgave is, heeft Nederland een goede positie om de economie meer circulair te maken en hier dan ook aan te verdienen.