Dit zijn de duurzaamste hotels van Nederland
Met ruim 3.200 Nederlandse hotels is het kiezen van een accommodatie niet altijd even eenvoudig. Er spelen natuurlijk heel wat zaken mee, zoals de bereikbaarheid en de aanwezige faciliteiten. Toch mogen we ook milieueisen stellen aan hotels. Volgens een studie van Traveller Holiday doen we dit gelukkig ook: meer dan 50% van de toeristen geeft de voorkeur aan milieuvriendelijke accommodatie. Behoefte aan een duurzame vakantie in eigen land? Hieronder maak je alvast kennis met de duurzaamste hotels van Nederland.
De duurzaamste hotels in eigen land
Consumenten stellen steeds hogere eisen op het gebied van duurzame vakanties. Tegelijkertijd zie je dat hotels, zeker in bruisende steden als Amsterdam, ecologische kenmerken steeds nadrukkelijker in de beleving betrekken. Natuurlijk zijn er best wel een aantal hotels die zich te pas en soms ook te onpas ecologisch of milieubewust noemen. Gelukkig zijn er ook onafhankelijke keurmerken die greenwashing helpen te voorkomen en die aangeven of een hotel wel echt duurzaam is. Op basis van deze onafhankelijke informatie gingen wij op zoek naar de duurzaamste hotels in Nederland. Hieronder onze favorieten, waarvan er een nog wordt gebouwd.
Four Elements Hotel Amsterdam
Four Elements Hotel Amsterdam (voorheen Hotel Breeze), een hotel in de haven van Amsterdam-IJburg, is het eerste nearly-zero-energyhotel ter wereld. Het verbruikt met andere woorden bijna geen fossiele brandstoffen. Dit komt omdat het hotel een uniek klimaatsysteem heeft dat wordt aangedreven door zon- en windenergie. Het hotel maakt gebruik van eigen groene energie om te verwarmen of te koelen. Het zogenaamde EWF-concept (Earth, Wind & Fire) klinkt eenvoudig, maar is heel complex te realiseren. Het is dan ook het eerste hotel ter wereld dat hiervan gebruikmaakt.
Bij dit concept is er een klimaatcascade in het gebouw opgenomen. Dit is een verticale schacht in het midden van het gebouw. Bovenaan de schacht wordt er water gesproeid, waardoor er een neerwaartse luchtstroom wordt gecreëerd. In de zomer zorgt dit voor verkoeling en in de winter voor verwarming.
Naast het passief gebruik van omgevingsenergie wordt de natuurlijke energie ook actief aangewend. Daarvoor beschikt het gebouw over een eigen energiedak. Hierbij is het dak van het hotel omgevormd tot een volwaardige energiecentrale. Behalve zonne-energie gebruikt men ook de winddruk en de windsnelheid om extra energie op te wekken.
Ten slotte is het gebouw compleet geïsoleerd en uitgerust met driedubbelglas om de EPC-norm naar 0 te brengen. Veel van de gebruikte technologieën zijn uniek en net daarom hangt het hotel vol sensoren. De vergaarde informatie kan worden gebruikt om het concept verder te optimaliseren en om andere partijen te overtuigen.
EnergieHotel in Ede
Met het EnergieHotel in Ede krijgt Nederland er binnenkort opnieuw een duurzaam hotel bij. Het EnergieHotel is een circulair hotel dat zelf energie opwekt en dat gasten bewust moet maken van hun energieverbruik. Door duurzame keuzes te maken, zullen gasten kunnen besparen op hun verblijfskosten.
Bijzonder aan het EnergieHotel zijn de E-windows. Dit zijn geveldelen met zonnepanelen. Wanneer de kamer niet wordt gebruikt, sluiten de geveldelen. De kamer blijft fris en de zonnepanelen wekken energie op. Aan de buitenkant zijn voortdurend kleurrijke schuivende panelen te zien, waardoor het hotel lijkt te leven.
Daarnaast is het hotel bijzonder, omdat er naast de betonnen kern en het stalen frame enkel houten modules worden gebruikt. Deze houten modules worden vooraf in de werkplaats geproduceerd en passen in het hernieuwbaar kader. Het hout kan later eenvoudig worden hergebruikt. Het is zelfs mogelijk om de modules elders opnieuw te gebruiken. Bovendien slaat hout CO2 op in plaats van het uit te stoten. Uiteindelijk resulteert dit alles in een Milieu Prestatie Score van 0,49. Het project is opgestart in 2018. Het is nog niet duidelijk wanneer het EnergieHotel de deuren zal openen.
Van der Valk Leeuwarden
Van der Valk verduurzaamt al langer hun hotels. Nagenoeg alle hotels van het concern zijn intussen Green Key-gecertificeerd. Green Key is een internationaal keurmerk binnen de toerismebranche. Het certificaat, met de bekende niveaus brons, zilver en goud, geeft aan dat het hotel maatregelen neemt met betrekking tot MVO en milieuzorg.
Het hoeft dan ook niet te verbazen dat Van der Valk Leeuwarden in 2019 nog werd verkozen tot het meest duurzame hotel van Nederland. Het hotel behaalde het BREEAM-NL Excellent-certificaat. Het behalen daarvan is niet zo eenvoudig. Zelfs het kleinste stukje hout moet namelijk een duurzame herkomst hebben en gecertificeerd zijn. Verder moeten de fauna en flora beschermd zijn in plaats van aangetast te worden. Bij de bouw van het hotel werden bijvoorbeeld speciale zeilen geplaatst en werden er hekken ingegraven om te voorkomen dat dieren in de bouwput terecht zouden komen.
Het energieverbruik wordt dan weer zo laag mogelijk gehouden door slim om te gaan met warmte. Warme kamerlucht en de keukenwarmte gebruikt men bijvoorbeeld om het water te verwarmen. In tegenstelling tot bij het EnergieHotel geeft men aan de gasten niet te willen “lastigvallen” met de duurzaamheidsstrategie van het hotel. Wel onderzoekt men hoe het de duurzaamheidsstrategie in de externe communicatie kan verwerken.
Hampshire Boshotel Overberg
Het Hampshire Boshotel Overberg is een hotel dat perfect in de bosrijke omgeving is geïntegreerd. Bij het ontwerp van het hotel zijn volop duurzame materialen gebruikt. Het volledige gebouw is van vloerverwarming voorzien en al het gebruikte hout draagt een keurmerk. Voor het dak rekent men op de voordelen van een ecologisch en isolerend groendak. Aan de buitenkant zijn dan weer houten jaloezieën aangebracht voor een natuurlijke zonwering, wat in een besparing op de koelkosten resulteert. Voor de vloeren heeft men onder meer gerecyclede isolatie gebruikt.
Het Hampshire Boshotel Overberg heeft een conferentiezaal voor 250 personen en 26 kamers, waarvan twee mindervalidekamers. Het hotel is gelegen in Overberg, aan de rand van de Utrechtse Heuvelrug en nabij het park Hondzenelleboog. De hier gelegen hondenuitlaatplek Ooievaarsnest is een paradijs voor honden. Het is 14.000 m² groot en voorzien van een vijver.
Conscious Hotel Vondelpark in Amsterdam
Bij Conscious Hotels kiezen ze voor wat zij eco-sexy ontwerpen noemen. Voor het Conscious Hotel Vondelpark gebruikte men bijvoorbeeld alleen duurzame materialen, gerecyclede materialen en tweedehandsmaterialen. Het gebruikte hout beschikt over FSC- en PEFC-certificaten. Zelfs de kussens voldoen aan het Responsible Down Standard. Het linnen en de handdoeken zijn circulair en zijn fairtradegecertificeerd. De gebruikte energie is dan weer 100% groen en alle kamers zijn uitgerust met waterbesparende koppen. Voorts krijg je er enkel 100% biologische voeding voorgeschoteld. Bijzonder is onder meer het groendak waar bijen en vlinders de ruimte krijgen om te floreren.