Energie besparen met gas op drie manieren
We trappen een open deur in wanneer we zeggen dat het op verschillende manieren mogelijk is om een woning te verwarmen. De energiebron waar er voor wordt gekozen is steeds voor een niet onaanzienlijk deel verantwoordelijk voor de energiekosten waar rekening mee moet worden gehouden. Door de jaren heen hebben bijzonder veel mensen er omwille van deze reden dan ook voor gekozen om over te stappen van bijvoorbeeld elektriciteit op gas. Dit laatste blijkt namelijk in de praktijk tal van verschillende interessante voordelen met zich mee te brengen. Energie besparen met gas is dan ook mogelijk op drie verschillende manieren.
1.) Beperkte installatiekosten
Op het ogenblik dat er voor wordt gekozen om gebruik te maken van gas als energiebron kan er rekening mee worden gehouden dat de aankoop van een condensatieketel op gas gepaard gaat met een beperkte investering van tussen de 1.500 & 4.000 euro. Dit betekent dat gas een voordelige energievorm is om in een woning te laten installeren. De installatie kan bovendien ook nog eens bijzonder snel gebeuren waardoor ook het aantal arbeidsuren sterk kunnen worden ingeperkt. Hou er wel rekening mee dat een erkend controleorganisme de installatie dient te keuren vooraleer de gasmeter mag worden geopend.
2.) Lage onderhoudskosten
Kiezen voor gas betekent dat er rekening moet worden gehouden met een bepaald onderhoud. Het moet echter gezegd dat dit onderhoud vrij eenvoudig is waardoor ook de kosten die hiervoor worden aangerekend vrij beperkt blijven. Tijdens het onderhoud van de gasketel worden zowel de brander als andere specifieke onderdelen gereinigd. In bepaalde situaties is het mogelijk dat de brander ook terug zal worden ingesteld. De technicus die langs zal komen zal ook verschillende metingen uitvoeren. Deze metingen zullen aangeven hoeveel de uitstoot van verbrandingsgassen precies bedraagt. Op het ogenblik dat het onderhoud is afgerond zal er een reinigings- en verbrandingsattest worden opgesteld.
Het verplichte onderhoud van de gasketel
De gebruiker van een gasinstallatie is zelf verantwoordelijk voor het laten uitvoeren van een regelmatig onderhoud aan de gasketel. Op het ogenblik dat men beschikt over een installatie met een vermogen van 100 kW of meer dient deze verplicht één keer in de vier jaar te worden uitgevoerd. Dit karwei kan bovendien ook niet zomaar aan eender die worden toegekend. Het is namelijk zo dat er een verplichting geldt om dit uit te besteden aan een SCIOS-gecertificeerde technicus.
Nadat het verplichte onderhoud is uitgevoerd is het altijd belangrijk om na te gaan of er door de technicus een ‘reinigings- en verbrandingsattest’ is opgemaakt. Dit document moet bovendien bepaalde, specifieke gegevens vermelden. Het gaat hierbij niet alleen om de naam van de technicus, maar ook om diens handtekening evenals het erkenningsnummer waar hij of zij over beschikt. Dit attest dient ten allen tijde te worden bewaard. Huurders dienen dit attest in principe te overhandigen aan de eigenaar van het pand dat ze huren.
3.) Aanzienlijk lagere verbruikskosten
Wie in zijn of haar woning nog over een oude ketel beschikt doet er goed aan om deze te laten vervangen door een gasketel met A-label. In dit geval is het namelijk mogelijk om een besparing op het energieverbruik te realiseren welke kan oplopen tot wel 40 procent! Een A-label gasketel beschikt over een hoog rendement en kenmerkt zich door een laag verbruik. Ook op deze manier kan er een zeer aantrekkelijke besparing worden gerealiseerd.