Energieleveranciers die actief zijn in het betaald voetbal
Sponsoring van sportteams is al sinds jaar en dag een methode van bedrijven om meer bekendheid te krijgen bij de doelgroep. Het gaat hierbij niet alleen om bedrijven die direct iets te maken hebben met de sport, maar ook om bedrijven uit diverse andere markten dan sport.
Zo ook veel energieleveranciers. In Nederland zijn er tal van leveranciers actief in het betaald voetbal als partner van een betaald voetbalclub, soms zelfs als hoofdsponsor. In de Nederlandse Eredivisie hebben maar liefst vijf van de achttien clubs een energieleverancier als hoofdsponsor.
Hieronder volgt een overzicht van alle energie aanbieders die een dergelijke samenwerkingen hebben met een voetbalclub. Al deze clubs zijn actief in de Eredivisie. In de Jupiler League (het tweede niveau) zijn geen energieleveranciers actief als sponsor.
Feyenoord en Qurrent (is nu Greenchoice)
Vanaf 2016 jaar is Qurrent hoofdsponsor van Feyenoord en worden er continue leuke acties gehouden. Zo kon je onlangs een jaar lang gratis energie winnen wanneer Feyenoord de beker wint. Niet niks! Maar je zat wel aan een drie jaar contract vast.
PSV en Energiedirect.nl
Als één van de grootste clubs van Nederland is PSV een team dat een enorm groot publiek weet te bereiken. Bedrijven die hun naam verbinden aan PSV, kunnen rekenen op een grote zichtbaarheid van het merk. Energiedirect.nl, onderdeel van het grotere RWE, maakt hier optimaal gebruik van.
In 2016 zou PSV voor het eerst met een andere shirtsponsor gaan spelen dan Philips. Energiedirect.nl sprong in dit gat en siert sinds dat jaar onder meer de voorkant van het shirt van de spelers. In eerste instantie verbindt Energiedirect.nl voor drie seizoenen zijn naam aan de landskampioen van 2016.
De naam van de energieleverancier prijkt niet alleen op het shirt van de club, maar ook prominent op de website, reclameborden en andere uitingen van PSV. Dat hoofdsponsorschap komt wel met een prijskaartje: Energiedirect.nl maakt jaarlijks zes miljoen euro over naar de Eindhovense club. Bij goede prestaties van PSV in binnen- en buitenland kan dat bedrag jaarlijks nog oplopen.
Sc Heerenveen en GroenLeven
Ook sc Heerenveen heeft een energieleverancier als hoofdsponsor: GroenLeven. GroenLeven is een relatief jong bedrijf dat zijn oorsprong, net als sc Heerenveen, in Friesland heeft liggen. Het bedrijf biedt duurzame energie uit zonnepanelen aan en wil dit via de Friese subtopper bij een groter publiek zichtbaar maken.
Sinds het seizoen 2016/2017 lopen Friese toppers als Jerry St. Juste en Martin Ødegaard met de naam van GroenLeven op het shirt over de Nederlandse velden. Net als Energiedirect.nl, heeft GroenLeven zich in eerste instantie voor drie seizoenen verbonden aan sc Heerenveen. Het is onbekend wat de energieleverancier betaalt voor het hoofdsponsorschap, maar de prijs zal lager liggen dan bij PSV.
FC Twente en Pure Energie
Nog een betaald voetbalclub met een energieleverancier als hoofdsponsor is FC Twente. Het van oorsprong Enschedese Pure Energie is sinds het seizoen 2016/2017 voor tenminste vijf jaar de hoofdsponsor van de eveneens Enschedese voetbalclub. Pure Energie is al vier keer op rij verkozen tot de meeste groene energieleverancier van Nederland en wil met behulp van het sponsorschap een nog groter publiek bereiken.
Het hoofdsponsorschap van Pure Energie had direct bij de aankondiging al een flinke impact op de bekendheid van het bedrijf. Omdat FC Twente in financieel zware tijden verkeerde en zelfs gedwongen dreigde te degraderen, werd het sponsorschap met open armen ontvangen door zowel FC Twente als de rest van de voetbalwereld. De naam van Pure Energie prijkt op zowel de voor- als achterzijde van het shirt van FC Twente. Hoeveel de energieleverancier betaalt voor het hoofdsponsorschap is onbekend.
FC Groningen en Essent en Energy Valley
De vierde betaald voetbalclub met een energieleverancier als hoofdsponsor is FC Groningen. Al sinds het seizoen 2011/2012 is de energiegigant de hoofdsponsor van de Trots van het Noorden. Na het seizoen 2016/2016 stopt de samenwerking echter. Volgens Essent niet omdat de samenwerking mislukt is. Sterker nog, volgens het bedrijf zijn alle doelstellingen met glans behaald en is het simpelweg een logische stap voor het bedrijf om te stoppen met het sponsorschap.
Een andere energiesponsor van FC Groningen is Energy Valley. Het bedrijf is geen energieleverancier, maar een samenwerkingsverband tussen onder meer Essent, Gasunie en enkele andere bedrijven. Het doel van het bedrijf is om meer maatschappelijke betrokkenheid voor duurzame energie te creëren, waarbij FC Groningen een goed podium vormt. Zo zette Energy Valley een crowdfundingactie op waarmee zonnepanelen voor het Euroborg Stadion van de Groningse club gefinancierd werden.
N.E.C. en EnergieFlex
De vijfde betaald voetbalclub met een energieleverancier als hoofdsponsor is N.E.C. Energieflex prijkt sinds het seizoen 2016/2017 op het shirt van de Nijmeegse club. In eerste instantie is de samenwerking voor twee jaar, waarbij waarschijnlijk ook meespeelt of de club zich weet te handhaven in de Eredivisie, waar het bereik een stuk groter is dan een niveau lager.
EnergieFlex is een opvallende energieleverancier, omdat het onder meer prepaid energie aanbiedt. Om meer bekendheid te vergaren voor deze unieke constructie, wordt N.E.C. gebruikt om een landelijk publiek te bereiken.
Heracles en Engie en De Vrije Energie Producent
Heracles Almelo heeft met De Vrije Energie Producent en Engie zelfs twee energieleveranciers als sponsoren. Beide zijn echter kleine sponsoren en minder zichtbaar dan bij de eerder genoemde hoofdsponsoren het geval is. De Vrije Energie Producent is een kleine energieleverancier die ook eigenaar is van zakelijke energieleverancier Qwint. Supporters van Heracles kunnen via de club een voordelig energiecontract afsluiten bij De Vrije Energie Producent.
Energieleverancier Engie is slechts een kleine partner van Heracles Almelo en met name zichtbaar voor de supporters van de club.
Sparta Rotterdam en Qurrent
Een van de business partners van Sparta Rotterdam is Qurrent, een groene energieleverancier. Hoewel niet zo zichtbaar als een hoofdsponsorschap, is het bedrijf voor de fans van de oudste betaald voetbalclub van Nederland erg zichtbaar. Qurrent levert zowel elektriciteit als gas aan de Rotterdamse club. Hierbij gaat het niet alleen om het stadion, maar ook om het jeugdcomplex.
Hoewel de naam van Qurrent niet zichtbaar is op het tenue van het eerste team van de club, dragen de broeken van de jeugdafdeling wel de naam van de energieleverancier. Qurrent is inmiddels overgenomen door Greenchoice.
ADO Den Haag en Innova Energie
De laatste betaald voetbalclub met een energieleverancier als sponsor is ADO Den Haag, dat samenwerkt met Innova Energie. Ook hier gaat het niet om een hoofdsponsorschap, maar Innova Energie speelt desalniettemin een belangrijke rol bij de club. In zekere zin kan Innova Energie namelijk gezien worden als hoofdsponsor van de jeugdteams van de club. Alle jeugdspelers dragen het logo van het merk achterop het shirt.
De samenwerking werd in december 2015 gestart, met een looptijd van 3,5 seizoen. Dat betekent dat Innova Energie tot in elk geval 2019 nog sponsor is van de Haagse club. Innova Energie richt zich via ADO Den Haag op zowel zakelijke als particuliere klanten.