Energieverbruik bij de iMac en de Mac Pro
Bij het aankopen van een nieuwe iMac of een Mac Pro wordt er altijd rekening gehouden met zeer veel verschillende factoren. Zo wordt er gekeken naar de schermgrootte waar het toestel over beschikt, wordt er aandacht besteed aan de processor die er in schuil gaat en wat ook te denken van de opslagcapaciteit en het geheugen? Waar vaak bijzonder weinig bij stil wordt gestaan is het energieverbruik van deze toestellen. Voor mensen die op een bewuste manier om willen gaan met het elektriciteitsverbruik in huis is het echter van belang om ook hier rekening mee te houden. Wij verdiepten ons in het energieverbruik van zowel de iMac als de Mac Pro en hebben al onze bevindingen op deze pagina uitgebreid op een rijtje gezet.
Het energieverbruik van de Mac Pro
De Mac Pro die momenteel op de markt is terug te vinden dateert alweer van het jaar 2013. Dit bleek een belangrijke mijlpaal te zijn in de geschiedenis van het toestel. Er werd toen namelijk door Apple voor gekozen om afstand te doen van de aluminium uitvoering waar de onderdelen eenvoudig van konden worden vervangen of geüpgradede. Deze uitvoering moest plaats gaan maken voor een compleet nieuw en modern design welke niet alleen op visueel vlak, maar ook op vlak van prestaties kon uitblinken tussen de massa. De Mac Pro is een toestel welke zich duidelijk richt op de professionele, creatieve gebruikers. Het kan hierbij niet alleen gaan om grafische vormgevers, maar ook om filmmakers evenals om audioproducers. In ieder geval zullen zij ongeacht de eisen waarover ze beschikken alles uit de Mac Pro kunnen halen wat ze ook maar wensen. Hierdoor is er sprake van een uitermate betrouwbaar toestel.
Verschillende configuraties van de Mac Pro
Bovenstaande is natuurlijk allemaal interessant, maar we gingen het in dit artikel vooral hebben over het energieverbruik van deze toestellen. Vooraleer we dat kunnen doen, is het belangrijk om er rekening mee te houden dat de Mac Pro eind 2013 in drie verschillende configuraties verkrijgbaar was. In eerste instantie was er de 2,7 GHz 12-Core uitvoering die beschikt over 16 GB 1866 DDR3 ECC geheugen evenals 256 GB flashopslag en dual AMD FirePro D700 grafische processors. Een andere configuratie was goed voor een 3,5 GHz 6-core processor gecombineerd met 8 GB 1866 DDR3 ECC geheugen, 256 GB flashopslag evenals dual AMD FirePro D500 grafische processors. Bij de derde uitvoering was er sprake van een 3,7 GHz Quad-Core processor gecombineerd met 4 GB 1866 MHz DDR3 ECC geheugen, een 256 GB flashopslag en dual AMD FirePro D300 grafische processors.
Hoeveel bedraagt het energieverbruik van de Mac Pro?
Nu het duidelijk is wat de verschillende configuraties zijn die er van de Mac Pro op de markt zijn terug te vinden is het tijd geworden om daadwerkelijk te kijken in de richting van het stroomverbruik van deze computer, namelijk:
De 3,7 GHz Quad-Core uitvoering heeft een inactief stroomverbruik van 43 W. Het maximale stroomverbruik van deze configuratie is 205 W.
De 3,5 GHz 6-Core uitvoering heeft een inactief stroomverbruik van 43 W. Het maximale stroomverbruik van deze configuratie is 238 W.
De 2,7 GHz 12-Core uitvoering heeft een inactief stroomverbruik van 44 W. Het maximale stroomverbruik van deze configuratie is 270 W.
Heb je nood aan een echt krachtige configuratie, maar wil je toch kunnen besparen op het stroomverbruik die deze met zich meebrengt? In dat geval is het altijd een goed idee om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van de slaapstand. Zo voorkom je dat je telkens je systeem aan en af moet zetten terwijl je toch heel wat energie kan besparen. Gebruik je, je Mac Pro voor een langere tijd niet? Dan sluit je ze bij voorkeur uiteraard gewoon helemaal af.
Wat met het energieverbruik van de iMac?
Mensen die er van houden om binnen hun gezin gebruik te maken van een Apple maar geen nood hebben aan een echt professionele configuratie kunnen er uiteraard ook altijd voor kiezen om gebruik te maken van een iMac. Op deze manier wordt er niet alleen gekozen voor een financieel voordeliger geprijsd systeem, toch is deze nog steeds meer dan voldoende krachtig om alle vereiste toepassingen uit te kunnen voeren. Net zoals voor de Mac Pro geldt is het ook zo dat er van de iMac verschillende configuraties op de markt verkrijgbaar zijn. Wat dit betreft maken we een onderscheid tussen de volgende actuele configuraties:
Een iMac voorzien van een 27-inch Retina 5K-display, een 4,2 GHZ Intel Quad-Core i7 processor, 64 GB 2400 MHz DDR4 SDRAM geheugen, een 3 TB Fushion Drive evenals een AMD Radeon Pro 580 voorzien van 8192 MB geheugen.
Een iMac voorzien van een 21,5-inch Retina 4K-display, een 3,6 GHZ Intel Quad-Core i7 processor, 32 GB 2400 MHz DDR4 SDRAM geheugen, een 512 GB Solid State Drive evenals een AMD Radeon Pro 560 voorzien van 4096 MB geheugen.
Een iMac voorzien van een 21,5 inch display, 2,3 GHZ Intel Dual-Core i5, 16 GB 2400 MHz DDR4 SDRAM geheugen en een 256 GB Solid State Drive.
De hierboven aangegeven verschillende configuraties zorgen er voor dat er ook bij de iMac sprake is van een uiteenlopend energieverbruik. Dit kan een extra factor zijn waar potentiële kopers van deze systemen rekening mee willen houden.
Hoeveel bedraagt het energieverbruik van de iMac?
Mensen die op het punt staan om een iMac aan te kopen zullen met heel veel verschillende zaken rekening willen houden. Ook het energieverbruik kan een niet geheel onbelangrijke factor zijn om rekening mee te houden. Afhankelijk van de gekozen configuratie zal er rekening gehouden moeten worden met het onderstaande energieverbruik:
De Retina 5K, 27-inch iMac heeft een inactief stroomverbruik van 71 W. Het maximale stroomverbruik bedraagt 217 W.
De Retina 4K, 21,5-inch iMac heeft een inactief stroomverbruik van 49 W. Het maximale stroomverbruik bedraagt 161 W.
De 21,5-inch iMac heeft een inactief stroomverbruik van 33 W. Het maximale stroomverbruik bedraagt 74 W.
Iedereen die van plan is om een iMac of een Mac Pro aan te kopen kan met behulp van de informatie op deze pagina alvast achterhalen met welk stroomverbruik ze precies rekening moeten houden.