Energievreters: wat doe je eraan?
We kennen het allemaal wel: de energierekening is net altijd wat hoger dan dat je had verwacht, en je vraagt je iedere keer weer af hoe dat toch komt. Zoveel energie heb ik toch niet verbruikt dit jaar? Ik heb er nog zo op gelet… Je neemt je voor om het aankomende jaar toch echt beter op je energieverbruik te letten zodat die rekening de volgende keer wat lager is. Maar wat is eigenlijk de reden van dit hoge energieverbruik? En zorg je er eigenlijk voor dat je dit wat lager houdt in het volgende jaar?
Wat zijn de energievreters?
Een hoog energieverbruik heeft vaak een duidelijke oorzaak, en dat zijn energievreters. Maar wat zijn dat eigenlijk? Energievreters, ook wel energieslurpers genoemd, zijn elektrische apparaten die veel energie nodig hebben en daardoor ook veel stroom verbruiken. Vaak denk je dan aan grote bedrijven met enorme machines die veel energie verbruiken, maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn. Bijna iedereen heeft wel zo’n energieslurper in huis. Denk bijvoorbeeld aan een grote televisie, een wasdroger of een vaatwasser. De meeste huishoudens hebben zo’n apparaat in huis staan, en hebben deze ook nodig voor de dagelijkse gang van zaken. Ze zijn dus onmisbaar. Juist daarom kan het hebben van een hoge energierekening een lastig probleem zijn om op te lossen. De oplossing is niet simpelweg het wegdoen van de apparaten die de meeste energie kosten. Maar wat kan je dan wel doen om met jouw energievreters om te gaan en het energieverbruik te verlagen?
Wat kun je ertegen doen?
Zoals eerder gezegd, is het probleem van de energievreters lastig op te lossen. Het is geen oplossing om de energie slurpende apparaten maar gewoon weg te doen, want vaak heb je ze nodig voor het huishouden. Er zal dus een oplossing moeten komen waarbij de apparaten wel kunnen blijven staan, maar toch minder energie kosten.
Het voordeel aan de meeste van deze energievreters is dat je zelf kan bepalen wanneer ze aanstaan. Een televisie, wasdroger of vaatwasser zijn niet continu bezig met het verbruiken van energie. Hierdoor heb je dus enigszins controle over het energieverbruik van deze apparaten. Zorg er daarom altijd voor dat de apparaten alleen aanstaan als ze ook echt aan moeten staan. Kijkt er niemand naar de televisie, maar speelt er wel een programma af? Zet de televisie dan ook uit. Staat het beeldscherm van de televisie misschien op stand-by, omdat je misschien later nog een serie wil kijken? Ook dit verbruikt energie, dus zet de televisie helemaal uit om ervoor te zorgen dat je stroom bespaart.
Het is wat lastiger in het geval van de vaatwasser of wasdroger. Deze apparaten staan niet zomaar voor de leuk aan, maar voeren ook echt een functie uit. Zorg er bij deze apparaten voor dat ze niet onnodig lang aanstaan. Vaak zit er wel een energiebesparende stand op de vaatwasser of wasdroger. Deze voert zijn functie net zo goed uit, maar zorgt wel voor een lager energieverbruik. Probeer deze energiebesparende standen eens uit! Vaak merk je geen of weinig verschil in het resultaat. Heb ook eens aandacht voor wanneer je deze apparaten gebruikt? Heb je alleen een T-shirt dat moet drogen, en heeft het geen haast? Hang het dan op in plaats van het in de droger te gooien. Heb je wel wat vaat staan, maar is het niet genoeg voor een volle vaatwasser? Was het dan even af met de hand, en laat de vaatwasser niet onnodig draaien voor een kleine hoeveelheid vuile vaat.
Minder gebruiken
Er zijn ook andere manieren om jouw energieverbruik binnen de perken te houden, zonder dat je hierbij meteen hoeft te kijken naar de energievreters. Denk bijvoorbeeld eens aan de lampen die in jouw huis staan. Doe je deze altijd uit wanneer je ze niet direct gebruikt? Iedereen laat wel eens een lamp aanstaan terwijl je de ruimte verlaat. Probeer er echt goed aan te denken om het licht echt uit te zetten. Het lijkt misschien een klein aandeel van jouw stroomverbruik, maar reken maar dat het bij elkaar opgeteld in een jaar nog best wat kan kosten.
De tips voor de vaatwasser en de wasdroger gelden eigenlijk voor alle apparaten in jouw huis. Ga eens goed na bij elk apparaat of je het echt alleen gebruik wanneer je het nodig bent. Staat de computer aan terwijl je er niet op bezig bent? Zet deze dan uit. Laat je de wasmachine een wasje draaien terwijl er slechts enkele handdoeken inzitten die ook op een later moment gewassen kunnen worden? Spaar je was dan op en doe dit op een later moment, wanneer je een volledige wasmachine kan vullen. Zitten de opladers van je telefoon, laptop, of iPad wel aangesloten in het stopcontact en in het apparaat, maar is dit eigenlijk niet nodig? Haal de opladers dan uit het stopcontact en wacht met opladen totdat de batterij dit echt nodig heeft.
Zuiniger apparaat kopen
Een laatste oplossing is het kopen van energiezuinige en slimme apparaten. Dit zijn apparaten die zo zijn gemaakt, dat ze weinig energie gebruiken en dus automatisch besparen op jouw energiekosten. Bij het aanschaffen van een dergelijk apparaat kan je hiervoor het beste letten op de energielabels. Deze labels zijn verplicht op elk elektrisch apparaat, en geeft jou informatie over het verbruik van energie van dit apparaat. Zo weet je dus precies hoe energiezuinig of energievretend het apparaat is.
De energie labels zijn ingedeeld in verschillende categorieën, die lopen van A tot en met G. Een apparaat met energielabel A is het meest zuinig, en een apparaat met energielabel G is het minst zuinig. Voor koelkasten, vriezers en wasmachines geldt dat energie labels A zelfs A++ of A+++ kunnen zijn. Deze energie labels zijn dan nog zuiniger dan de ‘gewone’ A.
Wanneer je een energiezuinig apparaat koopt, bespaar je al snel enkele honderden euro’s per jaar op je energierekening. Dit is dus heel fijn voor de portemonnee. Ook is dit natuurlijk veel beter voor het milieu, dus je bent ook nog eens duurzaam bezig als je een energiezuinig apparaat koopt. De meeste nieuwe huishoudapparaten zijn energiezuinig. Het kiezen voor een duurzame en voordelige optie word je dus een stukje makkelijker gemaakt. Zo kom je niet meer voor verrassingen te staan wanneer de energierekening weer op de mat valt.