Energiezuinig bakken met een energiezuinige oven
Er wordt in elke keuken veel vaker gebruik gemaakt van de oven dan we op het eerste zicht vermoeden. Snel even een broodje bakken op zondagmorgen? Of een lekkere taart bakken voor het aangekondigde bezoek? De oven is één van de vaakst gebruikte toestellen in een keuken. Het is dan ook helemaal niet zo vreemd dat dit ook één van de grootste energieverbruikers is. Dit hoeft in het geheel niet te verbazen omdat een oven vaak werkt op een zeer hoge temperatuur. Toch betekent dit in het geheel niet dat er geen energie kan worden gespaard bij het gebruik van een oven, in tegendeel.
Waar rekening mee houden bij een nieuwe oven kopen?
Een van de belangrijkste aandachtspunten waar je tegenwoordig rekening mee moet houden bij het aankopen van een oven is terug te vinden in het energieverbruik. Het is zonder probleem mogelijk om vrij snel te bepalen welke oven energiezuinig is en welke niet. Dit kan gebeuren door het raadplegen van het aanwezige energielabel. Het hoeft niet te verbazen dat het energielabel A de beste keuze is. Dit gezegd zijnde betekent dit niet dat alle ovens met een dergelijk energielabel over precies hetzelfde verbruik beschikken. Je krijgt pas echt een optimaal beeld van het energieverbruik wanneer het verbruik van de vaakst gebruikte functie van de oven wordt gecontroleerd. Een voorbeeld hiervan is hetelucht.
Door gebruik te maken van een heteluchtoven is het mogelijk om met een beperktere temperatuur dezelfde resultaten te behalen als met andere ovens op een hogere temperatuur. Onderzoeken hebben aangetoond dat er hierdoor zomaar even tot 40 procent aan energie kan worden uitgespaard.
Een combimagnetron die beschikt over een hetelucht functionaliteit is veel energiezuiniger in vergelijking met een losse magnetron en oven.
Een gasoven staat er om bekend zeer zuinig te zijn en dat is terecht. Bovendien beschikt deze nog over een bijkomend voordeel. Het is namelijk zo dat er waterdamp wordt geproduceerd waardoor de taart of cake die wordt gemaakt minder snel zal uitdrogen.
Extra energie besparen met een oven
We staan er vaak niet bij stil, maar ondanks het feit dat een oven een grootverbruiker is op vlak van energie in de keuken bestaan er heel veel verschillende manieren om te besparen op het energieverbruik. Wij hebben nog enkele interessante tips uitgezocht en op een rijtje gezet.
Een oven koelt niet meteen af nadat deze is uitgeschakeld. Dit zorgt er voor dat het vaak mogelijk is om de oven reeds uit te schakelen nog vooraleer de bereidingstijd volledig is verstreken.
Haal de bakplaat uit de oven en maak gebruik van zo weinig mogelijk folie op het rooster. Dit is niet alleen slecht voor de luchtstroming in de oven, daarnaast is het ook nog eens zo dat het energieverbruik hierdoor aanzienlijk zal stijgen.
De reinigingsfunctie van een oven mag dan wel erg praktisch zijn, ze verbruikt ook bijzonder veel energie. Gebruik ze dus bij voorkeur niet te vaak.
Een oven voorverwarmen is iets wat vaak wordt aangehaald, maar eigenlijk zelden echt noodzakelijk is. Tijdens het voorverwarmen gaat er heel veel energie verloren. Het is dan ook aan te raden om het voorverwarmen zoveel mogelijk te beperken.
Probeer verschillende gerechten in één keer te bakken of bak grotere hoeveelheden tegelijkertijd.
Indien mogelijk kan het interessant zijn om de klok op de display uit te schakelen. Deze is vaak overbodig en verbruikt haast continue (extra) energie.
Veel van bovenstaande tips mogen misschien op het eerste zicht een beetje overbodig lijken, maar dat zijn ze niet. Door er rekening mee te houden is het dan ook mogelijk om het (overbodige) energieverbruik van een oven aanzienlijk terug te dringen en dat is goed voor de portemonnee!