Het beste overstapmoment kiezen: wanneer kun je het beste overstappen van energieleverancier?
Het overstappen van energieleverancier kan een hoop voordelen met zich meebrengen, vooral als je het op het goede moment doet. Leveranciers trekken namelijk graag nieuwe klanten aan en hebben hier ook veel voor over, zoals kortingen of cadeaus. Je kunt echter niet bij iedere leverancier zomaar overstappen op ieder moment. Dat ligt vaak aan het contract dat je hebt afgesloten bij de huidige leverancier. Dus, wanneer kun je nu het beste overstappen van energieleverancier?
Contract voor onbepaalde tijd of voor bepaalde tijd?
Een belangrijk gegeven om te weten wat het beste moment is om over te stappen van energieleverancier is het soort contract dat je hebt met de energieleverancier. Heb je een contract voor onbepaalde tijd of voor bepaalde tijd? Voor mensen met een contract met een vaste einddatum, is het beste moment om over te stappen zo’n 6 tot 8 weken voordat het contract afloopt. Als je een contract hebt voor onbepaalde tijd, kun je direct overstappen naar een nieuwe leverancier, wanneer je maar wilt. Je nieuwe leverancier regelt de overstap en houdt uiteraard hierbij rekening met de overstaptermijn die de oude leverancier hanteert. Dit is meestal maximaal 1 maand.
Als je een contract hebt met een vaste einddatum en je te vroeg overstapt of opzegt, is de kans groot dat de oude leverancier je een boete oplegt. Het is in dit geval dus verstandiger om te wachten tot 6 tot 8 weken voor het aflopen van het contract. Als je nog nooit van energieleverancier over bent gestapt, is de kans groot dat je een contract voor onbepaalde tijd hebt.
Voorkom contractbreuk
Wat belangrijk is bij het overstappen van energieleverancier, is het voorkomen van contractbreuk. Dit kan namelijk leiden tot een opzegboete, die niet wordt vergoed door de nieuwe energieleverancier. Dit is namelijk je eigen verantwoordelijkheid. Als je gebruik maakt van de overstapservice van een leverancier, zullen ze altijd rekening houden met de opzegtermijn en met het lopende contract. Als je jouw nieuwe leverancier de overstap laat regelen zul je dus nooit met contractbreuk te maken krijgen. Mocht je het overstappen moeilijk kunnen overzien, is het dus verstandig om dit door de nieuwe leverancier te laten regelen.
Als de einddatum van jouw contract nog meer dan twee maanden in de toekomst ligt, is het verstandig om te wachten met overstappen. Als je te vroeg overstapt, kan het daarnaast ook nog zijn dat je zo een welkomstkorting of cadeau bij je nieuwe leverancier misloopt. Probeer dus altijd goed in de gaten te houden wat de einddatum van jouw contract is en stap nooit te vroeg over naar een nieuwe leverancier.
Is het beter om over te stappen in de zomer of in de winter?
In veel gevallen is het nog een verschil of je overstapt in de zomer of in de winter. Jouw termijnbedrag is gebaseerd op je energieverbruik door het gehele jaar heen. Daarom betaal je iedere maand hetzelfde bedrag, in plaats van minder te betalen in de zomer en meer in de winter. Als je in het najaar of in het begin van de winter de jaarrekening van jouw energiecontract ontvangt, betekent dit dat je overstapt in de dure wintermaanden. Dan is de kans groot dat je moet gaan bijbetalen. Als je voor de zomer de afrekening hebt ontvangen, betekent dat juist dat je in de goedkope zomermaanden overstapt en dat de kans groot is dat je nog geld terugkrijgt van de oude leverancier. Stap je altijd over aan het einde van het jaar, dan hoef je hier geen rekening mee te houden.
Waar moet je rekening mee houden als je zonnepanelen hebt?
Als je zonnepanelen hebt, zijn er nog andere dingen waar je rekening mee moet houden als je wilt overstappen van energieleverancier. In de zomermaanden wek je waarschijnlijk meer energie op dan je verbruikt. Als dit het geval is en de startdatum van je energiecontract vlak voor de zomer ligt, is het niet gunstig om tijdens of net na de zomer over te stappen. Op dat moment is de kans namelijk groot dat je meer hebt opgewekt dan je verbruikt. Voor terug geleverde stroom krijg je maar een lage vergoeding, daarom is het slimmer om te wachten tot er maar een klein verschil is tussen je verbruik en terug levering.
Naast het in de gaten houden van het moment van overstappen is het belangrijk om je jaarrekening goed na te kijken. Er zijn namelijk een hoop energieleveranciers die consumenten met zonnepanelen niet voldoende informeren over saldering en terug lever tarieven. Dit blijkt uit onderzoek van de toezichthouder ACM.
Hoe werkt het overstappen van energieleverancier als je gaat verhuizen?
Als je gaat verhuizen, is het in sommige gevallen ook wel zo gunstig om over te stappen van energieleverancier. Het kan namelijk zijn dat jouw huidige contract niet meer goed aansluit op de nieuwe woonsituatie. Je kunt van tevoren al uitzoeken wat de goedkoopste energieleverancier is voor jouw nieuwe adres. Het kan namelijk zijn dat jouw huidige contract helemaal niet meer zo gunstig is in het nieuwe huis of appartement. Dit komt vaak omdat er sprake is van een ander historisch verbruik, het verbruik in de nieuwe woning anders is en omdat leveranciers verschillende contracten aanbieden op verschillende adressen. Als je gaat verhuizen kun je twee dingen doen.
Je kunt jouw huidige contract opzeggen en overstappen naar een ander contract of een andere leverancier, of je kunt jouw huidige contract meeverhuizen. Als je dit doet kun je vaak nog wel het termijnbedrag per maand aanpassen op de nieuwe situatie. Als je bijvoorbeeld gaat verhuizen van een huis naar een appartement, dan weet je bijna zeker dat je minder energie gaat verbruiken en kan het termijnbedrag dus omlaag. Als je dit eerst zeker wil weten kun je ook een maand of twee afwachten om te zien wat je daadwerkelijke verbruik is in de nieuwe woning. Let er dan echter wel op dat het verhogen of verlagen van het termijnbedrag vaak pas voor een maand later gedaan kan worden.