Hoe bespaar je energie tijdens thuiswerk?
Sinds het begin van de coronacrisis hebben we er ineens aan moeten wennen: thuiswerken. Niet meer naar kantoor, naar de zaak of naar school, maar gewoon vanuit je bed direct aan het bureau. Kopje koffiezetten, ontbijtje klaarmaken, laptop openklappen, en daar ga je. Meteen aan de slag.
Het is je daarbij misschien ook wel opgevallen dat de energierekening een stukje hoger is geworden dan dat je gewend bent. Normaliter staat de verwarming natuurlijk uit wanneer je overdag niet thuis bent, en staan je elektrische apparaten niet de hele dag thuis aan. Nu we echter de hele dag thuisblijven en niet meer buiten de deur werken, verwarmen we ons huis zo’n vierentwintig uur per dag, en zit de stekker van de oplader van de laptop haast standaard in het stopcontact.
Hoe zorg je ervoor dat je je energieverbruik toch tot een minimum houdt, en daarbij ook de kosten die je betaalt aan je energierekening? Gelukkig hebben we een aantal tips op een rijtje gezet die jou gaan helpen. Zo kun je met een gerust hart thuiswerken en hoef je je geen zorgen te maken over een torenhoge energierekening.
Laptop met goede accu
De eerste tip is: koop een laptop met een goede accu. Zo hoeft jouw laptop niet constant aan de oplader te liggen omdat de batterij van de laptop snel leeg gaat. Het kan misschien even wat duurder zijn om een laptop te kopen met een goede accu, maar op de lange termijn bespaart dit zeker kosten. Je laptop constant aan de oplader hebben, die in het stopcontact zit aangesloten, lijkt misschien niet heel veel te kosten, maar de kosten hiervan lopen toch op naar mate de tijd verstrijkt. Kijk bij het aanschaffen van een nieuwe laptop dus altijd goed naar het type accu dat in jouw laptop zit, bestudeer de batterijduur die staat aangegeven in de specificaties van de laptop, en vraag eventueel om advies bij de verkoper van het apparaat. Zo weet je zeker dat je een laptop koopt met een accu van hoge kwaliteit, zodat je jouw oplader niet continu nodig hebt.
Heb je net een laptop gekocht, maar is de accu niet uitmuntend? Of heb je al een tijdje een oude laptop die het nog prima doet, maar laat alleen de accu te wensen over? Zorg er dan voor dat je de batterij op een andere manier lang opgeladen houdt. Vrijwel elke laptop – en ook telefoon of iPad – heeft een energiebesparingsmodus. Dit houdt in dat het apparaat verschillende applicaties niet meer op de achtergrond ververst, en ook geen nieuwe informatie ophaalt die de laptop anders automatisch ophaalt. Dit scheelt de laptop energie en daardoor zal de batterij ook minder snel leeggaan.
Je kan hier ook zelf op letten. Zorg ervoor dat je geen onnodige tabbladen hebt openstaan, maar sluit ze af zodat je hiermee geen energie verbruikt. Ook dit zorgt ervoor dat je batterij langer vol blijft zitten en je die oplader dus nog even in de kast kan laten liggen. Verder is het ook belangrijk om regelmatig alle apps af te sluiten die op de achtergrond nog openstaan of op stand-by staan. Je gebruikt ze misschien niet en de tabbladen staan misschien niet eens open, maar je laptop is hier nog wel constant mee bezig. Komt er een nieuw berichtje binnen? Is er een melding waar je van op de hoogte gebracht moet worden? Door deze apps af te sluiten zorg je er opnieuw voor dat jouw laptop hier minder energie aan besteedt.
Extra kleding
Alle uren die je normaal op kantoor zou besteden, en waarin je de verwarming thuis laag of zelfs uit had staan, besteed je nu in je eigen huis. Vooral nu de wintermaanden weer in aantocht zijn, heeft men vaak de neiging om de verwarming lekker hoog te zetten en de hele dag aan te laten staan. Het wordt kouder buiten, en hoe blij we ook zijn dat we nu misschien niet naar buiten hoeven om ons werk uit te gaan voeren, het thuiswerken heeft ook nadelen.
Een logische tip is natuurlijk om af en toe eens bij jezelf na te gaan of het echt nodig is dat de verwarming op dat moment aanstaat. Is het al warm genoeg in huis? Zet de verwarming dan even uit, zodat deze niet onnodig veel energie verbruikt. Misschien staat er ook een verwarming aan in een ruimte waar je op dat moment helemaal niet bent. Vaak heeft men de verwarming in het hele huis de hele dag door aanstaan. Staat de verwarming in jouw slaapkamer bijvoorbeeld aan, terwijl je daar de komende tien uur eigenlijk niets te zoeken hebt? Zet deze dan uit om energie te besparen. Zorg ervoor dat je alleen die ruimtes verwarmd die op dat moment ook echt de warmte nodig hebben.
Besteed je al aandacht aan welke verwarmingen in welke ruimtes aanstaan, maar wil je nog meer doen om energie te besparen? Doe dan eens een extra trui aan. Het is logisch dat je je verwarming op z’n hoogst draait als je in december in je T-shirtje aan het bureau zit. Trek in plaats daarvan eens een vest aan en zet de verwarming wat lager.
Thermoskan
Een laatste tip heeft te maken met de warme dranken die in de wintermaanden veelvuldig gedronken worden. Drink jij ook de hele dag door koffie, thee of warme chocolademelk? Overweeg dan eens om in de ochtend een heel voorraad te maken, en deze in een thermoskan te schenken. Zo blijft de vloeistof echt wel even warm, en hoef je niet telkens opnieuw jouw drankjes te verwarmen. Vooral de waterkoker verbruikt in enkele minuten ontzettend veel stroom om het water snel op kook-temperatuur te krijgen.
Een thermoskan zorgt niet alleen voor de besparing van de energie die anders verbruikt zou worden wanneer je telkens opnieuw een kopje zet: het zorgt er ook nog eens voor dat je tijd bespaart op jouw drukke werk- of studeerdag. Een hele thermoskan vol met koffie of thee zorgt er namelijk voor dat je gewoon vanaf je werkplek een nieuwe mok kan volschenken. Je hoeft dus niet meer telkens naar de keuken te lopen voor een nieuw drankje.