Krijg inzicht in het verbruik met een energieverbruiksmanager
De overheid wil dat we minder energie verbruiken. Dat is beter voor het milieu en voor onze portemonnee. En het moet ook de afhankelijkheid van Russisch gas beperken. Het besparen van energie is natuurlijk gemakkelijker gezegd dan gedaan. Een van de belangrijkste voorwaarden om gericht energie te kunnen besparen, is inzicht krijgen in het energieverbruik. Er zijn verschillende manieren om dat te doen en ze zijn doeltreffender dan turen naar de meterkast.
Een energieverbruiksmanager gebruiken
In vrijwel alle woningen in Nederland is er intussen een slimme meter aanwezig. Deze slimme meter legt het verbruik vast en stuurt dit zes keer per jaar door naar je energieleverancier. Hierdoor kan je tijdig te weten komen of je je voorschot moet verhogen of niet. Wie dit uitlezen vanop een afstand niet wilt, kan de slimme meter weigeren of deze functie laten uitschakelen. Met alleen een slimme meter en de doorgestuurde gegevens kan je het energieverbruik echter nog niet voldoende goed monitoren, daarvoor zijn de gegevens onvoldoende gedetailleerd. Een goede manier om wel goed inzicht te krijgen in het energieverbruik, is een energieverbruiksmanager gebruiken.
Twee soorten energieverbruiksmanagers
Je hebt de keuze tussen twee systemen. In de eerste plaats kan je kiezen voor een los kastje dat je dient aan te schaffen en dat je aansluit op de P1-poort van de slimme meter. Het voordeel hiervan is dat de gegevens je woning niet verlaten. Een andere manier is om een aanbieder van een energiemanagementsysteem de toestemming te geven om de data van je slimme meter uit te lezen, waarna het bijvoorbeeld op een webplatform of een app wordt weergegeven. Daarbij geef je je gegevens uit handen. Dergelijke aanbieders dienen te informeren over wat ze met je persoonlijke gegevens doen. In een privacypolicy vind je deze informatie terug.
Mogelijkheden van een energieverbruiksmanager
De exacte mogelijkheden kunnen per aanbieder verschillen. Meestal is het mogelijk om overzichtelijke grafieken en tabellen met verbruiksgegevens te raadplegen. Hierbij is het vaak ook mogelijk om je energieverbruik van dag tot dag te volgen. Je kan het soms ook vergelijken met dat van andere huishoudens of eerdere periodes en zelfs eigen streefdoelen instellen. Je ziet daarbij gemakkelijk hoe je gedrag, bijvoorbeeld korter douchen of de vriezer een graadje hoger zetten, je energieverbruik beïnvloedt.
Direct inzicht in het energieverbruik
Kom niet voor verrassingen te staan
Zie meteen het resultaat van nieuw gedrag
Zie meteen het effect van een nieuw apparaat
Experimenteer en ga na hoe jij kan besparen
Tips bij het kiezen van een energieverbruiksmanager
Er zijn talloze aanbieders waartussen je kan kiezen en dat maakt het er natuurlijk niet eenvoudiger op. Daarom hebben wij enkele tips en richtlijnen geformuleerd waarmee je gericht op zoek kan gaan naar een geschikte energieverbruiksmanager:
Als je een gasaansluiting hebt, kan je het beste kiezen voor een energieverbruiksmanager die zowel het stroom- als het gasverbruik laat zien
Geef de voorkeur aan een energieverbruiksmanager waarmee je zelfgekozen periodes kan vergelijken
Hoe specifieker je je verbruik kan inzien, hoe meer inzicht je krijgt
Het is handig als je zelf streefdoelen kan instellen
Heb je een smartphone? Dan is het een meerwaarde als je ook via een app de gegevens kan raadplegen
Als je zonnepanelen hebt, kan je het beste kiezen voor een energieverbruiksmanager die ook aangeeft hoeveel stroom de zonnepanelen opwekken
Overzicht van energieverbruiksmanagers en handige apps
Er zijn zowel onafhankelijke bedrijven die energieverbruiksmanagers op de markt brengen als energieleveranciers die dat doen. Onder meer Oxxio en Essent bieden bijvoorbeeld een handige app aan om het energieverbruik te monitoren. Elke app heeft daarbij eigen mogelijkheden en beperkingen. Wij hebben voor jou reeds een overzicht samengesteld met daarbij aandacht voor de mogelijkheden én het prijskaartje.
☞ Overzicht met apps om energie te besparen
Energieverbruik van apparaten opvolgen
Met een van de bovenstaande energieverbruiksmanagers volg je het energieverbruik van je volledige woning op, met soms ook aandacht voor wat je zonnepanelen opbrengen. Er zijn echter ook tools waarmee je het energieverbruik van een enkel apparaat kan monitoren. Het gaat om energiemeters die je tussen het apparaat en het stopcontact steekt. Dat gaat heel eenvoudig en een goedkope energiemeter heb je al voor een tientje. Daarnaast zijn er ook slimme energiemeters met een app, waarvan er een aantal samenwerken met (enkele van) de bovenstaande energieverbruiksmanagers.
Slimme energiemeters bieden vaak ook extra mogelijkheden. Ze kunnen bijvoorbeeld worden gekoppeld aan Amazon Alexa of Google Home om met je stem apparaten aan of uit te schakelen. Ook is het daarbij mogelijk om tijdschakelaars in te stellen, waardoor bijvoorbeeld sluipverbruik wordt voorkomen. Het is met andere woorden meer dan alleen een energiemonitor, want het helpt ook om het stroomverbruik daadwerkelijk te beperken. Dergelijke slimme energiemeters kunnen bovendien een oplossing zijn voor wie (nog) geen digitale meter heeft.