Spaarlamp of ledlamp: wat is beter?
De CO2 prestatieladder is een bijzonder instrument opgezet door de overheid om bedrijven te stimuleren minder vervuilend te ondernemen. De CO2 prestatieladder heeft vijf treden die verschillende niveaus van duurzaam ondernemen representeren. De ladder dient als leidraad voor bedrijven om energiebewust te werken, maar biedt ook andere voordelen. Bedrijven die op een bepaalde trede van de CO2 prestatieladder opereren, hebben meer kans om een aanbesteding bij overheidsbedrijven te winnen. EnergieAanbieding.nl legt uit hoe de CO2 prestatieladder in elkaar zit.
Opzet CO2 prestatieladder
De CO2 prestatieladder bestaat niet uit regels of voorschriften, omdat ieder type bedrijf op een andere manier bewust kan ondernemen. Omdat er zoveel verschillende branches zijn, is het onmogelijk om vaste regels op te stellen. In plaats daarvan worden bedrijven redelijk vrij gelaten in de invulling van het duurzaam ondernemen. In alle gevallen moet het doel zijn om zo min mogelijk schadelijke stoffen uit te stoten en zoveel mogelijk energie te besparen.
Met de CO2 prestatieladder is het de bedoeling dat bedrijven zich bewust worden van hun CO2 uitstoot en altijd op zoek zijn naar oplossingen om uitstoot en energieverspilling te verminderen. Een essentieel onderdeel hierbij is transparantie. Het is de bedoeling dat bedrijven onderling informatie uitwisselen om duurzamer te kunnen ondernemen. Het gemeenschappelijke doel is uiteindelijk een beter milieu door een minder belastende bedrijfsvoering.
Waarom de CO2 prestatieladder aanhouden
Het nastreven van duurzame bedrijfsvoering is een goed doel, maar kost ook extra geld. Energiezuinig ondernemen kost geld, wat veel (kleinere) bedrijven niet zo maar kunnen opbrengen. Om te voorkomen dat veel bedrijven de ladder links laten liggen, ontvangen bedrijven die opereren op een bepaalde trede van de CO2 prestatieladder voordeel bij overheidsaanbestedingen. Bedrijven die volgens de CO2 prestatieladder opereren hebben dus meer kans om een aanbesteding te krijgen en uiteindelijk dus juist meer omzet te maken, ondanks de investeringen voor de prestatieladder. Bovendien is het in de meeste gevallen mogelijk om relatief goedkoop te investeren in energiebesparingen dankzij verschillende fiscale voordelen. Dit zijn bijvoorbeeld subsidies of goedkope energie leningen.
Wint een bedrijf een aanbesteding en is bij deze aanbesteding aangegeven dat er geopereerd wordt op een bepaalde trede van de CO2 prestatieladder, dan is het bedrijf verplicht hier ook naar te handelen. Grote boetes kunnen worden gegeven bij het niet naleven van de CO2 prestatieladder.