Urgenda’s strijd tegen klimaatverandering
De aarde heeft verschillende warme en koude periodes gekend. Soms waren er strenge winters en warme zomers, en regende het alleen maar. Echter, de situatie is in de afgelopen jaren zo veranderd dat wij nu niet meer kunnen spreken van een dergelijke fluctuatie.
De menselijke invloed op het klimaat
Wij, de mens, beïnvloeden het klimaat met onze CO2-uitstoot dusdanig dat er zelfs sprake is van een opwarming van 4 graden Celsius tegen het jaar 2060. Dit probleem is echter niet alleen van de toekomst; we zien nu al wat voor schade we deze planeet betrokkenen. Het poolijs smelt, de zeespiegel stijgt, hevige droogten veroorzaken hongersnood en oorlog en koraalriffen verbleken en verdwijnen. En dit is nog maar het begin.
Sinds de industriële revolutie zijn we, naast het ontbossen op grote schaal, tevens fossiele brandstoffen gaan verstoken met tot gevolg dat deze brandstoffen nu schaars zijn. Wat er gebeurt wanneer deze brandstoffen volledig worden opgestookt? De aarde wordt onleefbaar. Ondanks dit alles gaat de vervuiling door steenkoolcentrales en oliewinning gewoon door. Tijd voor verandering en tijd voor het omschakelen naar duurzame energievoorzieningen. Zo vindt ook Urgenda.
De weg naar een duurzame wereld
Wereldwijd zijn er een aantal organisaties die zich hier hard voor maken. Maar ook in Nederland zijn er organisaties die de weg leiden naar duurzame energievoorzieningen en tegen klimaatverandering. Een belangrijke organisatie aan het roer van dit project is Urgenda. Urgenda werkt aan duurzaamheid en innovatie en probeert samen met bedrijven, organisaties en de overheid Nederland zo snel mogelijk duurzaam te maken.
In de politiek is er veel te doen geweest omtrent de klimaatverandering en duurzame energie, maar het lijkt er op dat er geen eenstemmig besluit kan worden genomen omdat belangen te veel verstrengeld zijn. Urgenda liet het hier niet bij zitten en startte samen met 900 mede-eisers een klimaatzaak tegen de Nederlandse staat. Het doel van Urgenda was om een strikter klimaatbeleid af te dwingen bij de Nederlandse staat. En met succes.Op 24 juni 2015 won Urgenda, samen met de 900 mede-eisers, de zaak tegen de Nederlandse Staat. De rechter stelde de eisers in het gelijk en verplichte de overheid om strenge maatregelen te treffen tegen klimaatverandering en om de uitstoot van CO2 te verminderen met 25% tegen het jaar 2020. Niet alleen was dit de eerste keer dat een rechter de Nederlandse staat verplichte om maatregelen te treffen tegen klimaatverandering, dit opende tevens de deuren voor klimaatzaken in andere landen.
Ondanks vele brieven, protesten en verzoeken van burgers, wetenschappers, bedrijven en mede-eisers laat de Nederlandse staat het hier niet bij zitten: ze gaan in Hoger Beroep tegen het vonnis van de rechter. Een groot probleem lijken de Nederlandse politici niet te hebben met een reductie van 25%, maar het feit dat een rechter voor hen heeft beslist, dat maakt het voor de Staat een kwestie van principes.
Ondanks dit blijft Urgenda strijden voor een duurzaam Nederland. Met groeiende media-aandacht en investeringen van onder andere de Postcodeloterij, komt de realisatie van een volledig duurzaam Nederland steeds dichterbij.