Grijze stroom
Vaak wordt er onderscheid gemaakt tussen grijze stroom en groene stroom. Fysisch gezien zit er geen enkel verschil tussen de twee types. Het verschil zit in de wijze van opwekking. Groene stroom wordt opgewekt uit duurzame energiebronnen, grijze stroom uit fossiele brandstoffen. Grijze stroom is niet duurzaam. De opwekking van grijze stroom vormt een zware belasting op het klimaat. Ook raken de fossiele brandstoffen langzaam op, waardoor er op termijn geen grijze stroom meer kwam worden geproduceerd. Toekomstige generaties worden hierdoor benadeeld.
Productie van grijze stroom
Verreweg het grootste gedeelte van de totale energieproductie bestaat uit grijze stroom. Deze energie wordt opgewekt door fossiele brandstoffen te gebruiken, zoals kolen, gas en olie. Ook kernenergie wordt gezien als grijze stroom. Hoewel de energiebron bij kernenergie vrijwel oneindig is, ontstaat er wel schadelijk radioactief afval. Vooralsnog zijn we niet in staat dit radioactieve afval effectief te verwerken.
Invloed op het klimaat
Grijze stroom heeft een zeer slechte invloed op het klimaat. De klimaatveranderingen van de laatste decennia zijn vrijwel volledig toe te schrijven aan het gebruik van fossiele brandstoffen, direct of indirect. Om deze klimaatveranderingen tegen te gaan, is de overheid de productie van grijze stroom actief aan het ontmoedigen. De overheid streeft ernaar om in 2020 nog voor maximaal 86 procent afhankelijk te zijn van grijze stroom. Drie jaar later moet dit worden teruggebracht tot 84 procent. In 2050 wil de Nederlandse overheid geen enkele vorm van grijze stroom meer nodig hebben.
Goedkoper dan groene stroom
Groene stroom heeft duidelijke voordelen ten opzichte van grijze stroom. Toch is Nederland nog in grote mate afhankelijk van grijze stroom. De reden dat grijze stroom toch zo belangrijk is voor Nederland, is de prijs. Het is een stuk goedkoper om grijze stroom op te wekken dan groene stroom. Daarnaast is de opslag en het transport van grijze stroom makkelijker. Voordat de ernst van de klimaatverandering duidelijk werd, was er daarom geen reden om over te stappen op de productie van groene stroom.
Tegenwoordig is de negatieve invloed van grijze stroom duidelijk en stimuleert de overheid het gebruik van groene stroom in plaats van grijze stroom actief. Bedrijven en particulieren worden met verschillende subsidies, kortingen en regelingen gestimuleerd om duurzame energie te produceren. Hoewel de opwekking van groene stroom duurder is, betaalt de consument dankzij deze maatregelen niet of nauwelijks extra voor groene stroom. Mede hierdoor ontvangen in Nederland inmiddels drie miljoen huishoudens groene stroom in plaats van grijze stroom, er zijn diverse energie aanbiedingen hier op gericht en is iets om rekening mee te houden bij de beslissing tot overstappen.