Energyhouse

Energyhouse is een energieleverancier voor zakelijke energieafnemers. Ze hebben vrij scherpe tarieven en rekenen op persoonlijk contact. Dit heeft ook gevolgen voor de manier waarop men klant kan worden. Op hun website is de informatie vrij summier weergegeven, maar ze zijn wel heel transparant over hun voorwaarden en tarieven. Het een en ander is hier besproken.

Informatie over Energyhouse

Energyhouse spruit voort uit Greenfoot Energy en maakt nog steeds deel uit van de groep Greenfoot. Sinds 2013 beschikt Energyhouse over een eigen leveringsvergunning voor gas en elektriciteit. Energyhouse focust zich op de zakelijke markt en kiest voor een directe aanpak zonder prijsopdrijvende tussenschakels. Een duurzame relatie met de zakelijke klanten staat bovendien centraal, maar daarbovenop biedt Energyhouse talloze extra diensten aan. Ze helpen zakelijke klanten bovendien ook aan het juiste contract en willen hen maximaal ontzorgen. Energyhouse heeft een eigen zonnepark in Mühlhausen/Thüringen en produceert jaarlijks zo’n 4,2 miljoen kWh.

Kenmerken van Energyhouse

De energieleverancier Energyhouse focust op de zakelijke markt. Zowel mkb-bedrijven als grootzakelijke verbruikers kunnen bij Energyhouse terecht voor gas en elektriciteit. Hierbij is er de mogelijkheid voor een variabel tarief met een variabele looptijd, maar er kan ook gekozen worden voor een vast energiecontract van één of drie jaar. Klanten maken zelf de keuze of ze duurzame groene energie willen of liever op korte termijn denken en gaan voor het voordelige karakter van grijze energie.

Altijd voordelig

Klanten kiezen zelf of ze een vast of variabel energiecontract willen. De tarieven zijn altijd scherp.

100% vrijwillig

Bij Energyhouse kunnen bedrijven vrijwillig betalen voor GvO's en zo hun energie vergroenen.

Overstappen naar Energyhouse

Om over te stappen naar Energyhouse wordt er sterk ingezet op persoonlijk contact met een vertegenwoordiger die een maatwerkvoorstel uitwerkt. Via de website van Energyhouse kan er vooraf wel even worden nagegaan of de tarieven een overstap voldoende interessant maken.

  1. Zelf de berekening maken

    Er is geen simulatietool te vinden op de website van Energyhouse, maar alle informatie is wel transparant op hun website weergegeven. Zo kan men alvast even de energietarieven doornemen en snuisteren doorheen de voorwaarden. Blijkt dit voordeliger te zijn dan de situatie bij de huidige energieleverancier? Dan moet men nog even de keuze maken tussen een energiecontract met een vaste looptijd van één of drie jaar of een energiecontract met een variabele looptijd en variabele tarieven. Het laatste is eenvoudiger op te zeggen, maar de energietarieven zullen wel schommelen in functie van de markt van vraag en aanbod.

  2. Contact opnemen met Energyhouse

    Zoals wel vaker bij energieleveranciers voor de zakelijke markt is het niet mogelijk om online meteen klant te worden. Bij Energyhouse moet men daarvoor een contract aanvragen via de klantendienst. Dit kan enkel via een contactformulier dat op de website terug te vinden is. Hierbij dient men achtereenvolgens de naam, contactgegevens en een bericht door te geven. De klantendienst van Energyhouse zal dan spoedig de geïnteresseerde contacteren. Onderaan de website is er ook een telefoonnummer weergeven. Ook hiermee kan men contact opnemen met de klantendienst van Energyhouse.

  3. De mogelijkheden bespreken

    Tijdens een vrijblijvend gesprek zal een adviseur de mogelijkheden nagaan. Energyhouse stelt zich daarbij flexibel op en biedt verschillende mogelijkheden aan. Uiteindelijk ontvangt men op basis van het eerste gesprek een handgemaakt aanbod, maar natuurlijk zijn er ook dan nog steeds aanpassingen mogelijk. Bespreek meteen ook de overstapmogelijkheden en leg het energiecontract van de vorige energieleverancier even voor om de ideale overstapdatum te bepalen. Energyhouse zal vervolgens het energiecontract opzeggen. Bij kleinverbruikers loopt er wel eerst een bedenktermijn van 14 dagen. Deze procedure is terug te vinden in de algemene voorwaarden die op hun website zijn gepubliceerd.

Energyhouse review

De energieleverancier Energyhouse levert voordelig energie aan zakelijke klanten, maar het gaat dan wel om grijze energie. Deze grijze energie kan mits een financiële toeslag wel groen worden gewassen, maar daar lijkt maar weinig animo voor te zijn. Ook de digitale tools zijn toch wel heel beperkt, net zoals de contactmogelijkheden. Op het internet zijn er wel heel wat negatieve reviews over Energyhouse te vinden, maar dit is vaak niet terecht. Het gaat dan vaak om mensen die zelf de contractvoorwaarden niet hebben gelezen. Energyhouse handelt volgens de contractvoorwaarden en dat is hun recht. Bovendien heeft dit het voordeel van de duidelijkheid.

Communicatie en digitale tools

De website van Energyhouse is via Google moeilijk meteen te vinden. Ook op de website zelf is er niet bijster veel informatie te vinden, maar ze zijn er wel voldoende transparant over zaken zoals de contractvoorwaarden. Een app is er niet en de socialemediakanalen worden zo goed als niet bijgehouden. Er zijn ook maar een beperkt aantal mogelijkheden om met Energyhouse in contact te treden. Het is duidelijk dat Energyhouse vooral rekent op externe vertegenwoordigers. Dit zorgt soms voor onduidelijkheden en een krakkemikkige communicatie.

Voorwaarden van Energyhouse

De algemene voorwaarden zijn voor kleinverbruikers vrij gunstig. Zo beschikken zij ook gewoon over een herroepingstermijn van 14 dagen. Toch bevatten de voorwaarden ook een aantal minder gunstige bepalingen. Houd er bijvoorbeeld rekening mee dat de algemene voorwaarden Energyhouse toestaan om zekerheden zoals een waarborgsom te vragen. Deze waarborgsom kan tot zes keer het maandbedrag bedragen, waardoor ze echt wel het uiterste opzoeken. Wel is het zo dat ze de waarborgsom meteen terugbetalen als ze oordelen dat de zekerheid niet meer nodig is. Bezwaren moeten bovendien altijd binnen 14 kalenderdagen worden ingediend, net zoals een verzoek tot het treffen van een betalingsregeling.

Andere klanten over Energyhouse

Het is altijd interessant om na te gaan wat anderen over hun energieleverancier te vertellen hebben. Er zijn wel wat negatieve reviews, maar Energyhouse heeft hier altijd netjes op gereageerd. Veel van deze negatieve reviews blijken dan ook hun oorsprong te vinden bij de klant. Het gaat bijvoorbeeld om klanten die overstappen naar Energyhouse en kwaad zijn dat ze nu een opzegvergoeding bij hun vorige energieleverancier moeten betalen, waarna ze opnieuw overstappen en ook aan Energyhouse een opzegvergoeding moeten betalen. Een aantal klanten vroegen ook om coulance voor zo’n opzegvergoeding, maar deze verzoeken werden afgewezen. De reviews tonen aan dat Energyhouse betrouwbaar is, maar dat ze wel op hun strepen staan. Opzegvergoedingen zullen ze zeker innen.

Duurzaamheid en groene energie

Energyhouse kiest ervoor om de verantwoordelijkheid naar zakelijke klanten door te schuiven. Standaard leveren ze dan ook grijze energie, maar ze geven klanten wel de mogelijkheid om tegen bijbetaling alsnog voor groene energie te kiezen. Volgens een recent stroometiket wordt deze grijze energie vooral door aardgas- en kolencentrales opgewekt. In het duurzaamheidsonderzoek van Consumentenbond (2020) wordt Energyhouse dan ook tot de groep van achterblijvers gerekend. Het krijgt er een duurzaamheidsscore van 2,8/10. Hieruit blijkt ook dat er maar weinig GvO’s worden ingekocht en dat de verantwoordelijkheid bij klanten leggen duidelijk niet goed werkt.

Veelgestelde vragen over Energyhouse

Twijfel je of Energyhouse de juiste keuze is voor je zelf opgewekte energie? Of ben je nieuwsgierig naar de milieuconsequenties van hun grijze stroom? Dan is het aan te raden om deze FAQ door te nemen. Deze FAQ biedt namelijk duidelijkheid.

Ik wek zelf energie op. Kan ik ook bij Energyhouse terecht?

Ja. Bij klanten die zelf energie opwekken wordt dit gecompenseerd met de geleverde energie. Indien er meer wordt opgewekt, kennen ze een terugleververgoeding toe. Houd wel rekening met wettelijke wijzigingen die in de pijplijn zitten en die na 2023 effect kunnen hebben.

Zegt Energyhouse mijn energiecontract op?

Ja, voor nieuwe klanten beëindigt Energyhouse de overeenkomst met de oude energieleverancier.

Ben ik bij Energyhouse verplicht om een digitale meter te hebben?

Nee, maar het is dan wel verplicht om op verzoek van Energyhouse de meterstanden door te geven. De netbeheerder kan ook komen kijken of alles wel juist werd doorgegeven.

Mijn bedrijf gaat verhuizen. Moet ik dit aan Energyhouse laten weten?

Ja, verhuizingen moeten altijd twee weken voor de verhuisdatum worden doorgegeven. Binnen de vijf dagen na de verhuizing moeten de meterstanden van het oude adres eveneens worden gecommuniceerd.

Wat zijn de milieuconsequenties van grijze stroom bij Energyhouse?

Dit verschilt per jaar en is afhankelijk van de ingekochte energie. Bekijk altijd een recent stroometiket om dit na te gaan. Bij het stroometiket van 2019 ging het bijvoorbeeld om 499 gram CO2 en 0,0001 gram radioactief afval per kWh.

Hoeveel bedraagt het vastrecht bij Energyhouse?

Ga altijd de meest recente tarieven na. Begin 2021 bedroeg het vastrecht 5 euro (incl. btw) per product en per maand.

Kan ik enkel stroom of gas afnemen bij Energyhouse?

Ja, dat is mogelijk. Voor stroom en/of gas zijn er vaste en variabele energiecontracten.