Nederlandse Energie Maatschappij (NLE)
NLE is een bedrijf dat in 2005 werd opgericht. Een jaar eerder werd de Nederlandse energiemarkt geliberaliseerd. Sindsdien kunnen kleinverbruikers zelf kiezen van wie ze energie afnemen. Het was dan ook een periode waarbij talloze energiebedrijven het levenslicht zagen. Bijzonder aan NLE is echter dat het toen al uitsluitend groene stroom en gas aan particuliere klanten leverde. Het bedrijf is een idee van Pieter Schoen en Harald Swinkels.
Nederlandse Energie Maatschappij (NLE) heeft zich zeven jaar lang alleen op consumenten gericht, maar biedt sinds 2011 ook zakelijke energie aan onder de naam “NLE Zakelijk”. Sinds 2016 levert NLE ook alles-in-1-pakketten en heeft het bedrijf de telecommarkt betreden. Daarom wordt het bedrijf nu vaker NLE genoemd en minder vaak de Nederlandse Energie Maatschappij. Begin 2018 werd NLE overgenomen door Nuts Groep, dat onder andere Budget Energie in zijn portefeuille zitten heeft. Hierdoor werd Nuts Groep meteen de vierde grootste speler op de energiemarkt.
NLE en de liberalisering van de energiemarkt
In 2004 werd de Nederlandse energiemarkt geliberaliseerd. Tot halverwege 2004 zaten alle consumenten bij een vaste energieleverancier en konden zij niet zomaar overstappen. Wie hun energieleverancier precies was, was bovendien niet altijd duidelijk. Inmiddels hebben consumenten de keuzevrijheid gekregen om zelf een energie-aanbieder te zoeken. Door de liberalisering van de energiemarkt gingen (nieuwe) energie-aanbieders de concurrentie met elkaar aan. Dat is precies de filosofie van NLE: hoe meer concurrentie, hoe lager de prijzen. En daardoor wordt de dienstverlening ook beter. In de strijd om de consument wordt er dan ook steeds meer vernieuwd.
NLE wil de energiemarkt in Nederland scherp houden en dat is een goede zaak.
Verdere evolutie van NLE
NLE werd bekend door de jokkebrokken-advertentie, waarbij het zich als klokkenluider opstelde. Het hekelde dat groene stroom eigenlijk helemaal niet groen is, maar grijs en vervolgens voorzien van een gekocht certificaat. Van een schreeuwerige prijsvechter groeiden ze uit tot een transparante klokkenluider met eerlijke tarieven.
Tot op heden is het nog steeds mogelijk om te kiezen hoe groen de groene stroom bij NLE moet zijn. Hoe groener, hoe duurder. Dat vindt NLE wel zo eerlijk. Waterkracht is bijvoorbeeld de minst groene oplossing, Nederlandse en Europese wind is het meest groen. Qua transparantie mag het alvast tellen: het gepast stroometiket staat telkens duidelijk op hun website vermeld.
Activiteiten op de telecommarkt
Ondertussen heeft NLE ook datadienstverlening aan hun takenpakket toegevoegd. Speciaal daarvoor heeft de energieleverancier NLEx als nieuwe naam geïntroduceerd, wat intussen gewijzigd is naar Budget Alles-in-1 (TV, bellen en internet).
Het bedrijf blijft natuurlijk gewoon actief als energieleverancier, maar tegelijkertijd worden er allerlei technische snufjes in het leven geroepen. Een pluspunt is dat consumenten eenvoudiger inzicht krijgen in hun energieverbruik. Volgens NLE is dat de toekomst in de energiemarkt. De decentrale markt neem alleen maar aan belang toe en steeds meer klanten willen zelf keuzes kunnen maken. En dat heeft NLE alvast goed gezien …
NLE wordt weleens de dienstverlener van de toekomst genoemd. Er wordt dan ook niet alleen maar gas en elektriciteit geleverd, maar er wordt ook steeds meer ingezet op datadienstverlening. Dat betekent dat het bedrijf klanten actief helpt met het optimaliseren van hun energiehuishouding en dit aan de hand van stroom die zo groen als mogelijk is.
In de afgelopen jaren heeft het bedrijf zich dan ook weten te ontwikkelen tot pionier op de energiemarkt. Het bedrijf heeft bijvoorbeeld het grootste gratis slimme-meter-platform van Nederland.
Ten slotte neemt NLE zichzelf niet al te serieus, maar hun dienstverlening net wel. Het wil voortdurend de traditionele markten uitdagen, soms op een speelse en andere keren op een onbehouwen manier. Door producten als slimme thermostaten, apps, datadiensten en elektrische mobiliteit aan te bieden, kunnen concurrenten niet achterblijven Hierdoor wordt Nederland steeds groener en profiteren consumenten van een steeds lagere prijs.
Scherpe energietarieven en een goede prijs-kwaliteitverhouding
Automatische opzegging van oude leverancier voor een goede overstap
100% groene energie opgewekt in Nederland en andere Europese landen
NLE is sinds 2005 actief op de Nederlandse markt en timmert daarmee hard aan de weg, maar zijn relatief jong
Alleen water- en windenergie, zonne-energie ontbreekt in het aanbod
Geen volledig Nederlandse energie, er is ook energie afkomstig uit Italie, Spanje en Scandinavische landen (allemaal groen)
Veelgestelde vragen over de Nederlandse Energie Maatschappij (NLE)
Duik dieper in de wereld van de Nederlandse Energie Maatschappij (NLE). Ben je nieuwsgierig of NLE echt een Nederlandse energieleverancier? Of wil je weten wat hun energiebronnen zijn? Misschien vraag je je af of NLE ook zakelijke verbruikers bedient. Het antwoord op deze en andere vragen vind je hieronder.
Is Nederlandse Energie Maatschappij (NLE) een Nederlandse energieleverancier?
Ja. Deze energieleverancier werd in 2004 opgericht en heeft een hoofdkantoor in Rotterdam. In 2018 werden ze overgenomen door Nuts Groep dat ook eigenaar is van Budget Energie. Hierdoor is Nuts Groep intussen de vierde grootste energieleverancier van Nederland, na Essent, Nuon en Eneco.
Kan ik ook als zakelijke verbruiker bij NLE terecht?
Sinds 2011 biedt NLE ook oplossingen aan voor kleinzakelijke verbruikers. Het doet dit onder de naam NLE Zakelijk.
Levert NLE enkel energie uit waterkrachtcentrales?
NLE stond er altijd voor bekend dat zij elektriciteit uit waterkrachtcentrales leverden, gekocht via GvO’s. In 2009 bestond het stroometiket zo nog voor 100% uit waterkrachtenergie. Hoewel men NLE nog vaak met waterkracht vereenzelvigt, is de situatie intussen grondig gewijzigd. In 2019 bestond het stroometiket nog maar voor 49% uit waterkrachtenergie. Het overgrote deel daarvan was afkomstig uit Spanje (68%) en Italië (24%). De overige 51% bestond in 2019 uit windenergie, voornamelijk van buitenlandse oorsprong.
Heeft NLE cashbackacties?
Ja en zij behoren vaak tot de voordeligste op de markt. Cashbackacties tot 350 euro zijn er namelijk niet ongewoon.
Welke betaalmethoden biedt NLE aan?
Betalen doe je in principe via automatische incasso. Tevens is het mogelijk om op aanvraag zelf je betalingen te doen, maar dan moet je wel administratiekosten betalen. Deze kosten bedragen €3,03 per factuur. Om van deze optie gebruik te kunnen maken, dien je contact op te nemen met de klantenservice van NLE.