Smart home energie aanbiedingen & Informatie over smart homes in Nederland
Domotica in Nederland wordt steeds populairder. Wellicht zegt het woord ‘domotica’ je niet meteen iets, maar het is onderdeel van een smart home. Een smart home wil zeggen dat verschillende slimme huishoudelijke apparaten samen in een systeem worden gebruikt. Je regelt bijvoorbeeld de temperatuur in huis met de slimme thermostaat, zet de lampen op de slaapkamer aan met slimme verlichting en doet het rolgordijn naar beneden dankzij slimme zonwering.
Er zijn nogal wat smart producten in Nederland. Door deze samen te koppelen kun je je eigen smart home beginnen. Voordeel ervan is dat veel van deze slimme producten helpen met het besparen op je energierekening. Een slimme thermostaat regelt je temperatuur, bijvoorbeeld aan de hand van geofencing. Zo gaat de verwarming alleen aan als je bijna thuis bent. Of je krijgt inzicht in je energieverbruik aan de hand van de slimme meter. Met een slimme stekker maak je zelfs niet-slimme apparaten een stuk slimmer.
Smart home onderwerpen op deze pagina
Slimme thermostaten
Iedereen heeft een thermostaat in huis. Steeds meer Nederlanders kiezen voor een slimme thermostaat. Een slimme thermostaat is er in verschillende merken en uitvoeringen. Voor sommige thermostaten dien je klant te zijn van een specifieke energieaanbieder. Andere bedrijven bieden abonnementen aan. Welke slimme thermostaat je ook kiest, het voordeel is dat je op afstand de temperatuur kunt regelen. Sommige slimme thermostaten zijn zelfs zo slim, dat ze kunnen leren wanneer je thuis bent of naar je werk gaat.
Slimme thermostaten →Slimme radiatorknop
Een slimme radiatorknop stuurt de radiator en dus ook de verwarming aan. Dit gebeurt op basis van een eigen temperatuurmeting en een tijdschema. Afhankelijk van het gekozen model wordt dit tijdschema ingesteld per slimme radiatorknop of aan de hand van zones die in de centrale thermostaat worden geprogrammeerd. Slimme radiatorknoppen dragen bij aan het wooncomfort en kunnen worden geïntegreerd in een smart home. Vaak behoren ook spraakbesturing en eigen IFTTT-applets tot de mogelijkheden. De exacte mogelijkheden en de compatibiliteit verschilt per model, waardoor goed vergelijken steeds aan te raden is.
Slimme radiatorknoppen →Slimme stekker
Een slimme stekker of smart plug mag zeker niet ontbreken als je een smart home gaat opstarten. Deze stekkers kun je gebruiken om apparaten te verbinden aan je smart home. Op die manier kun je al je apparaten op afstand bedienen. Een slimme stekker kan in sommige gevallen zelfs gekoppeld worden aan de slimme thermostaat. Voordeel van de slimme stekker is dat je ook niet-slimme apparaten met een slimme stekker smart kan maken. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen wanneer de oude lamp in de woonkamer aan- of uitgezet moet worden. Op die manier kun je meer energie besparen, doordat je minder verbruikt.
Slimme stekkers →Slimme schakelaar
Een slimme schakelaar koppel je aan je wandcontactdoos om vervolgens (slimme) apparaten aan te koppelen. Deze werkt altijd volledig draadloos via wifi, zodat je overal in huis je slimme schakelaar kunt bedienen. Sommige slimme schakelaars kun je in de muur inbouwen, ter vervanging van je oude wandcontactdoos. Een slimme schakelaar werkt volledig digitaal, maar er zit wel een fysieke schakelknop op in geval van storing. Deze schakelaars werken ook via Google Assistant, Amazon Alexa of Apple HomeKit. Dit verschilt per product. Je kunt dan je slimme schakelaar met je stem bedienen.
Slimme schakelaar →Slimme verlichting
Slimme verlichting is al jaren het paradepaardje van een smart home. Met slimme verlichting kun je zones en kamers aanmaken, zodat je de verlichting per gebied kan regelen. Zet bijvoorbeeld de verlichting in de woonkamer uit als je gaat slapen. Of laat de verlichting in de slaapkamer rustig opkomen, zoals bij een zonsopkomst. Op die manier word je veel prettiger wakker. Bij de meeste slimme verlichting kun je zelf de kleuren regelen, de lampen dimmen of timers instellen. Daarnaast is de slimme verlichting ook spraakgestuurd te bedienen via Google Assistant, Amazon Alexa of Apple HomeKit.
Slimme verlichting →Slimme zonwering, rolluiken, screens en raamdecoratie
Ten slotte is het ook mogelijk gebruik te maken van slimme zonwering, rolluiken, screens en andere raamdecoratie. De elektrische zonwering koppel je gemakkelijk aan je smarthome. Op die manier kun je op afstand de zonwering naar boven en naar beneden laten komen. Dit kun je volledig automatiseren. Zo kun je zelfs je stem gebruiken als je last hebt van de zon in de woonkamer. Bij smart home kun je de rolluiken, screens of andere slimme zonwering op afstand besturen. Deze biedt meer comfort en veiligheid.
Slimme thermostaten →Smart home apps om energie mee te besparen
Energieapps kunnen ons leven makkelijker maken. Zo kan met sommige energieapps bijvoorbeeld de slimme thermostaat thuis worden aangestuurd, of de slimme meter worden uitgelezen. Veel energieapps houden ook het verbruik bij, of geven tips over het besparen van energie. Met weer andere apps kan er een vergelijking worden gemaakt met andere huishoudens of zelfs met andere energieaanbieders. Sommige energieapps zijn alleen bedoeld voor klanten van een specifiek energiebedrijf, terwijl anderen beschikbaar zijn voor iedereen. Voor sommige apps geldt dat er bijbehorende apparatuur benodigd is, om de app goed te laten werken en meten.
Smart home apps →Hoe creëer je een smart home?
Wil je ook energie besparen of meer controle over apparaten in je woning? Dan kun je ook je eigen smart home creëren. Vaak heb je hiervoor wel een hub of bridge nodig waar je alle slimme apparatuur aan koppelt. Zo kun je binnen één app al je slimme apparaten beheren. Dit is mogelijk door zoveel mogelijk apparatuur van hetzelfde merk te kopen, of gebruik te maken van een platform zoals Google Assistant, Amazon Alexa of Apple HomeKit.
Kies een besturingssysteem
Begin bij het opzetten van een smart home met de keuze voor het besturingssysteem. Dit kan bijvoorbeeld van Philips of IKEA zijn. Maar je hebt meer keuze als je kiest voor een platform zoals Google Assistant, Amazon Alexa of Apple HomeKit. Je kunt je slimme apparaten dan met je stem bedienen en hebt alle apparaten in één overzicht.
Kies je producten
Na stap 1 kies je je producten. Meestal begint dit bij een slimme thermostaat, slimme stekker of slimme verlichting. Smart home is een mooie ontwikkeling, want zo kun je energie besparen. Maar het biedt ook een hoop gemak en comfort, omdat je op afstand - zelfs als je niet thuis bent - toch je slimme apparatuur kan bedienen.
Installeer de producten
De producten installeren is in de meeste gevallen zeer eenvoudig. Het is alleen nodig om de apparatuur aan de bridge of hub te koppelen. Dit is mogelijk door het apparaat aan te zetten en deze in de app van de fabrikant te koppelen. Daarna kun je deze toevoegen aan een platform. Kom je er niet uit? Lees dan eerst zorgvuldig de handleiding door voor een juiste werking.
Connect de producten
Het connecten van producten is een absolute must om je smart home optimaal te kunnen gebruiken. Een smart home valt onder ‘internet of things’, wat betekent dat je verschillende apparaten aan elkaar kunt koppelen. Zo kun je bijvoorbeeld een slimme meter koppelen aan een slimme thermostaat. Of maak je een niet-slimme lamp slim met een slimme stekker. Even toevoegen aan het netwerk en je bent klaar.
Stel de producten in
Natuurlijk wil je je producten ook kunnen gebruiken. Dit is mogelijk door deze in te stellen. Denk bijvoorbeeld aan het maken van zones en kamers voor slimme verlichting. Of bijvoorbeeld het instellen van tijdroutines om te bepalen wanneer het licht aan- of uit moet. Een slimme thermostaat vergt in de meeste gevallen weinig instelwerk, want de meeste modellen hebben een zelflerend vermogen.
Optimaal gebruik maken van slimme toepassingen
Optimaal gebruik maken van slimme toepassingen? Koop je producten dan zoveel mogelijk van hetzelfde merk of dezelfde fabrikant. Een andere mogelijkheid is producten voor één platform zoals Google Assistant of Apple HomeKit aan te schaffen. Op die manier kun je op een eenvoudige manier al je slimme toepassingen bedienen.
Veelgestelde vragen omtrent een smart home
Moet ik verplicht een slimme meter nemen?
Nee, het is niet verplicht om een slimme meter te nemen als de netbeheerder deze aanbiedt. Toch is dit wel het overwegen waard. Het plaatsen van een slimme meter is namelijk gratis. Als je je later bedenkt en toch wel een slimme meter had gewild, moet je hier meestal voor betalen. Bovendien heeft het gebruik van een slimme meter een aantal voordelen, zoals meer inzicht in je energieverbruik.
Wat zijn de voordelen van een slimme thermostaat?
Als je je oude thermostaat vervangt door een slimme thermostaat, kun je veel energie besparen. Zo kun je de slimme thermostaat leren wanneer je thuis bent en wanneer je naar het werk gaat. Het huis is dan alleen verwarmd wanneer je thuiskomt. Aan de hand van geofencing is het zelfs mogelijk de locatie van je telefoon te koppelen aan de slimme thermostaat. Dan verwarmt de thermostaat het huis als je bijna thuis bent.
Wat wordt er precies bedoeld met ‘smart home’?
Met ‘smart home’ worden allerlei slimme producten bedoeld waarmee je je huis kunt digitaliseren. Denk bijvoorbeeld aan een slimme thermostaat, een slimme meter of slimme verlichting. Bij een smart home bundel je al deze producten samen tot één platform. Op die manier kun je al je apparaten eenvoudig via bijvoorbeeld je stem bedienen.
Heb ik een hub of bridge nodig om de producten te koppelen?
Dat ligt eraan. Er zijn producten op de markt die via Bluetooth werken waarbij een hub of bridge niet nodig is. Andere producten werken via een draadloze internetverbinding. Het voordeel van producten die met een bridge of hub werken, is dat je deze producten met elkaar kunt laten samenwerken. Een voorbeeld is bijvoorbeeld Philips Hue of de slimme apparaten van de IKEA.
Kan ik met een slimme stekker ook niet-slimme apparaten slim maken?
Ja. Het is mogelijk om een niet-slim apparaat toch slim te maken met een slimme stekker. Zo kun je ook je oudere apparatuur eenvoudig in- en uitschakelen. In sommige gevallen is het zelfs mogelijk een timer te gebruiken. Dit is niet in alle gevallen mogelijk.
Past een slimme schakelaar op een gewone wandcontactdoos?
Ja, in de meeste gevallen past een slimme schakelaar op een gewone wandcontactdoos. Maar let wel op de afmetingen van de slimme schakelaar. Er zijn een aantal schakelaars op de markt die aan de grote kant zijn, waardoor je niet meer meerdere apparaten tegelijkertijd aan de wandcontactdoos kunt koppelen.
Heb ik een goede internetverbinding nodig voor smart home?
Je internetverbinding hoeft niet supersnel te zijn om smart home te kunnen gebruiken. Wat wel belangrijk is, is dat je een goed intern netwerk hebt. Met andere woorden: je dient een goede router aan te schaffen die al deze slimme apparatuur zonder storing kan verbinden. Daarna kun je bij sommige fabrikanten op afstand – ook als je niet thuis bent – de slimme verlichting bedienen.
Bestaan er slimme rolluiken of andere zonwering?
Er komen steeds meer slimme producten bij op de markt. Inmiddels bestaan er ook slimme rolluiken of andere zonwering. Deze kun je toevoegen aan je smart home, zodat je bijvoorbeeld via je stem kunt aangeven of je wilt dat de rolluiken in de woonkamer dicht gaan. Zo krijg je nog meer comfort.
Wat wordt bedoeld met ‘zones’ bij slimme verlichting?
Zones zijn in principe meerdere kamers tegelijkertijd. Voorheen was het bij slimme verlichting alleen mogelijk om de slaapkamer los te bedienen van bijvoorbeeld de overloop. Tegenwoordig kun je zones inrichten, zodat de slaapkamer en de overloop samen in één knop bediend kunnen worden. Zo kun je bijvoorbeeld zeggen: ‘Hey Siri, doe het licht in zone 1 uit.’
Kan ik zonder al te veel kennis zelf een smart home starten?
Ja, je hebt zeker geen technische achtergrond nodig om een smart home te starten. De meeste slimme producten zijn namelijk gemakkelijk te koppelen aan de draadloze internetverbinding, hub of bridge. Bovendien worden de meeste producten geleverd met een handleiding, zodat het koppelen een stuk gemakkelijker gaat. Het koppelen is meestal binnen tien seconden al klaar.
Hoe zit het met de privacy bij een smart home? Is dat wel veilig?
Privacy is een belangrijke zaak in Nederland. Als je kiest voor een smart home, is dit in principe veilig. De fabrikanten versleutelen de verbinding. Dat is bijvoorbeeld het geval bij een slimme thermostaat, waarmee je ook op afstand kan inloggen als je niet op wifi verbonden bent. Uiteraard werkt dit wel deels via de server van de fabrikant. Lees daarom altijd eerst de privacyverklaring. Als je slimme apparatuur hebt die alleen in je wifi netwerk gebruikt kan worden en niet buiten het netwerk om bereikbaar is, zijn er geen redenen voor zorgen over privacy.