Slimme schakelaars voor energiebesparing
Met een slimme schakelaar is het mogelijk om zelfs fysieke niet-slimme apparaten slim te maken. Het is mogelijk de apparatuur gemakkelijk op afstand in- en uit te schakelen. Zo’n smart lichtschakelaar werkt volledig draadloos via WiFi zodat je deze overal in huis kunt gebruiken. Er zijn ook slimme schakelaars op de markt die je aan de muur vast kunt maken. Dankzij smart home apps is het vervolgens mogelijk om de apparatuur te bedienen. Je hoeft niet te vrezen dat je je apparatuur helemaal niet meer kunt bedienen; een fysieke schakelknop blijft aanwezig.
Een slimme schakelaar stelt je dus in staat om slimmer om te gaan met het energieverbruik in huis. Je kunt immers gemakkelijker een apparaat aan- of uitzetten. Om deze reden is de aanschaf van slimme schakelaars steeds verder gestegen. Dat betekent dat meer huishoudens slimme schakelaars zijn gaan gebruiken.
Alles over de slimme schakelaar
Je hoeft niet voor ieder apparaat een aparte slimme schakelaar te kopen. In veel gevallen kun je meerdere apparaten op één slimme schakelaar aansluiten. Maar hoe weet je welke slimme schakelaar de beste keuze is, wat zijn de voordelen en nadelen en welke producten scoren goed qua recensies?
Slimme schakelaar kopen: hier moet je op letten
Ga je een slimme schakelaar kopen? Dan is het belangrijk om op een aantal zaken te letten. Als je de smart switch bijvoorbeeld in de muur wilt inbouwen, moet deze daarvoor wel geschikt zijn. En er zijn meer zaken waar je op moet letten.
Denk bijvoorbeeld aan de ondersteuning van de schakelaar. Meestal is deze geschikt voor een of meerdere platforms, zoals Google Assistant of Apple HomeKit. Voordeel daarvan is dat je je apparatuur gemakkelijk via je smartphone kunt bedienen. Met HomeKit is het bijvoorbeeld mogelijk om ‘Hé, Siri. Zet de televisie aan’ te zeggen. Daarvoor dient de schakelaar wel compatible te zijn met je smart home apparaten.
Verder is het mogelijk dat je in sommige gevallen een zogenaamde bridge nodig hebt. Dit is een apparaat waarop alle smart apparaten worden aangestuurd. Met deze bridge kun je apparaten aan elkaar verbinden en besturen. Dit is ‘het hart ’ van je smart home. Meestal kun je dan beter een pakket kopen in plaats van alle apparatuur apart.
Een slimme schakelaar monteer je relatief vaak aan de wand. Nadeel is dat je deze dus goed ziet zitten. Daarom kun je het best even de tijd nemen om na te denken over het ontwerp van de schakelaars. Het liefst past deze immers bij de rest van het interieur. Ten slotte dien je uit te zoeken hoeveel apparaten je op de schakelaar aan kunt sluiten. Het is immers niet praktisch om voor ieder apparaat een aparte slimme schakelaar aan te schaffen.
Zo werkt een slimme schakelaar
Het bedienen van een slimme schakelaar is niet ingewikkeld. Dit is de voornaamste reden dat steeds meer mensen de smart schakelaar in huis halen. Meestal wordt de schakelaar bijvoorbeeld gebruikt om het licht mee aan te sturen. Zo is het mogelijk lampen afzonderlijk van elkaar aan- en uit te zetten. Een slimme schakelaar wordt niet voor niets zo genoemd. Een slimme schakelaar stelt je namelijk in staat veel slimmer met energie aan de slag te gaan.
Een dergelijk apparaat heeft vaak meerdere instellen. Niet alle schakelaars kunnen alleen aan- of uit. Je kunt bijvoorbeeld bepaalde scenes samenstellen bij een bepaald aantal keren klikken. Verder maak je bij een slimme schakelaar altijd verbinding aan de hand van een applicatie op de smartphone. Dit kan een app van de fabrikant zijn, maar bij sommige apparaten is het ook mogelijk Google Assistant of Apple HomeKit te gebruiken. Je kunt dan alles in één app regelen.
Een slimme schakelaar is er in twee formaten; te installeren aan de wand of ‘portable’. De meeste slimme schakelaars zijn portable en kun je dus gemakkelijk overal mee naartoe nemen. Er zijn ook formaten die je aan de muur bevestigt. Deze installeer je dan op de plek van de oude schakelaar.
Je hebt meestal geen extra draden nodig om de schakelaar te bedienen. Slimme schakelaars werken namelijk aan de hand van het WiFi-contact. Daardoor is er een draadloze bediening. Dat scheelt een hoop installatiewerk.
Voordelen van een slimme schakelaar
Er zijn verschillende redenen om voor een slimme schakelaar te kiezen. De slimme schakelaar heeft namelijk veel voordelen ten opzichte van de ouderwetse aan-uitknop. De schakelaar is gemakkelijk op te hangen en vanuit je luie stoel te bedienen.
Zo kun je bijvoorbeeld overal in huis apparaten bedienen. Deze draadloze WiFi-schakelaars kun je overal in huis meenemen. Je hoeft dan niet meer naar het knopje te lopen, maar doet dit gemakkelijk op afstand.
Slimme schakelaars hebben bovendien vaak de mogelijkheid om er meerdere apparaten op aan te sluiten. De klassieke schakelaar kan meestal maar een of hooguit vier apparaten tegelijk aan. Helaas kunnen alle apparaten dan alleen maar allemaal aan of allemaal uit. Met een smart schakelaar heb je meer controle, want je kunt zelf kiezen welke apparaten je aan- of uit zet. Deze is gemakkelijk te integreren in zogenaamde ‘scenes’. Deze scenes kun je aanmaken als de slimme schakelaar Google Home, Alexa of Apple HomeKit ondersteunt. Je kunt dus zelf kiezen welke apparaten je in welke scene aan- of uit wilt zetten.
Nadelen van een slimme schakelaar
Een slimme schakelaar kiezen heeft ook een aantal nadelen waardoor je misschien liever voor de klassieke slimme schakelaar kiest. Toch wegen de voordelen behoorlijk op tegen de nadelen.
Een nadeel zou kunnen zijn dat alles op WiFi verloopt. Je hebt dus een sterk netwerk en een goede router nodig om alle smartapparatuur aan te kunnen sluiten. Als je netwerk niet werkt, kun je de apparaten niet meer afzonderlijk bedienen. Dit is vaak door de fabrikant al opgevangen aan de hand van een fysieke aan-uitschakelaar.
Verder heb je wel enige kennis van zaken nodig. De meeste fabrikanten leveren hun producten met handleidingen, maar het kan wel enige tijd kosten voordat je onder de knie hebt hoe je apparaten toevoegt aan bijvoorbeeld Google Assistant of Apple HomeKit. Enig geduld is dus nodig. Als je eenmaal doorhebt hoe scenes aanmaken werkt, zijn de mogelijkheden eindeloos.
Een laatste nadeel is als je kiest voor een platform als Google Assistant of Apple HomeKit. In zo’n geval krijg je namelijk te maken met de zogenaamde ‘vendor lock’. Je hebt dan verschillende apparaten nodig die allemaal Assistant of HomeKit ondersteunen. Zo kun je alle apparatuur tegelijkertijd bedienen. Kies je voor allerlei apparaten met eigen apps, dan heb je een telefoon vol met apps om die ene lamp in de kamer te bedienen. Dat is minder praktisch.
Verschillende typen slimme schakelaars
Er zijn veel verschillende schakelaars op de markt. Maar ieder product heeft zijn eigen voor- en nadelen. Hoe weet je welke slimme schakelaar precies bij jou past? Daarom hebben we verschillende slimme schakelaars met hun eigenschappen op een rijtje gezet.
AVM Fritz!DECT 200
De Fritz!DECT 200 is een slimme stekker van het merk AVM. Dit merk ken je waarschijnlijk vooral van de routers als de Fritz!Box. De Fritz!Dect 200 maakt gebruik van zogenaamde Dect-technologie, uitgevonden door AVM zelf. Hiervoor heb je wel de bekende Fritz!Box- router nodig. De Fritz!DECT 200 is een zeer compacte stekker.
De stekker met niet groter dan 9,3 bij 5,9 bij 5,9 centimeter. Daardoor is de plug toch te groot om in de stekkerdoos naast de normale CEE7/16-stekker te plaatsen. In de wandcontactdoos past de slimme schakelaar wel. Je kunt de slimme schakelaar bedienen met de speciale MyFritz!App voor iOS en Android. Deze slimme schakelaar schaf je aan voor ongeveer 50 euro.
AVM Fritz!DECT 210
De AVM Fritz!DECT 210 is de grotere broer van de serie. Deze past zelfs onder een CEE7/4 wandcontactdoos. De 210 is de grootste plug uit de productlijn. Voordeel ervan is dat je deze ook prima buitenhuis kunt gaan gebruiken, want de slimme schakelaar is volledig spatwaterdicht en heeft een IP-44 rating. Om te voorkomen dat er water bij de stekker kan komen, is de aansluiting afgedekt met een klepje. Dit klepje heeft de bekende rode AVM-kleur.
Ook in dit geval kun je de Fritz!DECT 210 weer bedienen via de MyFritz! App voor iOS en Android. Om dit hele systeem werkend te krijgen heb je ook de Fritz!Box van AVM nodig, waardoor je dus volledig overgaat op het ecosysteem van AVM. Deze slimme schakelaar kost tussen de 50 en 60 euro.
D-Link DSP-W115
Een andere smartplug is de DSP-W115 van het merk D-Link. Deze fabrikant komt uit Taiwan en weet een behoorlijke compacte smartplug af te leveren. De DSP-W115 laat zich kenmerken door zijn ovale vorm en meet 9,5 bij 7,4 bij 6,1 centimeter. Daarmee is het mogelijk om beide stekkers in een wandcontactdoos te combineren met een CEE7/4 stekker. De DSP W-115 kent een aantal functionaliteiten. De W115 is de duurste variant uit de D-Link lijn. Je betaalt al snel zo’n 35 euro voor deze smart plug.
De smart plug maakt gebruik van de 802.11n wifi-standaard. Je kunt deze smartplug ook bedienen met Amazon Alexa of Google Assistent. De smart plug is verder te bedienen aan de hand van de Mydlink-app, beschikbaar voor iOS en Android.
D-Link DSP-W118
De DSP-W118 is de kleinere broer van de W116. Deze meet maar 6 bij 6 bij 6,5 centimeter is een behoorlijk stuk compacter. Verder heeft de DSP-W118 dezelfde functies als zijn grotere broer. De DSP-118 heeft een lagere stroomverbruik van 0,7W, terwijl dit bij de W115 2,7W is.
Je kunt de DSP-W118 gemakkelijk bedienen aan de hand van de Mydlink-app. Deze app kan veel meer dan alleen slimme schakelaars bedienen. Zo kun je ook sensoren en camera’s toevoegen. Bovendien kun je beide schakelaars op bepaalde dagen automatisch aan- of uit laten zetten. De W118 is iets goedkoper met een vanafprijs van 28 euro.
Eve Systems Energy Smart Plug
De EVE Systems Energy Smart Plug is een slimme schakelaar van Duitse komaf. Het is bovendien een van de weinige slimme schakelaars die je alleen maar met iOS kunt gebruiken. Het gebruik van Android is dus niet mogelijk. Bovendien heeft dit product een maximaal vermogen van 2500W. De behuizing meet een kleine 5,4 bij 5,4 bij 6 centimeter, waardoor deze altijd in de wandcontactdoos past.
Deze slimme schakelaar kun je verbinden aan de hand van Bluetooth. Je hebt bovendien ook nog een bridge nodig, zoals bijvoorbeeld de HomePod of de AppleTV. Een iPad is ook mogelijk. Je kunt dan aan de slag gaan met Eve for HomeKit. Deze staat je toe om meerdere schema’s en scenario’s aan te maken. Deze slimme schakelaar kost zo’n 40 euro.
Gosund SP1 Smart Plug
De Gosund SP1 is een smart plug van de Chinese fabrikant Gosund. Dit is een grote speler op de smarthome markt en daardoor is het niet bijzonder dat beide stekkers in het lijstje voorkomen. De SP1 en de SP112 zijn vrijwel dezelfde stekkers. De SP112 heeft twee USB-aansluitingen van het type A. Deze aansluiting vind je niet op de SP1-versie.
De Gosund SP1 past bovendien ook niet gemakkelijk in je wandcontactdoos. Deze blokkeert namelijk andere poorten door het forse formaat van 8,0 bij 6,7 bij 5,5 centimeter. Wil je een kleiner formaat, dan kun je beter voor de SP111 kiezen. Verder heeft de stekker ondersteuning voor Google Assistant en Amazon Alexa, maar niet voor Google HomeKit. Deze slimme schakelaar kun je ook combineren met de producten van HiHome. De Gosund SP1 heeft wel een eigen app die geschikt is voor iOS en Android. De schakelaar kost ongeveer 18 euro.
Gosund SP111 Smart Plug
De Gosund SP111 is de compactere variant van de SP1. De slimme schakelaar meet slechts 4,4 bij 4,4 bij 5,1 centimeter. Deze is daarmee net zo groot als het stekkergedeelte van de plug. Je kunt dus gerust andere stekkers naast de slimme schakelaar in de wandcontactdoos plaatsen.
Ook dit model biedt ondersteuning voor Google Assistant, Amazon Alexa en IFTTT. Het is mogelijk het energieverbruik via de app te monitoren. Alle modellen van Gosund werken aan de hand van het Tuya-template, die je ook kunt gebruiken met HiHome. De SP111 heeft daarmee ook dezelfde homescreen en soortgelijke app voor iOS en Android. De kosten van deze slimme stekker zijn ongeveer 14 euro.
HiHome WPP-16S1
De WPP-16S1 is de slimme stekker van HiHome. Deze is te gebruiken middels de HiHome-app voor iOS en Android. Deze slimme stekker maakt gebruik van een app-template van Tuya en heeft daardoor maar weinig eigen functies. De WPP16S1 werkt op vrijwel dezelfde manier als de slimme stekkers van Gosund. Je kunt ze daardoor zelfs door elkaar gebruiken.
De WPP-16S1 valt op dankzij zijn kleine formaat van 4,6 bij 4,6 bij 6,0 centimeter. De plug is daarmee ongeveer net zo klein als de stekker zelf. Deze heeft een vermogen van 3680W en maakt gebruik van het 802.211n WiFi-protocol. Daardoor werkt de slimme schakelaar ook samen met Amazon Alexa en Google Assistent, maar niet voor HomeKit. Deze slimme schakelaar heeft een verkoopprijs van ongeveer 25 euro.
INNR Smart Plug SP 120
Een andere interessante optie is de INNR Smart Plug SP 120. Deze slimme stekker gebruikt Zigbee-technologie. Daardoor heb je er wel een bridge voor nodig. Deze kun je bij de fabrikant bestellen. Het is ook mogelijk een andere bridge, zoals deze van Philips Hue te gebruiken. De smart plug heeft een behuizing van 4,5 bij 4,5 bij 5,2 centimeter, waardoor dit een van de meest compacte slimme schakelaars is. Het vermogen is beperkt tot 2300 Watt.
De meeste gebruikers koppelen deze slimme stekker aan de bridge van Philips Hue voor iOS en Android. Verder heeft INNR ook zijn eigen app voor Google en Apple. Met deze slimme schakelaar kun je gebruikmaken van bijvoorbeeld tijdschema’s en scenes. De INNR Smart Plug SP 120 kost zo’n 40 euro.
Ledvance Smart+ Plug
Ledvance klinkt niet als een merk dat meteen aan smart home doet denken. Maar we kennen de Smart+ Plug waarschijnlijk beter van het merk Osram. Ledvance brengt tegenwoordig alleen nog producten onder de eigen naam uit. Deze slimme schakelaar werkt aan de hand van Bluetooth. Verder is deze ook te gebruiken via Amazon Alexa, Google Assistant en Apple’s HomeKit. Je kunt daardoor de slimme schakelaar op allerlei platformen bedienen. Verder biedt Ledvance ook een eigen app van Android en iOS.
De app heeft maar één mogelijkheid en dat is de slimme schakelaar aan- of uitschakelen. Dit kan met de hand gedaan worden of via spraakbesturing. Het instellen van schema’s is niet mogelijk. Met een formaat van 4,5 bij 4,5 bij 5,2 is de slimme schakelaar wel compact. De Smart+ Plug heeft een verkoopprijs van ongeveer 40 euro.
LSC Action Smart Power Plug
De Action Smart Power Plug van LSC doet al vermoeden waar je deze slimme schakelaar kunt kopen. Het gaat inderdaad om het smarthome-assortiment van de Action. Deze koop je voor ongeveer 8,50 euro. De slimme schakelaar heeft een buitenmaat van 5,4 bij 5,4 bij 5,8 en is daarmee niet heel gemakkelijk met de CEE 7/4 stekker te gebruiken. Wel ondersteunt de Smart Power Plug Amazon Alexa, Google Assistant en IFTTT. Apple HomeKit ontbreekt.
Deze slimme schakelaar bedien je via de LSC Smart Connect App voor zowel iOS als Android. Ook deze Smart Power Plug is gebaseerd op het Tuya-template. Daardoor kun je bijvoorbeeld de plug- in en uitschakelen of scenes maken. Je kunt de slimme schakelaar ook samen gebruiken met de producten van Gosund en HiHome.
Philips Hue Smart Plug
De Philips Hue Smart Plug is wellicht een van de bekendste slimme stekkers uit dit rijtje. Dit product is afkomstig van Philips en werkt aan de hand van Zigbee. Daardoor heb je wel een Hue-bridge nodig. Als je al meerdere Hue-producten in huis hebt, is deze slimme stekker zeker het overwegen waard. Zeker omdat de stekker een formaat van 5,0 bij 5,9 bij 6,4 heeft. Daarmee is de slimme schakelaar erg compact.
De slimme schakelaar bedien je aan de hand van de Hue App. Daardoor kun je de plug ook op afstand bedienen. Je kunt per kamer schema’s instellen of timers zetten. Scenario’s maken is uiteraard ook mogelijk. De Hue Smart Plug is slechts een onderdeel van een volledige smart home. Deze slimme stekker kost zo’n 30 euro.
TP-Link HS110
De TP Link HS110 heeft een ovale vorm met een schuin opstaande rand. Met een formaat van 10,1 bij 6,6 bij 5,8 centimeter is de slimme schakelaar wel een stuk minder compact. Bovendien betaal je zo’n 27 euro voor aanschaf van de HS110. Wel kun je deze slimme schakelaar combineren met een CEE 7/4 stekker.
Deze slimme schakelaar kun je niet samen in één app gebruiken met bijvoorbeeld de P100. Daar is een reden voor. De HS110 heeft namelijk Kasa-technologie, terwijl de P100 gebruikmaakt van Tapo. Je hebt met deze app de mogelijkheid de app te gebruiken zonder account. Wil je gebruikmaken van Amazon Alexa of Google Assistant, dan moet je wel een account aanmaken. Je kunt gebruik maken van schema’s en timers. Bovendien kun je het energieverbruik realtime inzien.
TP-Link Tapo P100 Mini Smart
De TP-Link Tapo P100 Mini Smart is de goedkopere oplossing van TP-Link. Deze heeft maximaal 2300W en heeft een formaat van 7,1 bij 5,0 bij 5,7 centimeter. Deze slimme schakelaar koop je voor zo’n 20 euro. Dit product werkt niet zoals de HS110 op Kasa, maar op Tapo-technologie.
Daarvoor dien je dus ook de speciale Tapo-app te gebruiken. Ga je beide producten door elkaar heen gebruiken, dan heb je dus twee verschillende apps nodig. Installeren gaat heel gemakkelijk. De installatie verloopt via Bluetooth. Daarna geef je je WiFi-gegevens op en werkt de slimme schakelaar verder via draadloos internet. Uiteraard heb je beschikking over een timer, scenes en schema’s. Een andere optie is de afwezigheidsmodus. Als je deze modus activeert, wordt de plug op willekeurige momenten in- en uitgeschakeld. Daardoor lijkt het of er iemand thuis is.
Veelgestelde vragen omtrent slimme schakelaars
Als de wereld van smart home en slimme schakelaars nieuw voor je is, heb je vast nog een paar vragen. Bijvoorbeeld in het geval van storing, hoe zet je je verlichting dan uit? En hoe kun je deze via je smartphone bedienen? De meest voorkomende vragen hebben we uitgezocht.
Hoe kun je een slimme schakelaar bedienen?
Een slimme schakelaar is op verschillende manieren te bedienen. In de meeste gevallen gaat dit draadloos via een app. Deze app kan geleverd worden door de fabrikant van de smart switch, maar het is meestal ook mogelijk om gebruik te maken van Google Assistant of Apple HomeKit. Deze kun je dan bedienen via je smartphone, maar ook via je slimme speaker of smart display. Ben je bang voor storing? Geen zorgen, je kunt ook altijd de fysieke aan- en uitknop gebruiken.
Moet ik een slimme schakelaar kopen?
Of je een slimme schakelaar moet aanschaffen, is je eigen persoonlijke keuze. Het is niet verplicht, maar wel erg handig. Zeker als je veel verschillende apparaten los van elkaar wilt kunnen bedienen. In zo’n geval kun je de apparaten in verschillende scènes zetten, zodat de apparaten in één keer in- of uitgeschakeld kunnen worden. Een slimme schakelaar is zeker het overwegen waard als je wilt besparen op de energiekosten.
Hoeveel apparaten passen er op een slimme schakelaar?
Een slimme schakelaar heeft vaak meerdere ingangen. Op die manier kun je meerdere apparaten op een slimme schakelaar aansluiten. Je kunt altijd minimaal één apparaat aansluiten. Andere types bieden de mogelijkheid tot wel vier apparaten tegelijkertijd aan te sluiten. Dit verschilt per type en merk. Daarom raden we je aan altijd eerst goed de specificaties van het product door te nemen, voordat je tot aanschaf overgaat.
Hoe bepaal je welke slimme schakelaar de beste keuze is?
Er is niet één slimme schakelaar die ‘de beste keuze is’. De reden daarvoor is dat dit een persoonlijke keuze is. Je kunt bijvoorbeeld kijken naar hoeveel apparaten de schakelaar tegelijkertijd aan kan sluiten. Of bijvoorbeeld of Google Assistant wordt ondersteund. Of bijvoorbeeld of je een app van de fabrikant moet gebruiken, of een platform als Apple HomeKit. Je kunt ook kijken naar of de slimme schakelaar in de wand is te monteren of niet. Er spelen dus allemaal persoonlijke factoren mee bij je uiteindelijke keuze.
Waarom kiezen voor een slimme schakelaar?
Wil je meer controle over al je apparatuur in huis, dan kun je kiezen voor een slimme schakelaar. Je hoeft de apparatuur dan niet meer met een fysieke aan- en uitknop te bedienen. Het is dus niet meer nodig om naar de televisie te lopen of om een lamp met een fysieke schakelaar uit te zetten. Voordeel is ook dat je je apparatuur gemakkelijk in scenario’s kunt zetten. Denk bijvoorbeeld aan het scenario ‘entertainment’ waarbij je zowel de televisie als je stereotoren in kunt schakelen. Of aan ‘alle lampen in de woonkamer aan’, terwijl de verlichting op de bovenverdieping uit gaat. Op die manier is het mogelijk te besparen op de energiekosten.
Kan ik ook gewoon een fysieke knop op een slimme schakelaar gebruiken?
Het klinkt aantrekkelijk om alle apparatuur op een slimme schakelaar te bedienen, maar vaak bestaan er ook zorgen over of je je apparatuur nog wel kunt bedienen als je een tijd lang geen internet hebt of als je router kapot gaat. Geen zorgen, in zulke gevallen zit er ook een fysieke knop op de slimme schakelaar. Je kunt je apparatuur dan gewoon met de hand uitzetten, net als je deed bij de klassieke schakelaar.