Review: de slimme evohome met zelflerend vermogen

De slimme thermostaat evohome heeft veel te bieden en schenkt vooral extra comfort in huis. Niet alleen leert de slimme thermostaat de verwarmingskarakteristieken kennen, maar bovendien kan je het ook met allerlei IFTTT-applets naar je hand zitten. Dat je de beloofde besparing zal behalen, lijkt ons sterk en ook Consumentenbond trekt dit in twijfel, maar toch mag je niet blind zijn voor de voordelen die wel binnen handbereik liggen. De installatie is vrij complex en de installatiehandleiding is vrij beknopt, waardoor je dit beter aan een professional overlaat.

vrouw bedient slimme thermostaat in haar smart home

De slimme thermostaat evohome in het kort

De evohome is een slimme thermostaat waarbij je per kamer de verwarming individueel regelt. Dit zorgt voor extra warmtecomfort, maar bovendien behoud je ook de controle. Met de evohome is het bovendien mogelijk om de verwarming in huis helemaal naar je hand te zetten. Het programmeren doe je zelfs gewoon met je smartphone of tablet. Omdat de evohome zelfdenkend is, worden programma's zelfs verder geoptimaliseerd zonder dat je ernaar hoeft om te kijken.

Voordelen

  • Optimaliserend en zelfdenkend

  • Programmeerbaar

  • Vakantiefunctie

  • Meerdere zones

  • Draadloze temperatuurregelaars

Nadelen

  • Installatie is iets complexer

  • Maximaal 12 zones

  • Geen meegeleverde thermostatische knoppen

  • Geen meegeleverde kabels voor het ketelrelais

  • Verbruiksgegevens zijn niet inzichtelijk

Volledige review van evohome

Evohome is een slimme thermostaat of een decentraal verwarmingssysteem, het is maar hoe je het wil noemen. Het start vanuit een centraal bedienpaneel, de evotouch genaamd. Vervolgens kan je de temperatuur tot in twaalf verschillende zones instellen. Hiervoor vervang je de klassieke thermostaatknoppen door de slimme thermostatische knoppen van evohome. Deze slimme radiatorknoppen zijn in staat om zelf de kranen te openen en te sluiten en de watertoevoer te regelen. Ze beschikken ook over een eigen thermometer om de temperatuur in de ruimte te meten. Deze knoppen staan vervolgens in contact met het bedieningspaneel waarmee alles per kamer of zone kan worden ingesteld. Dit paneel communiceert ook met een ketelrelais die de cv-ketel zelf aanstuurt en zo nodig (de)activeert. Alles verloopt daarbij draadloos.

Standaard is het pakket verkrijgbaar in een uitvoering voor aan/uit-ketels en voor OpenTherm-ketels. Het is belangrijk dat je het juiste pakket kiest, maar verder heb je al meteen bijna alles wat je moet hebben. Je krijgt namelijk een bedieningspaneel, een tafelstandaard en de ketelrelais-module. Wat je dus nog mist, is de thermostatische radiatorknop en de batterijen die je daarvoor nodig hebt. Deze thermostatische radiatorknop kan je apart verkrijgen. Houd er wel rekening mee dat de rekening hiermee aandikt.

Natuurlijk ben je niet verplicht om je volledige woning met de evohome aan te sturen. Je kan het evengoed als een veel te duur centraal verwarmingssysteem gebruiken, maar dit is een minder goed idee. Wel is het zo dat het modulair werkt. Je kan dus beginnen in de woonkamer en de belangrijkste ruimtes aansluiten en dit later eventueel verder uitbreiden. Je hoeft dus zeker niet meteen je volledige woning van het systeem te voorzien.

Bij de evohome komt ook de Honeywell Total Connect Comfort-app. Deze app gebruik je om alles te regelen en doet eigenlijk wat je ervan verwacht. Het is eenvoudig, betrouwbaar en toegankelijk. De kinderziektes waar oorspronkelijk nog sprake van was, zijn er intussen echt wel uit. Het ontbreken van verbruiksdata is echter een belangrijk minpunt.

Slim karakter van de evohome

De evohome is een slimme thermostaat die zelflerend is. Dit wil zeggen dat de evohome de verwarmingskarakteristieken van je woning leert kennen en ervoor kan zorgen dat de verwarming altijd de juiste temperatuur heeft op het juiste moment, zonder dat er te veel of te weinig wordt verwarmd. Een andere slimme eigenschap is dan weer dat het open ramen ontdekt. De ramen sluiten kan het niet doen, maar de verwarming schakelt zichzelf wel uit.

Een pluspunt zijn de IFTTT-mogelijkheden waarmee je zelf reacties kan koppelen aan bepaalde gebeurtenissen. Je kan dan bijvoorbeeld instellen dat de slimme thermostaat inschakelt wanneer de zon opkomt of wanneer de slimme lampen van Philips Hue aangaan. Het ineenzetten van dergelijke zogenaamde IFTTT-applets is niet bijzonder ingewikkeld en voor de meeste mensen duurt het hoogstens enkele tientallen seconden.

Kostprijs en besparing

Het is eigen aan elke aanbieder van een slimme thermostaat: ze beloven een flinke besparing die hoog kan oplopen. In de praktijk zijn de beloofde percentages enkel realistisch voor wie voordien al de radiatoren voortdurend open liet staan en met geopende ramen de opwarming van de aarde een handje hielp. Voor de meeste mensen valt de gerealiseerde besparing best wel mee en situeren de voordelen zich vooral op comfortniveau. Dat is ook wat Consumentenbond aangeeft. Zij waarschuwen er zelfs voor dat je misschien zelfs meer kan verstoken.

Bovendien is het systeem van evohome best wel prijzig, zeker als je veel verschillende ruimtes wil aansturen. Voor een pakket met twaalf radiatorknoppen betaal je namelijk al snel 900 euro en dan moet er eventueel nog een installateur langskomen. Of je die investering kan terugverdienen, is nog maar de vraag.

Installatie en compatibiliteit

Het installeren van de evohome kan je in theorie zelf doen, maar daar moet je toch al een handige harry voor zijn. Voor de meesten onder ons is het dan ook een beter idee om de installatie aan een installateur over te laten. Dit zal ongeveer één tot twee uur werk kosten, maar over het algemeen komt er geen hak- en breekwerk bij kijken. Wat je dan weer perfect zelf kan doen, is het instellen van de zones. Dit zijn er maximaal twaalf en het instellen zal best wel wat tijd in beslag nemen. Eenmaal het systeem werkt, gaat het wel heel vlot. Er zijn bijvoorbeeld sneltoetsen waarmee je tegelijkertijd alle zones in of uit kan schakelen. Op dit punt scoort de evohome dan ook zeer goed.

Ook op het vlak van compatibiliteit zit het heel goed. Bij Honeywell geven ze aan dat hun evohome echt in ieder huis te gebruiken is. Het is inderdaad zo dat het perfect samenwerkt met cv-ketels die volgens het aan/uit-principe werken en die gebruikmaken van OpenTherm, iets wat ondersteund wordt door bijna alle thermostaten die de afgelopen tien jaar op de markt zijn gebracht. Daarnaast kan het systeem ook overweg met warmtepompen en met stads- en vloerverwarming. Ten slotte is de app zowel te gebruiken op Android- als iOS-apparaten.

Hoe installeer je evohome?

Het installeren van de evohome kan je in principe zelf, op voorwaarde dat je toch ook wel wat handig bent. De fabrikant raadt overigens zelf aan om het elektriciteits- en bekabelingswerk te laten uitvoeren en dit niet zelf te doen. Het zelf aansluiten is inderdaad minder toegankelijk dan wat we bijvoorbeeld bij Tado zien. Hoe dan ook komt de evohome met een uitgebreide installatiehandleiding die je goed moet volgen. De exacte instructies verschillen naargelang het verwarmingssysteem. Wij gaan hier uit van een OpenTherm-ketel.

  1. Aansluiting op het verwarmingssysteem

    Sluit de OpenTherm RF-module R8810A aan op het cv-toestel. Hiervoor sluit je, nadat je de stekker uit de ketel hebt gehaald, de bedrading van de module aan op de ketel en dit aan de OpenTherm-aansluitingen. In de handleiding is het aansluitschema terug te vinden, maar neem er ook de handleiding van de eigen cv-ketel bij zodat je zeker de juiste aansluitingen gebruikt. Aan de zijde van de module sluit je de bedrading op de enige twee kleppen aan. Plus en min zijn daarbij niet belangrijk. Sluit het kapje met de scharnieren en druk aan tot het vastklikt. Het cv-toestel kan opnieuw worden ingeschakeld.

  2. Installatie van het bedieningspaneel

    De evohome wordt geleverd met oplaadbare batterijen die alvast opgeladen zijn. In principe kan je dan ook meteen beginnen met de installatie van het bedieningspaneel. Hiervoor start je het paneel op en kies je een taal. Nederlands is een goede keuze. Vervolgens volg je de instructies voor het connecteren met wifi. Download intussen de app voor op de smartphone of tablet en maak een account aan.

  3. Componenten toewijzen

    Wanneer het gaat om een Basic- of Connected-pakket zijn de componenten al toegewezen en kan je deze stap overslaan. In het andere geval volg je de instructies op het scherm ("configuratiehulp") om extra componenten te connecteren. In ons geval gaat het om de radiatorregelaars en de OpenTherm RF-module. Maak gebruik van de begeleide configuratie om stap voor stap de componenten toe te voegen en sla geen stappen over.

  4. Systeemtest en configuratie

    Wanneer alle componenten zijn toegewezen, is het noodzakelijk om even te controleren of alles naar behoren functioneert. Ga in het configuratiemenu naar 'communicatietest' en test elke draadloze component. Wanneer alles werkt, kan je de evohome naar je hand zetten. Dit kan je nadien ook altijd aanpassen. Ga naar programma, druk op een van de zonenamen en maak gebruik van de programmeerhulp om zelf tijdschema's toe te voegen.

Veelgestelde vragen over evohome

Ontdek het gemak van evohome! Laat je verwonderen door het intelligente ontwerp en de handige functies. Jouw comfort heb je volledig onder controle als je geïnformeerd bent. Daarom deze FAQ.

Beschikt evotouch over een zelflerend algoritme?

Ja, dit is standaard in de bedieninterface geïntegreerd. Standaard is dit echter wel uitgeschakeld. Dit is dus nog manueel te activeren. Volg de stappen in de handleiding.

Geeft de evotouch een melding als de batterijen bijna leeg zijn?

Ja, de evotouch geeft een melding weer wanneer de batterijen van een draadloze component bijna leeg zijn.

Hoe kan ik de zomer- of wintertijd aanpassen?

Dit hoef je niet te doen. De interne klok zal automatisch de tijd aanpassen. Het is wel noodzakelijk dat de datum van de thermostaat juist is ingesteld. Volg de instructies in de handleiding om de datum aan te passen.

Werkt de evohome met alle cv-ketels?

Nee, maar wel met bijna allemaal. Er zijn namelijk ook modulerende cv-ketels die niet met OpenTherm werken, zoals de Nefit-ketels die hun eigen communicatieprotocol hebben. Daarom blijft het belangrijk om je door een erkend installateur te laten adviseren.

Kan een zone uit meerdere kamers bestaan?

Ja, het is mogelijk om tot twaalf zones op te bouwen en daar een onbeperkt aantal apparaten aan toe te voegen. Zo kan bijvoorbeeld de woonkamer en de keuken tot een zone worden samengevoegd.