Review: de slimme thermostaat van HeatApp

Hoewel de HeatApp-thermostaat best veel mogelijkheden biedt, waar we zowel letterlijk als figuurlijk warm van worden, kunnen we niet anders dan de HeatApp bekijken in het licht van het hoge prijskaartje. En wat dit betreft zijn we al meteen minder enthousiast. Er ontbreken een aantal mooie mogelijkheden die bij voordeligere slimme thermostaten wel aanwezig zijn. De intuïtieve app, de verregaande compatibiliteit, de vele uitbreidingsmogelijkheden en de mogelijkheid om modulerend te verwarmen maken anderzijds veel goed.

vrouw bedient slimme thermostaat in haar smart home

Onze conclusie over de HeatApp-thermostaat

De HeatApp is een systeem dat je op afstand kunt bedienen via je smartphone. De app kan ook tegelijkertijd door meerdere gebruikers gebruikt worden. Maar de HeatApp heeft geen aanwezigheidsdetectie en weet dus niet of je thuis bent. Wel kun je de temperatuur per kamer instellen. Dit kan bijvoorbeeld aan de hand van een tijdsprofiel. De HeatApp leert ook hoe lang de cv-ketel moet verwarmen om je huis op de juiste temperatuur te krijgen tegen de tijd dat je thuis bent. Modulerend verwarmen is ook mogelijk. Maar je kunt geen informatie krijgen over het energieverbruik van je smart home en dat is met een prijs vanaf 750 euro volgens velen een groot gemis.

Voordelen

  • Met de HeatApp is het mogelijk om verschillende kamers of zones te regelen.

  • Deze slimme thermostaat kan modulerend verwarmen om extra energie te besparen.

  • De HeatApp-thermostaat leert de temperatuurkarakteristieken van je huis zelf kennen en warmt zo efficiënter op.

  • Deze slimme thermostaat is compatibel met vrijwel alle soorten cv-ketels, warmtepompen en vloerverwarming.

  • Dit systeem werkt onafhankelijk van je energieleverancier en bewaart gegevens lokaal.

Nadelen

  • De HeatApp kan niet waarnemen of er mensen thuis zijn en daarop anticiperen.

  • Het HeatApp-systeem geeft geen weerinformatie weer en anticipeert hier niet op.

  • De slimme HeatApp-thermostaat is niet compatibel met hybride warmtepompen.

  • De HeatApp heeft een prijskaartje van zo'n 750 euro. Sommige modellen zijn drie keer goedkoper en bieden meer opties aan.

  • Het is niet mogelijk om informatie te krijgen over je energieverbruik.

FunctieInformatie
Prijs€ 739,95 (startpakket)
Abonnementprijs € 0,00
Installatiekosten NB
Stadsverwarming Ja
Vloerverwarming Ja
WarmtepompenNB
Weermonitoring NB
LuchtvochtigheidJa
GeofencingNB
Bewegingssensor NB
LichtsensorNB

Volledige review van de HeatApp

De HeatApp beschikt over een aantal energiebesparende functies die toch wel handig zijn. Zo is het mogelijk om de thermostaat, waar je ook bent, met je smartphone te bedienen. Daarvoor hoef je enkel toegang te hebben tot internet. Bovendien kan de app ook door meerdere mensen tegelijkertijd worden gebruikt. Toch zijn er beperkingen. Zo behoort aanwezigheidsdetectie niet tot de mogelijkheden, wat voor dit prijskaartje toch wel verwacht mag worden.

Wat wel kan is werken met zones en de temperatuur per kamer regelen. Zo voorzie je elke individuele kamer van een eigen tijdsprofiel en schema. Dit is een voordeel ten opzichte van goedkopere alternatieven zoals de slimme thermostaat van Nest. Wel moet je hiervoor speciale draadloos te besturen radiatorknoppen hebben en moeten je radiatoren hier ook voor geschikt zijn. Bij vloerverwarming is dit natuurlijk niet het geval en gaat alles via de zoneregelaar.

Voorts beschikt de HeatApp over allerlei zelflerende mogelijkheden die we ook al kennen van andere slimme thermostaten. Zo leert de HeatApp de temperatuurkarakteristieken van je woning kennen, wat zoveel wil zeggen als dat het leert hoelang het duurt om de woning op te warmen en hoe snel het nadien weer afkoelt. Het voordeel hiervan is dat de HeatApp hierdoor efficiënt kan verwarmen. Opnieuw een pluspunt, maar iets dat we ook al kennen van bij andere, goedkopere slimme thermostaten. Bovendien is de HeatApp niet intelligent genoeg om zelf tijden en temperaturen in te stellen op basis van je leefgewoonten, opnieuw iets dat sommige goedkopere thermostaten wel kunnen. Het is dan weer een pluspunt dat je de HeatApp op deze manier zelf kan uitbreiden. Ook extra temperatuursensoren of zoneregelaars kan je zelf toevoegen, voor als je later naar bijvoorbeeld vloerverwarming overstapt.

Een belangrijk pluspunt is de mogelijkheid om modulerend te verwarmen, wat daadwerkelijk in een energiebesparing resulteert omdat de ketel dan efficiënter warmte opwekt. Daartegenover staat dan weer het ontbreken van heldere inzichten in je energieverbruik en de (potentiële) besparingen. Ook weerinformatie kan je niet ontvangen. De HeatApp mist met andere woorden een aantal functionaliteiten die we binnen deze prijsklasse toch zouden mogen verwachten, terwijl de functies die het wel heeft vaak ook bij voordeligere slimme thermostaten terug te vinden zijn.

Slimme thermostaat met een hoog prijskaartje

Met een prijskaartje van ongeveer 740 euro, daarvoor ontvang je de centrale, de gateway en drie thermostaatknoppen, vinden wij de prijs van de HeatApp wat aan de hoge kant. Zeker als je weet dat je daarmee slechts drie kamers apart kan verwarmen, wat niet voor alle woningen zal volstaan. Voor een extra thermostaatknop betaal je zo’n 85 euro per stuk. Als je vloerverwarming hebt, moet je bovendien zo’n 130 euro meer betalen voor een startpakket. Dit is toch wel aan de hoge kant en staat niet echt in verhouding met de mogelijkheden die de HeatApp biedt.

Bovendien moet je er ook rekening mee houden dat de centrale eenheid en de gateway volgens Milieu Centraal zo’n 87,6 kWh verbruiken. Dit resulteert in een jaarlijks energieverbruik van zo’n 17,50 euro. Natuurlijk zal de energiebesparing dit wel compenseren, maar het verbruik is toch enigszins hoger dan het energieverbruik van veel andere slimme thermostaten. Het is ons niet duidelijk hoe dit komt. Een pluspunt is wel dat je onafhankelijk bent van je energieleverancier en dat je dus eenvoudiger kan overstappen, waardoor je op dit punt dan weer kan besparen en jaarlijks op zoek kan gaan naar de voordeligste oplossing.

Compatibiliteit

Een van de pluspunten van de HeatApp is dat de thermostaat bij vrijwel alle soorten verwarming kan worden toegepast. Zowel cv-ketels met een OpenTherm-, aan/uit- of een 0-tot-10-volt-regeling behoren tot de mogelijkheden. Het is bovendien ook geschikt voor een warmtepomp. Enkel bij hybride warmtepompen is de HeatApp-thermostaat niet geschikt. Hoe dan ook is het een van de meest veelzijdige slimme thermostaten op de markt. Dit kan een pluspunt zijn als je het systeem bij een verhuizing mee wil nemen. In de praktijk is het niet ongewoon dat het in de woning achterblijft, want anders moet de oude thermostaat opnieuw worden geplaatst.

Daarom is het misschien handiger om de verdere compatibiliteit onder de loep te nemen. De app is er bijvoorbeeld voor Android, iOS en Windows. Bovendien kan je alles ook via de website besturen, waardoor je met elke smartphone, tablet of computer aan de slag kan. Een pluspunt daarbij is dat de gegevens in je eigen woning worden opgeslagen en niet op een server van een of ander bedrijf.

Design en app

Zoals steeds nemen we ook het design van de slimme thermostaat onder de loep. En zoals wel vaker krijgen we te maken met een saaie witte behuizing waarvan er al twaalf in een dozijn zijn. Dat de HeatApp! Gateway het design heeft van een router is dan wel geen ramp, maar aan een slimme thermostaat die de woonkamer siert mogen we toch hogere eisen stellen. Als je het vergelijkt met bijvoorbeeld de Nest-thermostaat is het verschil toch wel frappant. Nu wat de een niet lust, daar eet een ander zich dik aan, maar voor deze prijs zou je toch wat meer keuzemogelijkheden mogen verwachten.

Waar we persoonlijk wel positief over zijn, is het design van de thermostaatknoppen, maar dat is omdat we hier toch de voorkeur geven aan eenvoudige thermostaatknoppen die de originele knoppen goed kunnen vervangen. De app is ten slotte dan weer heel fraai vormgegeven en bovendien zijn we ook te vinden voor de duidelijkheid dat het biedt. De gebruikersinterface is aantrekkelijk en intuïtief en zeker de zogenaamde one-touch-scenario’s vinden we interessant. Dit zijn dan weer punten die bij andere apps vaak ontbreken.

Hoe installeer je de HeatApp-thermostaat?

De HeatApp-thermostaat komt met een handleiding die niet minder dan 28 pagina's met installatie-instructies bevat. Dankzij de vele tekeningen en de duidelijke aanwijzingen is de installatie van de HeatApp in ieder geval duidelijker uitgelegd dan wat we bij sommige andere slimme thermostaten zien. De volledige 28 pagina's gaan we hier niet overnemen en dat zou ook nutteloos zijn, maar het is allicht wel handig om al te ontdekken hoe de installatie verloopt. Daarom dit vereenvoudigd stappenplan.

  1. Plaatsen en aansluiten van de HeatApp! Base

    Zoek in de eerste plaats een geschikte plek, in de buurt van een stopcontact, om de HeatApp! Base op te hangen. Bij het koppelen met een warmtebron moet dit natuurlijk ook in de buurt van de warmtebron zijn. Vervolgens kan de elektrische aansluiting worden voorzien. Het aansluitschema en de verschillende verbindingen zijn visueel in de handleiding weergegeven. Het exacte aansluitschema is onder meer afhankelijk van het gebruikte protocol (OpenTherm, 0-10-volt enz.). Zowel een LAN-verbinding als een wifi-verbinding met het thuisnetwerk zijn mogelijk.

  2. Configureren van de HeatApp! Base

    Na het aansluiten van de HeatApp! Base kan de eerste configuratie plaatsvinden. Hiervoor verbind je je computer met de HeatApp! Base. Via de internethulp wordt de apparaatsoftware geüpdatet. De internethulp zal automatisch verschijnen. Via de stappen die hierop volgen kan je de HeatApp! Base ook met wifi verbinden zodat je naderhand geen kabel naar je router hoeft te trekken.

  3. Installeren van de gateway

    Vervolgens kan je de gateway installeren. De gateway kan je gewoon gebruiken als tafelapparaat en plaats je waar je wil, maar natuurlijk wel in de buurt van een stopcontact. De gateway kan je draadloos gebruiken of via een LAN-aansluiting verbinden met het thuisnetwerk. Ook hier zal je wel eerst even een verbinding moeten maken met de computer om alle instellingen door te voeren. Het gaat onder andere om het optioneel verbinden met wifi, maar ook om het kiezen van een persoonlijk wachtwoord en het configureren van de noodzakelijke verbinding met de HeatApp! Base. Zonder dit wachtwoord is de latere toegang tot het menu van de gateway niet mogelijk dus bewaar het nadien heel goed.

  4. De installatie afronden

    Ten slotte kunnen ook de andere componenten worden toegevoegd. Deze installatie is sterk afhankelijk van het type verwarmingssysteem en welke componenten je daarvoor nodig hebt. Het gaat onder meer om de installatie van de HeatApp! Floor (zoneregelaar voor de vloerverwarming), de HeatApp! Sense (temperatuursensor) en de HeatApp! Drive (voor de slimme radiatorknoppen). Na afloop kan je de HeatApp-app op je smartphone installeren. Deze app vind je in de iTunes- of Google Play-omgeving. Als je smartphone net als de HeatApp met het lokale netwerk verbonden is, kan je de HeatApp! Base eenvoudig toevoegen. Vervolgens is het mogelijk om de nodige tijdschema's in te stellen.

Veelgestelde vragen omtrent de HeatApp-thermostaat

Voor veel mensen is een thermostaat van zo’n 750 euro een flinke investering en dan vergewis je je maar beter over wat je gaat aanschaffen. Om misverstanden te voorkomen en om je te helpen bij het maken van een bewuste keuze is er deze FAQ.

Wat is inbegrepen bij de HeatApp Starter Set?

Hierbij ontvang je de HeatApp! Base, de HeatApp! Gateway en drie HeatApp! Drive-radiatorknoppen. Ze worden geleverd met twee AA-batterijen, een handleiding, twee LAN-kabels, de benodigde voeding en het noodzakelijke bevestigingsmateriaal (bestaande uit twee pluggen en twee schroeven).

Wat is inbegrepen bij de starterset voor vloerverwarming?

Bovenop bovenstaande inhoud ontvang je in dit geval ook de draadloze temperatuursensor en de zone-controller.

Vervalt de garantie van mijn cv-ketel bij het installeren van de HeatApp?

De wettelijke garantie zal niet vervallen, maar mogelijk heeft het aansluiten via de OpenTherm-interface wel gevolgen voor de fabrieksgarantie. Neem contact op met de fabrikant en informeer naar de fabrieksgarantievoorwaarden.

Ik heb nooit eerder gehoord van HeatApp. Gaat het om inferieure producten uit China?

De HeatApp wordt gewoon gemaakt in Duitsland, waar ze een reputatie hebben in het ontwikkelen van superieure producten. Wel worden grondstoffen en onderdelen wereldwijd ingekocht, waardoor er mogelijk componenten aanwezig zijn die in China worden geproduceerd. Dit wil overigens niet zeggen dat het om inferieure producten gaat, want veel van de hedendaagse toestellen worden tegenwoordig gemaakt in hoogtechnologische productieomgevingen in China. Er is dus geen reden om je zorgen te maken.

Mijn buren hebben al een HeatApp-systeem. Gaan ze mij problemen bezorgen als ik er ook een installeer?

Nee, want elke HeatApp werkt op een eigen frequentie. Hierdoor zullen ze elkaar niet beïnvloeden. Zo ben je zeker dat jouw HeatApp en die van de buren gewoon storingsvrij zullen werken.

Waar moet ik de HeatApp! Sense plaatsen?

De HeatApp! Sense werkt op een batterij en kan onafhankelijk van een stopcontact worden geplaatst. Omdat het de actuele luchttemperatuur meet, moet het natuurlijk ook in de desbetreffende ruimte worden geïnstalleerd. Doe dit niet op een plek met koude tocht of in de buurt van een warmtebron en bij voorkeur op zo’n 110 centimeter van de grond. Bij vloerverwarming voorzie je iedere ruimte van een eigen sensor.

Heb ik speciaal gereedschap nodig voor de montage van het HeatApp-systeem?

Een schroevendraaier, een inbussleutel en eventueel een boormachine volstaan. De benodigde schroeven en LAN-kabels worden meegeleverd.

Kan ik oplaadbare batterijen gebruiken voor de HeatApp! Drive?

Nee. De HeatApp! Drive heeft batterijen nodig met een voltage van 1,5 volt. Oplaadbare batterijen leveren slechts 1,2 volt. Gebruik daarom altijd AA-batterijen van betrouwbare merken.

Kan ik de HeatApp gebruiken zonder internetverbinding?

Ja, op voorwaarde dat er een (niet op het internet aangesloten) netwerk in het huis aanwezig is. Het is dan echter niet mogelijk om updates te downloaden en de HeatApp kan niet via de app worden bediend. Daarom raden we dit niet aan.

Wat gebeurt er als de batterijen helemaal leeg zijn?

De HeatApp zal merken dat de batterijen bijna leeg zijn. Het zal het systeem vervolgens in de antivriespositie schakelen. Zo voorkomt het vorstschade vooraleer het uitvalt. Voor de meeste mensen is het vervangen van de batterijen best eenvoudig omdat je enkel het klepje hoeft te openen en nieuwe batterijen dient te plaatsen.