Review: de slimme thermostaat van Netatmo
De slimme Netatmo-thermostaat is een thermostaat waar we toch wel enthousiast over zijn. Het heeft een goede prijs-kwaliteitverhouding en alle functionaliteiten die we in een moderne slimme thermostaat zoeken, inclusief koppelingsmogelijkheden voor spraakbesturing en IFTTT-compatibiliteit. Minpuntjes hebben vooral te maken met het design, maar dat is altijd persoonlijk, en met een aantal basisinstellingen waar we ons niet in kunnen vinden. In ieder geval is het een goede thermostaat die we zeker aanbevelen.
De slimme Netatmo-thermostaat review conclusie
Met de Auto-adaptfunctie is het mogelijk om te berekenen hoe lang je huis nodig heeft om lekker warm te zijn wanneer je aankomt. Je hebt dus altijd de gewenste temperatuur op het juiste moment. Daarnaast waarschuwt dit systeem je ook bij problemen met de verwarming. Dit systeem bestaat uit een thermostaat, relaiskastje, cv-keteladapter, netadapter, USB-kabel en een gateway voor een draadloze verbinding tussen de thermostaat en je router. Het startpakket kost 179 euro. Dit systeem is zelfprogrammerend, kan per kamer de temperatuur regelen en biedt zelflerend opwarmen. Let op: de Netatmo kan niet modulerend verwarmen.
Voordelen
De installatie van de Netatmo-thermostaat wordt over het algemeen als eenvoudig ervaren.
De Netatmo-thermostaat kan draadloos worden aangesloten zonder dat je extra kosten hoeft te maken.
Deze slimme thermostaat is te koppelen met o.a. het Netatmo-weerstation, Apple HomeKit enzovoort.
De slimme anticipatiemodus zorgt ervoor dat je minder energie verbruikt en meer wooncomfort ervaart.
Naast applicaties voor iOS en Android is er ook een goed programma voor bediening vanaf je pc.
Nadelen
De buitentemperatuur is wel zichtbaar in de app, maar wordt niet op het display weergegeven.
De geafficheerde besparingscijfers zijn allicht wat te optimistisch, maar dit verschilt van huishouden tot huishouden.
De Auto Adapt-functie is standaard uitgeschakeld en moet nog manueel worden ingeschakeld.
Het display is niet al te groot en de Netatmo-thermostaat ziet er een beetje goedkoop uit.
De Netatmo-thermostaat werkt niet op 5 GHz-netwerken en netwerken met een inlogportaal.
Functie | Informatie |
---|---|
Prijs | € 145,00 |
Abonnementprijs | € 0,00 |
Installatiekosten | NB |
Stadsverwarming | Ja |
Vloerverwarming | Ja |
Warmtepompen | Nee |
Weermonitoring | Ja |
Luchtvochtigheid | Nee |
Geofencing | Ja |
Bewegingssensor | Nee |
Lichtsensor | Nee |
Volledige review van de Netatmo-thermostaat
De Netatmo-thermostaat bestaat uit een relais en de feitelijke thermostaat. Er zijn twee manieren om de Netatmo-thermostaat aan te sluiten en voor het draadloos aansluiten ervan zijn er helemaal geen extra kosten te maken, wat een pluspunt is ten opzichte van sommige andere slimme thermostaten. In de eerste plaats kan je de Netatmo-thermostaat gewoon op de plek van de oude thermostaat aansluiten en het relais in het stopcontact pluggen of je sluit het relais rechtstreeks op de cv-ketel aan. De benodigde kabel wordt, opnieuw in tegenstelling tot bij veel andere fabrikanten, gewoon meegeleverd. Je hoeft dus geen bezoekje aan de bouwmarkt te brengen.
Op de werking van de Netatmo-thermostaat valt weinig aan te merken. Je stelt gewoon een programmaatje in en de thermostaat doet de rest. Later kan je dan nog altijd het een en ander aanpassen. Dit doe je vanaf je computer, smartphone of tablet, zoals je zelf wenst. Wel is het belangrijk om de Auto Adapt-functie aan te zetten. Dit wordt niet goed weergegeven, maar als je dit niet inschakelt gaat de zelflerende functie verloren en dat is toch zonde van je geld. Eigenlijk is het onbegrijpelijk dat ze deze functie standaard hebben uitgeschakeld.
Verder hebben we de Netatmo-thermostaat ook even gekoppeld met andere smart home systemen zoals Apple HomeKit en ook op deze koppeling valt weinig aan te merken. Dankzij de IFTTT-compatibiliteit kan je ook zelf extra regels instellen. Je kan bijvoorbeeld een melding op je smartphone krijgen wanneer de kinderen weer eens aan de thermostaat hebben zitten rommelen of wanneer de temperatuur boven of onder een bepaalde grenswaarde wordt ingesteld. Hoewel dit een functie is die niet zo vaak wordt gebruikt, vinden wij het toch een belangrijk pluspunt.
Een ander pluspunt is de mogelijkheid om de Netatmo-thermostaat met de slimme thermostaatknoppen te koppelen. In aanschaf neemt alles dan wel toe, maar je hebt toch meer flexibiliteit en je kan bijvoorbeeld de radiator in een enkele kamer uitgeschakeld laten. Het is wel belangrijk dat je de compatibiliteit nagaat, maar met een nieuw kraantje los je dat zo nodig ook wel op.
De Netatmo-thermostaat uit de doos gehaald
Over het design valt altijd wel te twisten en per slot van rekening is het ook sterk afhankelijk van je eigen voorkeuren. Er werd bij deze thermostaat gekozen voor een wit exemplaar dat vooral in een modern interieur past. Hoe dan ook zijn wij niet echt voor het design te vinden. Het display is wat te klein en het ziet er allemaal wat te goedkoop uit, alsof je naar een schermpje tuurt dat in een openbaar toilet hoort te hangen. Nog een geluk dat je zelf de kleurranden kan kiezen, maar als blauw, geel, grijs, oranje of groen je niet ligt, blijf je toch met lege handen achter.
Ook het design van de radiatorknop is natuurlijk niet onbelangrijk. Deze radiatorknop mag er wezen en werd dan ook ontworpen door Philippe Starck, De Franse gebruiksvoorwerpenontwerper die onder andere de Aprilia Motó 6.5 ontwierp. De radiatorknop heeft een cilindervorm met uv-resistent plexiglas en geeft de temperatuur weer. Geen futuristische designs, maar wel een casual ontwerp dat onopvallend aanwezig is. Ook hier komt het overigens met kleurranden naar keuze, maar die opvallende kleurtjes vinden wij dan weer niks.
De Netatmo-thermostaat wordt verder wel heel compleet geleverd. Standaard komt het met een draadloze houder zodat de open achterkant niet zichtbaar is. Het relais is natuurlijk ook van de partij, net zoals de keteladapter en de montageplaat. De montageplaat moet je aan de muur bevestigen. Hier hoef je niet al te veel problemen te verwachten. Verder zijn er dus de kleurranden en ten slotte ook de batterijen die je toestaan om de thermostaat draadloos te gebruiken. Het is altijd fijn als de producent er meteen wat batterijen tegenaan gooit, maar vanuit ecologisch oogpunt valt daar natuurlijk wel over te twisten.
Mogelijkheden van de Netatmo-thermostaat
Een van de belangrijkste functionaliteiten van deze slimme thermostaat is natuurlijk dat je de temperatuur kan regelen en schema’s kan instellen, maar daarnaast mogen de zelflerende functies niet ontbreken. Dit wil zeggen dat de Netatmo-thermostaat leert hoe jij je huis graag verwarmt en het zal de verwarmingskarakteristieken daarop aanpassen. Geheel nieuw is zo’n zelflerende functie al lang niet meer en het is nu niet dat de Netatmo-thermostaat dit wonderbaarlijk beter doet dan andere slimme thermostaten, maar het blijft toch een handige functie die altijd mooi meegenomen is. Ook de zogenaamde boostfunctie die met de slimme radiatorkranen komt, waarmee je de verwarming in een kamer tot drie uur lang kan boosten, is een leuk handigheidje.
Een ander belangrijk kenmerk is bovendien dat de Netatmo-thermostaat je helpt energie te besparen door slimmer om te gaan met de verwarming. Volgens Netatmo zelf bespaar je tot 37% energie, wat zou blijken uit een analyse van de gegevens van Netatmo-gebruikers. Dit cijfer ligt hoger dan de beweringen die de meeste andere fabrikanten doen, maar uiteindelijk is het vooral belangrijk om naar je eigen energieverbruik te kijken. Een besparing is mogelijk en bovendien helpt het bewuster om te gaan met je energie, maar concrete cijfers durven we er echt niet op te kleven. Bij Kassa, het consumentenplatform van BNNVARA, noemden ze een besparing van 20% in ieder geval al heel optimistisch.
Prijs van de Netatmo-thermostaat
Ten slotte is er de prijs van deze thermostaat die rond 179 euro schommelt voor het starterpakket. We kunnen het niet tot de absolute prijsvechters rekenen, maar een prijs van 179 euro valt anderzijds zeker te verantwoorden en zorgt zelfs voor een mooie prijs-kwaliteitverhouding. Zeker omdat je toch wel veel krijgt meegeleverd. Het ontbreken van abonnementskosten spreekt eveneens in het voordeel van deze thermostaat. Anderzijds is de potentiële besparing mogelijk wat optimistisch, maar hoe dan ook zou het ons niet verbazen dat je de aanschafprijs dankzij energiebesparing vrij snel terug kan verdienen.
Hoe installeer je de Netatmo-thermostaat?
Het installatieproces van een slimme thermostaat is iets wat we altijd uitgebreid onder de loep nemen. Er zijn slimme thermostaten die voordelig in aanschaf zijn en dan torenhoge installatiekosten met zich meebrengen, dus onbelangrijk is het zeker niet. Het goede nieuws is dat dit bij de Netatmo-thermostaat niet het geval is. Je hoeft er ook geen installateur voor in te schakelen en zelfs zonder ervaring met thermostaten kan je ermee aan de slag. Je moet natuurlijk wel een beetje handig zijn en het installeren duurt al snel een uurtje, maar veel meer kunde heb je zeker niet nodig. Hieronder vind je stap voor terug hoe je je eerste slimme Netatmo-thermostaat installeert. Dit stappenplan kan je echter niet gebruiken als je een thermostaat vervangt. Dan vind je het verkorte stappenplan in de bijgeleverde handleiding.
Keteladapter installeren
Schakel de stroom uit, open de deur van de boiler en zoek de COM-NO- of TA- en LS-LR-aansluitingen. De verbinding tussen deze twee aansluitingen moet je nu verwijderen. De blauwe en bruine draden verbind je dan weer met de stroomvoorzieningsaansluitingen. De keteladapter plaats je op minstens dertig centimeter van de ketel en kan je in principe aanbrengen met dubbelzijdige tape, maar we raden toch aan om de bijgeleverde schroeven te gebruiken.
Relais plaatsen en uittesten
Vervolgens steek je het relais in de keteladapter en schakel je de stroom opnieuw aan. Als het relais knippert, is het goed. Nu kan je het relais uittesten. Druk daarvoor even op de relaisknop en ga na of de ketel inschakelt. Probeer ook even het relais uit te schakelen. Wanneer dit het doet, werkt het relais. Controleer in het andere geval de stroomvoorziening.
Thermostaat aansluiten
Hierna is het tijd om de thermostaat aan te sluiten. De thermostaat werkt op batterijen die je zelf nog even moet plaatsen. Doe dit en schakel de thermostaat aan. De thermostaat zal nu automatisch naar het relais beginnen zoeken en zal, eenmaal hij het relais heeft gevonden, vervolgens de gemeten en gewenste temperatuur weergegeven. Mogelijk zal hij het relais niet vinden en dan zit er niks anders op dan de twee dichter bij elkaar te plaatsen. Lukt het? Dan kan je de thermostaat eventueel nog even van gekleurde plakranden voorzien en de thermostaat vervolgens op het achterstuk kleven. Qua plaatsing heb je de keuze tussen een mobiele houder of een bevestiging op een montageplaat. Bevestig of plaats de thermostaat hoe dan ook uit de buurt van koude- of warmtebronnen. Plaats eventueel ook nog de nodige radiatorknoppen.
App installeren en alles configureren
In principe zou alles nu moeten werken, maar je moet wel nog het een en ander configureren. Daarvoor download je eerst de app voor iOS of Android. Er is ook een programma om alles vanaf je computer te doen. In de app kan je programma's configureren of de gewenste temperatuur aanpassen. De app is toegankelijk ontworpen en is geschikt voor wie een minimale ervaring heeft met smartphones of computers.
Veelgestelde vragen omtrent de Netatmo-thermostaat
Netatmo staat bekend omwille van de Smart Home-producten die uitblinken op het gebied van gebruiksvriendelijkheid en toegankelijkheid. Toch kan het perfect dat je nog een aantal vragen hebt, wat volstrekt normaal is. Daarom beantwoorden we alvast een aantal veelgestelde vragen over de Netatmo-thermostaat.
Wat doe ik als ik langer weg ben en de thermostaat niet meer gebruik?
Verwijder de batterijen niet, want dan worden er geen broodnodige temperatuurcurves gegenereerd en kunnen de kleplichamen van de radiatoren vastlopen. Je kan beter de vorstvrij-modus inschakelen waarbij enkel de verwarming wordt uitgeschakeld.
Wat is het nut van de koppeling met het Netatmo-weerstation?
Via deze koppeling wordt de buitentemperatuur gemeten en wordt het programma hierop aangepast. Op basis van de geleerde kenmerken van het huis kan het op dalende of stijgende buitentemperaturen anticiperen om nog minder energie te verbruiken en tegelijkertijd het comfortniveau te verhogen.
Mijn thermostaat verliest voortdurend de verbinding met het relais. Wat is het probleem?
Wellicht is er geen goede radioverbinding tussen het relais en de thermostaat. Verklein indien mogelijk de afstand tussen de twee en probeer bovendien dikke muren tussenin te vermijden. Ook is het niet ideaal als een van de twee zich achter stoorzenders als een tv bevindt.
Ik heb mijn wifi-instellingen gewijzigd en nu werkt mijn relais niet meer. Wat moet ik doen?
In de Netatmo-app zal een foutmelding verschijnen. Ga naar het foutmeldingenscherm, klik op “Wifi configureren” en stel het een en ander opnieuw in.
Werken de Netatmo-producten op 5GHz-frequenties?
Nee. Dit hoef je niet uit te proberen, want het gaat toch niet werken. Als je netwerk niet louter op de 5 GHz-frequentie werkt, kan je de slimme thermostaat natuurlijk wel nog gebruiken.
Werkt de slimme thermostaat van Netatmo op een internetnetwerk met een inlogportaal?
Nee en hier kan je niks aan veranderen, behalve dan uitkijken naar een ander internetnetwerk.
Waar kan ik de HomeKit-pairingcode vinden?
De code is te vinden op de voorkant van het relais en is op een grijs label gedrukt. Daarnaast vind je het ook terug op het grijze label op de achterkant, volgende op het serienummer van het relais. Ten slotte kan je de pairingcode ook achteraan de installatiehandleiding vinden.
Wat doe ik met de Netatmo-producten als ik verhuis?
Dit is afhankelijk van de afspraken die met de volgende bewoner worden gemaakt. Wanneer je ze achterlaat, raden we aan om ze volledig te resetten zodat er geen persoonsgegevens achterblijven. Als je ze meeneemt naar je nieuwe woning, hoef je ze niet te resetten maar moet je wel opnieuw de wifi configureren en de instellingen van de woning aanpassen. Dit laatste is belangrijk zodat de zelflerende functie de metingen correct interpreteert. Na ongeveer twee weken zullen de slimme algoritmen al aan de nieuwe woning zijn aangepast.
Kan ik Netatmo ook met een mobiel internetnetwerk verbinden?
Ja, het is mogelijk om een mobiel (4G-)internetnetwerk te gebruiken. Dit is natuurlijk geen ideale oplossing en we raden aan om dit ook enkel als tijdelijke oplossing te doen.
Ik krijg ineens mails van mijn verwarmingssysteem. Waar is dat goed voor?
Netatmo beschikt over een Auto-Care-functie. Auto-Care is een slim en vriendelijk meldingssysteem dat helpt om je huis veilig te houden. Het informeert wanneer er iets niet werkt zoals het hoort of het brengt je op de hoogte van nieuwe energiebesparingsrapportages. Het verwittigt onder andere wanneer de batterijen bijna op zijn en wanneer het tijd is voor een onderhoud. Wanneer je dit echt niet fijn vindt, kan je deze mails uitschakelen via de accountinstellingen in de app.