Besparen op het energieverbruik van de verlichting

In een gemiddeld huishouden wordt veertien tot vijftien procent van de totale elektriciteit verbruikt door de verlichting. Een aanzienlijk deel hiervan is elektriciteit die ook bespaard kan worden. Regelmatig staat verlichting onnodig aan, dit soms zelfs de hele nacht en dat is toch wel zonde.

Hoe besparen op verlichting?

Over het besparen op het energieverbruik van verlichting bestaan veel fabeltjes. Zo zou het opstarten van tl-licht veel energie kosten, waardoor het beter zou zijn om het licht gewoon aan te laten. Dat is een misverstand. Het is beter om het tl-licht uit te schakelen wanneer men de ruimte verlaat. Er zijn tal van manieren om te besparen op het energieverbruik van verlichting. Wij onderzochten de beste tips.

Zo is het mogelijk om de tuin te verlichten met tuinverlichting op zonne-energie. Deze tuinverlichting heeft meestal geen extra stroom nodig. De verlichting werkt ook wanneer er geen zonlicht is, want dan zorgt de accu voor de stroom. Bovendien kan men het aansturen met timers en schakelklokken.

Bewegingssensor monteren

Doe het licht uit wanneer de ruimte verlaten wordt. Wanneer men dit vaak vergeet, is het een uitstekend alternatief om gebruik te maken van een bewegingssensor. Ook de installatie van een dimmer kan veel energie besparen en het fleurt de boel op. Zeker aan te raden bij een romantische bui! En ondertussen maar lekker energie besparen. Meer bespaartips nodig? Lees dan verder over onze tips voor het besparen op het energieverbruik van bijvoorbeeld de verwarming, koelkast of droger.

Tijdschakelaars gebruiken

Waar mogelijk kunnen lampen worden ingesteld op een tijdschakelaar. De lampen gaan op gezette tijden aan en uit. Hiermee wordt voorkomen dat lampen per ongeluk te lang aanstaan. Met name voor aquaria en buitenverlichting is een tijdschakelaar erg geschikt.

De juiste verlichting kopen

Een simpele, maar grote besparing wordt behaald door over te stappen op zuinige lampen. Gloeilampen zijn echt niet meer van deze tijd en dus is het de hoogste tijd om alle gloeilampen in huis te vervangen door een zuiniger alternatief. Gloeilampen verbruiken namelijk wel vijf tot acht keer zoveel elektriciteit als een zuinige lamp. Probeer waar mogelijk altijd over te stappen op ledlampen.

Ledlampen kunnen gedimd worden en starten snel op. Bovendien zijn ze tot wel 50% zuiniger dan een spaarlamp. Het is voorts verstandig om te letten op de intensiteit van een lamp. Dit is af te lezen aan het vermogen van een lamp, aangegeven in de eenheid watt (afgekort met de hoofdletter ‘W’). Terwijl het vermogen van een lamp voorheen al snel opliep tot 60 W, is dit bij een spaarlamp vaak slechts 18 W of 12 W en bij een ledlamp nog maar 6 W.

Hoewel er grote vermogensverschillen zijn, is de intensiteit van de verschillende lampen zo goed als identiek. Bij een ledlamp voor thuis kan er tot wel 80 à 90 procent worden bespaard, afhankelijk van de gewenste lichthoeveelheid. Echter, tegenwoordig kijken we niet meer naar het vermogen, maar naar de lichtopbrengst of lichtsterkte.

Het is dus lang niet altijd nodig om lampen met een hoog vermogen te gebruiken. Er kan bespaard worden op het energieverbruik door lampen met een laag vermogen te gebruiken. Naast de zuinigheid, zijn deze lampen vaak ook sfeervoller dan de fellere lampen.

Verlichting op tijd uitschakelen

In ieder huishouden staan dagelijks onnodig lichten aan. Dit kan zijn omdat iemand vergeten is de verlichting uit te schakelen, maar gebeurt vaker nog uit gemak of luiheid. Jaarlijks kunnen er tientallen euro’s bespaard worden door waar mogelijk altijd verlichting uit te schakelen. Hoeveel er kan worden bespaard, is uiteraard afhankelijk van het type lamp dat er wordt gebruikt. Hoe dan ook is het aan te raden om de verlichting uit te schakelen wanneer er niemand in een bepaalde ruimte aanwezig is.

Gebruik daglicht

Maak overdag optimaal gebruik van daglicht. Doe de gordijnen en vitrage open, zodat er voldoende licht naar binnen valt. Hierdoor hoeft er geen verlichting aan. In donkere huizen is het waar mogelijk het overwegen waard om een dakraam of een extra raam in te bouwen.

 

Veelgestelde vragen over het besparen op de verlichting

Onder andere door de opkomst van ledlampen is het energieverbruik door verlichting sterk afgenomen. Toch wil dat niet zeggen dat hier geen besparing kan worden gerealiseerd, integendeel. In deze FAQ beantwoorden we veelgestelde vragen met betrekking tot energie besparen op verlichting.

Ik wil wel overstappen naar ledverlichting, maar kan ik het ook dimmen?

Het is een hardnekkig misverstand dat ledverlichting niet te dimmen is. Wel is het zo dat je dan moet kiezen voor een ledlamp die ook daadwerkelijk dimbaar is. Dit is op de verpakking weergegeven. Bovendien moet je ook een speciale dimmer voor ledverlichting installeren. Er zijn echter ook oplossingen waarbij je geen extra dimmer hoeft te plaatsen. De SceneSwitch-lamp is hier een voorbeeld van.

Ik heb tl-lampen. Kan ik eenvoudig overschakelen naar ledverlichting?

De afgelopen jaren zijn er talloze led-tl-lampen op de markt gebracht die ervoor zorgen dat je de conventionele tl-lampen een-op-een kan vervangen. Daarnaast zijn er ook veel led-tl-lampen met roteerbare fitting, wat het veel eenvoudiger maakt om ze in oude armaturen te plaatsen.

Wat beïnvloedt de levensduur van ledlampen?

De levensduur van ledlampen wordt uitgedrukt in lichturen. Als een ledlamp 50.000 lichturen heeft, komt dit overeen met een levensduur van 11,4 jaar als de lamp 12 uur per dag brandt. In de praktijk zijn er echter verschillende factoren die voor een kortere levensduur kunnen zorgen. Het gaat onder meer om omgevingstemperaturen die hoger of lager liggen dan deze die door de fabrikant zijn gespecificeerd. De levensduur neemt echter niet af als ledlampen vaker worden ingeschakeld.

Waarom worden ledlampen door milieuorganisaties aanbevolen?

Ledlampen zijn efficiënter dan vrijwel alle andere lichtbronnen die in huis worden gebruikt. Daarnaast bevatten ze in tegenstelling tot andere lichtbronnen geen giftige stoffen zoals kwik. Ten slotte hebben ze een veel langere levensduur.

Hoe kan ik besparen op kerstverlichting?

Kies ook hier voor ledverlichting. Een kerstledsnoer van 25 meter verbruikt minder dan 50 eurocent voor 21 dagen, terwijl een lichtsnoer met grote lampen van dezelfde lengte zo’n 7 tot 8 euro verbruikt. Overdrijf daarnaast niet en beperk het echt tot drie weken. Langer hoeft kerstverlichting echt niet te blijven hangen. Let daarnaast op sluipverbruik, zeker als het lichtsnoer op een transformator is aangesloten.