Energie aanbiedingen van energieleverancier Vandebron
Vandebron is een energieleverancier die fungeert als tussenschakel tussen de vraag naar en het aanbod van groene energie. Deze energieleverancier levert de energie dus niet uit eigen wind- of zonneparken, maar maakt gebruik van de productiecapaciteit van anderen. Zowel particulieren als bedrijven kunnen bijdragen aan het opwekken van energie. De energie is grotendeels afkomstig van land- en tuinbouwbedrijven met zonnepanelen, windmolens en/of eigen biogasinstallaties.
Energie aanbiedingen van Vandebron
Vandebron biedt verschillende energiecontracten aan. Zo is het mogelijk om een energiecontract van één jaar, een contract met een looptijd van drie jaar of een energiecontract met een variabele looptijd te kiezen.
Regelmatig kent Vandebron kortingen toe om de zogenaamde “goeie energie” nog toegankelijker te maken. Op het moment van schrijven loopt er bijvoorbeeld een cashback-actie van 150 euro, maar natuurlijk verschillen de acties doorheen het jaar. Via deze website is het in ieder geval mogelijk om op de hoogte te blijven van de nieuwste energie-aanbiedingen van Vandebron.
Groene energie is niet altijd helemaal groen, maar bij Vandebron wel
Het belangrijkste doel van Vandebron is het leveren van 100 procent duurzame energie. Dat doet het energiebedrijf onder meer door slimme energietoepassingen. Deze toepassingen zijn volgens het bedrijf ‘goed voor de wereld, en voor jou’. De leverancier gelooft dat hoe meer mensen overstappen, hoe groter de impact op de Nederlandse energiemarkt is. Volgens Vandebron zijn er namelijk grote problemen met de groene energie.
Traditionele energieleveranciers wekken energie op aan de hand van kolen. Die vuile energie verkopen ze vervolgens als grijze stroom en in sommige gevallen zelfs als groene stroom. Het zijn geen oplichtingspraktijken, want het is zelfs perfect legaal. Hiervoor kopen ze een duurzaamheidscertificaat uit het buitenland. Er zijn namelijk landen die moeiteloos de internationale doelstellingen behalen en zij verkopen dan hun certificaten door aan bijvoorbeeld Nederland. Dankzij deze zogenaamde sjoemelstroom lijkt het dan net alsof elke energieleverancier groen is, maar niks is minder waar.
Vandebron stelt dat sommige energieleveranciers nog steeds op deze manier werken. Daardoor zou er verwarring ontstaan over hoe groen of grijs de energie echt is. Daarom wil Vandebron volledig transparant zijn over al haar energiebronnen. Als consument is het dan ook mogelijk om zelf een producent te kiezen. Zo weet men altijd waar de energie echt vandaan komt.
Duurzame energie van Vandebron
Vandebron wil duurzame energie aanbieden, zonder dat het duurder is dan de klassieke grijze stroom. Vandebron werkt daarom niet met marges. Anders zou dat willen zeggen dat het energiebedrijf meer verdient als de consument meer energie verbruikt. Deze situatie wil Vandebron net vermijden. Daarom ontvangen de producenten een vaste vergoeding. Vervolgens kunnen ze verder investeren in nog meer duurzame energie, zonder dat consumenten daarvoor meer moeten betalen.
Alle groene energie van Vandebron komt van groene bronnen, met uitzondering van het geleverde gas. Het gas van Vandebron is gewoon aardgas, net zoals dat van andere energieleveranciers. In ruil daarvoor compenseren ze echter de CO2-uitstoot ervan. Hiervoor hebben ze verschillende compensatieprojecten lopen.
Overstappen op Vandebron
Overstappen naar Vandebron gaat heel eenvoudig. Door een nieuw energiecontract met deze energieleverancier af te sluiten, zegt Vandebron het huidige energiecontract voor de klant op. Vervolgens heeft de consument veertien dagen wettelijke bedenktijd om het contract kosteloos te annuleren. Als het contract niet wordt opgezegd, treedt de overstap in werking. Vandebron neemt dan contact op met de netbeheerder en de oude leverancier. Daarna stuurt de oude leverancier een eindnota, waarna Vandebron de levering overneemt.
Belangrijk om te weten is dat de oude energieleverancier er zes weken over mag doen om de overstap te verwerken. Daardoor is het mogelijk dat de oude energieleverancier na de overstapdatum nog een bedrag in rekening brengt. Dit is het termijnbedrag. Dit bedrag wordt naderhand altijd verrekend, zodat consumenten uiteindelijk nooit dubbel moeten betalen voor het gebruik van energie.
Veelgestelde vragen over Vandebron
Vandebron is een heel bijzondere energieleverancier die anders is dan veel andere energieleveranciers. Het is niet onlogisch dat je hier vragen over hebt. Ontdek de antwoorden op veelgestelde vragen over Vandebron.
Is Vandebron een energieleverancier?
In theorie wel. Eigenlijk kunnen we Vandebron beter omschrijven als een online marktplaats waar producenten van duurzame energie, zoals een landbouwer met een eigen windmolen en zonnepanelen op het dak, en afnemers samen worden gebracht. Het gaat hier dus niet om sjoemelstroom en je weet steeds waar je stroom van afkomstig is. Enkel is Vandebron je aanspreekpunt en zorgen zij ervoor dat jij goede stroom krijgt en dat de producent een eerlijke prijs ontvangt.
Verdient Vandebron dan op de rug van kleine energieleveranciers?
Nee. Vandebron hanteert geen marges op de prijs die jij betaalt en de prijs die de energieproducent ontvangt. Hierdoor is Vandebron er niet bij gebaat of je nu meer of minder verbruikt. Wel rekent Vandebron bij de klant een maandelijkse vaste kost aan voor hun bemiddelingsopdracht. Deze vaste kost varieert van €6,25 tot €8,75 per product per maand, afhankelijk van de contractduur.
Kan ik ook als zakelijke verbruiker bij Vandebron terecht?
Ja, maar op dit moment kan het enkel voor kleinere bedrijven die maximaal 20.000 m³ gas en 50.000 kWh elektriciteit per jaar verbruiken.
Is Vandebron een onafhankelijke energieleverancier?
Enigszins wel, omdat ze louter vraag en aanbod samenbrengen en enkel verdienen op basis van de vaste kost. Anderzijds is Vandebron wel overgenomen door Essent, dat dan weer eigendom is van E.ON. Volgens hen wijzigt er echter niks en blijft de duurzame boodschap behouden.
Is Essent wel duurzaam?
Nee. Essent kreeg bij de laatste jaarlijkse stroomranking een 4,6/10. Dit is flink minder dan de 9,7 die Vandebron kreeg.