Zonnepanelen: is het de investering waard?
Steeds meer Nederlanders investeren in zonnepanelen. In de afgelopen jaren is de hoeveelheid zonne-energie die Nederlanders samen gegenereerd hebben explosief gestegen. Niet zonder reden,want er zitten erg veel voordelen aan zonnepanelen. Zonnepanelen gaan erg lang mee en produceren volledig groene energie. Op de lange termijn kan er veel geld bespaard worden en bovendien draag je bij aan een goed klimaat.
Zonnepanelen in Nederland: werkt dat wel?
Nederland staat niet direct bekend om het altijd zonnige weer. Niet zelden is het volledig bewolkt, zelfs in de zomer. Het kan hierdoor lijken alsof zonnepanelen niet geschikt zijn voor Nederland. Dat is echter niet waar. Zonnepanelen werken ook gewoon als het bewolkt is. Als het buiten licht is, vangen de zonnepanelen zonlicht op en produceren dus energie. Vanzelfsprekend is de opbrengst nog net wat hoger met felle zon, maar het verschil in opbrengst met een bewolkte lucht is niet zo groot als vaak gedacht wordt. Ook in Nederland kan er dus veel bespaard worden met een investering in zonnepanelen.
Kosten van zonnepanelen
Zonnepanelen zijn technologische hoogstandjes die dus ook niet goedkoop zijn. De prijsverschillen tussen diverse zonnepanelen zijn gebaseerd op de kwaliteit van de panelen. Over het algemeen is het rendement bij duurdere zonnepanelen hoger dan bij de goedkopere panelen. Een gemiddeld huishouden is tussen de €4.000,- en €8.000,- kwijt voor de aanschaf en installatie van zonnepanelen.
Het is ook mogelijk om via het internet goedkopere zonnepanelen aan te schaffen. Wel is het hierbij erg belangrijk om goed te letten op de kwaliteit van de panelen. Er zijn webshops die panelen aanbieden die van slechte kwaliteit zijn en veel minder lang meegaan dan degelijke zonnepanelen. Ook moet je in dit geval de panelen zelf installeren. De positie van zonnepanelen (op het zuiden en onder een hoek van 36 graden) is erg belangrijk voor een optimale werking. Dit mag dus niet verkeerd gedaan worden.
Er kunnen speciale leningen worden aangevraagd voor de aanschaf van zonnepanelen. Deze leningen zijn een stuk voordeliger dan normale leningen. Een voorbeeld van zo’n lening is de Energiebespaarlening. Ook kan er bij veel gemeentes subsidie worden aangevraagd.
Terugverdientijd zonnepanelen
Hoe lang het duurt voordat je de investering in zonnepanelen terug hebt verdiend, hangt af van verschillende factoren. Onder andere het rendement van de zonnepanelen is erg belangrijk. De meeste zonnepanelen hebben een rendement tussen de 80-90%. Een andere factor is hoeveel energie er wordt verbruikt in het huishouden. De meeste huishoudens met zonnepanelen produceren geen overschot, maar wanneer dit wel het geval is kan er energie worden teruggeleverd aan de netbeheerder. Dit wordt ook wel salderen genoemd. Door energie terug te leveren wordt er jaarlijks extra geld bespaard op de energierekening.
Geld besparen door te salderen – wat is het?
Wanneer je zelf duurzame energie produceert, kan het voorkomen dat je een overschot aan energie hebt. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer je in de zomer op vakantie bent en zonnepanelen hebt. De zonnepanelen blijven energie opwekken, terwijl deze niet gebruikt wordt. Deze energie wordt dan teruggeleverd aan de netbeheerder. Aan het einde van het jaar wordt de teruggeleverde energie afgetrokken van de door de netbeheerder geleverde energie. Dit heet salderen.
Wanneer energie terugleveren?
Veel huishoudens die duurzame energie opwekken, wekken geen overschot op. Zo produceren zonnepanelen over het algemeen niet genoeg energie om een huishouden volledig te voorzien in het gebruik. Hetzelfde geldt voor veel andere vormen van duurzaam geproduceerde energie in huis. Energie wordt met name teruggeleverd wanneer er niet of nauwelijks energie wordt gebruikt in het huis. Vaak is dit wanneer er niemand thuis is, of wanneer er nauwelijks apparaten worden gebruikt die veel energie verbruiken (zoals drogers, vaatwassers en wasmachines).
Voorwaarden voor salderen
Er zijn enkele voorwaarden verbonden aan het salderen. Zo kan er alleen gesaldeerd worden met een kleinverbruikaansluiting (tot 3 x 80 Ampère). De meeste huishoudens vallen binnen dit criterium. Daarnaast moet de energie-installatie worden aangemeld bij de netbeheerder. De stroom moet worden teruggeleverd via dezelfde aansluiting als de aansluiten waarmee de netbeheerder de stroom levert. Tenslotte is het niet nodig om de zogenaamde slimme meter te hebben, maar dan moet de meter wel terug kunnen lopen.
Geld verdienen aan het terugleveren van energie
In sommige gevallen produceert een huishouden zelfs meer energie dan het jaarlijks zelf gebruikt. Je hoeft de netbeheerder in dit geval dus niets te betalen. De energie die de netbeheerder geleverd heeft wordt volledig gesaldeerd en er blijft zelfs een overschot van zelfgeproduceerde energie over. Hiervoor ontvang je een vergoeding van de energieleverancier. Meestal is deze vergoeding ten hoogte de basisprijs van de energie, zo rond de 9 eurocent per kilowattuur.
Salderen in de toekomst
Omdat steeds meer huishoudens duurzame energie produceren, wordt de groep particulieren die salderen steeds groter. Het probleem hierbij is dat deze groep niet of nauwelijks Energiebelasting betalen. De overheid verdient daarom steeds minder aan deze belasting. In de toekomst moet dit waarschijnlijk gecompenseerd worden, omdat de Energiebelasting een belangrijk onderdeel van de inkomsten van de overheid is. Het is nog niet geheel duidelijk of en wanneer er veranderingen worden doorgevoerd in de regelgeving voor salderen.