Zonnepanelen
Met behulp van zonnepanelen kan er op de lange termijn flink bespaard worden op de energierekening. Zonnepanelen bestaan uit zonnecellen die zonlicht opvangen en dit vervolgens omzetten in energie. Zonne-energie is duurzaam en de opwekking ervan is beter voor het milieu dan energieopwekking uit de verbranding van fossiele brandstoffen. Landelijk is het aandeel van zonne-energie in de totale energieopwekking nog minimaal, maar steeds meer particulieren en (kleine) bedrijven halen een deel van hun energiebehoefte uit zonnepanelen.
Ontdek de zonne-energiepotentie van uw huis.
Er ging iets mis. Probeer nogmaals alstublieft.
Het adres werd niet gevonden in de database.
Probeer nogmaals alstublieft.
U ziet direct de resultaten:
- Geschikt oppervlakte
- Indicatie maximaal aantal zonnepanelen
- Indicatie maximum vermogen
U krijgt ook informatie over de optimale omvang van een installatie op uw dak, de te verwachten opbrengst en de mogelijkheid om de uitstoot van CO2 te reduceren.
Waarom kiezen voor zonnepanelen?
Zonnepanelen zijn duur en zorgen op korte termijn nog niet voor een kostenbesparing. Pas op een langere termijn kan er winst worden gehaald uit het gebruik van zonnepanelen dankzij een terugverdientijd. Bij zonnepanelen spreken we over een gemiddelde terugverdientijd van ongeveer tien jaar, terwijl de levensduur ervan toch op zo’n 25 jaar wordt geschat. Uiteraard spelen hierbij ook onderhoud en het rendement van de zonnepanelen een rol. Zonnepanelen zijn daarom een investering voor de toekomst.
Naast kostenbesparing op de lange termijn, is een andere reden om voor zonnepanelen te kiezen de rem die ze zetten op kwalijke klimaatveranderingen. Zonne-energie is erg schoon en veroorzaakt geen lucht-, water- of grondvervuiling. Door zonnepanelen aan te schaffen, kan iedereen zelf een steentje bijgedragen aan de energietransitie en de verandering van het klimaat een halt toeroepen.
Wanneer zijn zonnepanelen winstgevend?
Zonnepanelen zijn op de lange termijn en bij goed onderhoud zo goed als altijd rendabel, ook in Nederland. Hoelang het duurt voordat de zonnepanelen winstgevend zijn, hangt van verschillende factoren af. Over het algemeen zijn duurdere zonnepanelen ook daadwerkelijk beter, hoewel een kritische blik altijd belangrijk blijft. Daarnaast is er ook een verschil in de kwaliteit van zonnepanelen, met een daarbij horend hoger of lager rendement. Ook het aantal zonuren per jaar is van belang voor de totale jaarlijkse opbrengst. Het is een misvatting dat een zonnepaneel geen energie opwekt wanneer het bewolkt is, maar in de volle zon en met de juiste invalshoek produceert het paneel uiteraard meer energie.
Naast de kwaliteit van het paneel en het aantal zonuren, speelt ook de installatie van de zonnepanelen een rol bij het geleverde rendement. Zo moet er bij de installatie gelet worden op de ventilatie rond het paneel. De energieopbrengst van een zonnepaneel is lager wanneer het paneel erg warm is.
Andere belangrijke factoren zijn de hellingshoek waarin een zonnepaneel wordt geïnstalleerd en de richting waarin het paneel ligt. In Nederland wordt het meeste rendement behaald door zonnepanelen te installeren onder een hoek van 36 graden en pal op het zuiden gericht. De hellingshoek en de richting waarin een zonnepaneel ligt, wordt weergegeven met de opbrengstfactor. Dit is het percentage van het maximale vermogen van het zonnepaneel dat bereikt wordt in relatie tot de richting waarin de panelen liggen en de hellingshoek waarin ze zijn geïnstalleerd. In de praktijk wordt er nooit een opbrengstfactor van honderd procent behaald, maar onder ideale omstandigheden is een opbrengstfactor van meer dan negentig procent wel haalbaar.